Zlato mleko je tradicionalna indijska pijača, ki jo pripravljajo s kurkumo, katera pijači daje rumen ali zlati odtenek. Pravijo ji tudi »kurkumino mleko« ali »kurkuma latte«.
Za izdelavo zlatega mleka potrebujete rastlinski napitek (rižev, ovsen, mandljev, kokosov …), ki ga segrevate skupaj s kurkumo, cimetom, ingverjem in drugimi začimbami. Mnoge od teh začimb vsebujejo antioksidante, ki imajo protivnetne lastnosti. Seznanite se s prednostmi zlatega mleka in kako ga pripraviti, saj je tudi pri nas vse bolj priljubljena.
Opisane so številne koristi. Pogosto se uporablja kot alternativa za krepitev imunskega sistema in preprečevanje bolezni. Če še niste poskusili zlatega mleka oziroma kurkuma latte, vam to vsekakor priporočamo, saj gre za vročo pijačo, ki je polna hranil.
Kaj je zlato mleko?
Zlato mleko je tradicionalna indijska pijača, ki ima korenine v ajurvedski medicini. V svoji najpreprostejši obliki gre za mešanico vročega rastlinskega napitka in mlete kurkume.
Kurkuma je prava superhrana. Superhrana je na splošno poimenovanje za živila, ki izstopajo zaradi svoje visoke hranilne vsebnosti. Kako si je kurkuma prislužila ta status?
Kaj je kurkuma?
Kurkuma je nekoliko podobna ingverju, vendar z intenzivno rumeno oziroma oranžno barvo. Imenujmo jo tudi rumeni ingver in jo v indiji že več kot 5000 let častijo kot sveto rastlino. Tradicionalna kitajska medicina (TKM) in indijska ajurveda prisegata na to zdravilno rastlino.
Kurkuma vsebuje sestavino kurkumin, zaradi česar je kurkuma tako zelo posebna, saj ima vse antioksidativne lastnosti.
Kurkumin je aktivna sestavina kurkume in deluje kot naravno sredstvo proti bolečinam. Zdravi vnetja in pogoste glavobole zaradi prehladov in gripe.
Različne študije so pokazale, da kurkumin lajša bolečine, deluje protivnetno, razstruplja, … Prav tako lahko s kurkumo znižate raven holesterola.
Uživanje kurkume poveča tudi raven serotonina in dopamina, hormonov, ki sta odgovorna za dobro počutje in sprostitev telesa. Zato je lahko kurkuma v pomoč kot naravno zdravilo za nespečnost, depresijo ali tesnobo.
Kako uporabljati kurkumo
Sveža korenina ima rahlo pekoč okus, ki spominja na ingver. Posušena in zmleta kurkuma je nekoliko grenkega okusa in je bistveni del currya v prahu. Zaradi močnega rumenega učinka jo pogosto najdemo tudi v gorčici.
Kako pripraviti zlato mleko
Za pripravo kurkumininega mleka (tudi kurkuma latte, zlato mleko ali pa kurkumin latte) lahko uporabite kateri koli rastlinski napitek, mleto kurkumo in ostale začimbe.
Kokosovo olje v zlatem mleku naredi kurkumo bolj voljno. Tako jo naše telo lažje absorbira, saj je kurkuma topna v maščobah. Z dodatkom črnega popra je ravno tako biorazpoložljivost kurkumina boljša, zato je zelo pomemben dodatek.
Za sladkanje zlatega mleka lahko uporabite tudi različna sladila, kot so javorjev sirup, stevia,…
Kaj potrebujete?
- 500 ml rastlinskega napitka (ovsent, mandljev, sojin, rižev napitek,…)
- Ena žličke mlete kurkume
- Pol žličke mletega ingverja
- Pol žličke mletega cimeta
- Ščepec mletega črnega popra
- Ena žlička kokosovega olja
- Sladilo po izbiri (ksilitol, stevije, javorjev sirup,…)
Navodila za pripravo
- V majhno posodo dodajte rastlinski napitek, mleto kurkumo, mleti ingver, mleti cimet, kokosovo olje, mleti črni poper in sladilo po izbiri.
- Mešajte na zmernem ognju toliko časa, da se sestavine med seboj dobro premešajo.
- Segrevajte do vročega, vendar ne do vrenja – približno 4 minute.
- Prilagodite si okus zlatega mleka. Dodajte več sladila po okusu ali več kurkume ali ingverja za bolj intenziven okus.
- Mleko nalijete v dva kozarca in postrezite takoj.
Kakšne so prednosti zlatega mleka?
Zlato mleko, znano tudi kot haldi doodh, je zaradi svojih protivnetnih lastnosti uveljavljeno predvsem zaradi kurkumina, sestavine ki jo najdemo v kurkumi.
Kurkuma se uporablja v ajurvedski medicini že tisoč let za lajšanje težav z dihanjem, bolečin v sklepih, utrujenost, prebavnih težav in še mnogo več.
Sodobne raziskave tudi kažejo, da je kurkuma močan antioksidant z proti-mikrobnimi učinki.
Čeprav kurkuma dobi večino pozornosti, so tudi druge začimbe v zlatem mleku zelo zdrave! Tako ingver kot cimet sta znana po protivnetnih in protimikrobnih učinkih.
Ljudje izdelujejo zlato mleko z različnimi začimbami, kot sta kurkuma in cimet.
Preprečevanje poškodb celic
Kurkumin ima tudi močne antioksidativne lastnosti. Nekatere študije so pokazale, da lahko antioksidanti človekovemu telesu pomagajo popraviti poškodbe celic in zmanjšajo tveganje za številne bolezni.
Izboljšanje razpoloženja
Tistim, ki redno uživajo zlato mleko, lahko kurkumin pomaga izboljšati razpoloženje. Jemanje dodatkov kurkumina lahko pomagalo zmanjšati simptome pri ljudeh z depresivno motnjo.
Podpiranje delovanja možganov in izboljšanje spomina
Nekatere starejše študije kažejo, da kurkuma lahko pomaga izboljšati delovanje možganov.
Zlato mleko za krepitev imunskega sistema
Ljudje običajno uporabljajo zlato mleko za boj proti pogostim boleznim, kot je prehlad.
Raziskave kažejo, da kurkumin vsebuje protibakterijske, protivirusne in protiglivične lastnosti, ki lahko človeku pomagajo v boljšem boju proti okužbam.
Ingver in cimet sta tudi pogosti domači zdravili za prehlad in gripo.
Zlato mleko za pomoč pri prebavi
Ingver v zlatem mleku lahko pomaga pri prebavi. Ingver je pogosto domače zdravilo za zdravljenje slabosti in bruhanja.
Zaključek
Ste že pripravili svoj kurkumin latte oziroma zlato mleko? Glede na to, koliko ima pozitivnih lastnosti in kako pomaga našemu telesu, da se lažje opomore, ga lahko uživate tudi namesto jutranje kavice.
Če pa vam je lažje, si lahko privoščite ekološki Kurkumin latte avstrijskega podjetja Sonnentor, ki ga dobite v naši spletni trgovini.
Viri: (1) Simpleveganblog , (2) Medicalnewstoday
Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Lastnica spletne trgovine BioKatka.si in urednica spletne strani.
Ste si mogoče ogledali izdelke v akciji?