You are currently viewing Zeliščne grelne vrečke

Zeliščne grelne vrečke

Zeliščne grelne vrečke izhajajo iz tradicionalne kitajske medicine. Uporabljajo se za odpravljanje prekomerne vlage in hladu iz telesa, kar ponavadi povzročimo z nepravilno prehrano, z nezdravim življenjskim slogom, poleti pa tudi s klimo.

Grelne vrečke delujejo podobno kot moxa, odstranjujejo hlad in vlago in s tem krepijo telo ter delujejo protibolečinsko!

Uporaba vrečk je v mrzlih in vlažnih zimskih dneh več kot dobrodošla, koristijo pa nam lahko tudi poleti.

Zeliščne grelne vrečke jeseni in pozimi

Grelne vrečke vam pomagajo pri ohranjanju vitalne energije, saj po tradicionalni kitajski medicini le ta uhaja, ko nas zebe in imamo mrzle predele telesa.

Če imate mrzlo trtico ali ledveni predel (potipajte z roko), si namestite zeliščno grelno blazinico na ta predel, da vas bo grela in preprečevala uhajanje energije skozi mrzle predele.

Če vas rado uporabljajte grelno blazinico na ledvenem delu (še posebej, če imate mrzle roke in/ali noge), sicer pa se odlično obnese tudi na sprehodih, med smučanjem,… Takrat jo imate lahko na ledvenem predelu, v žepih, da vam greje roke.

Jesen in zima sta letna časa, ki sta že sama po sebi polna vlage, ki lahko vstopa v naše telo. Z neprimerno prehrano (mlečni izdelki in moka), pa se lahko presežek vlage v telesu še poveča. Nastopijo lahko ciste, miomi, kašelj, bronhitis,… 

Presežek vlage pa se lahko kaže tudi v obliki bolečin po telesu. Tudi starostnikom, ki jih rado zebe, lahko zeliščne grelne vrečke izjemno pomagajo pri ohranjanju toplote.

Spomladi in poleti

Največ vlage in mraza poleti v naše telo vnesemo predvsem z uporabo klime. To se lahko kaže z različnimi težavami, med drugim tudi z bolečinami (predvsem v sklepih).

Zelišča, ki ga vsebujejo zeliščne grelne vrečke imajo izredno grelno moč, obenem pa delujejo protibolečinsko in iz predelov telesa, kjer jih uporabimo, tudi odpravijo vlago. Njihova uporaba je zelo blagodejna in večinoma vsem zelo prijetna.

Zeliščne grelne blazinice nas lahko grejejo tudi do 3 dni (odvisno od stanja presežka vlage posameznika).

Boleče menstruacije in druge bolečine

Zeliščne grelne vrečke se odlično obnesejo tudi pri bolečih menstruacijah in ker je blazinica dovolj majhna a učinkovita, se lahko z njo tudi nemoteno gibate. V tem primeru jo namestite na predel bolečine (abdominalni ali ledveni predel).

Učinkovito pomaga pri bolečih sklepi, pri odrevenelosti sklepov in abdominalnih bolečinah zaradi presežka vlage. Uporablja se jo tudi pri artritisu, bolečinam v želodcu, išiasu ter pri težavah s sinusi.

Uporaba – zeliščne grelne vrečke

Odprite vrečko (na vrečki je označena puščica, kjer se vrečko odpre) in pri tem pazite, da ne poškodujete vsebine, saj bo vrečka v tem primeru neuporabna.

Vzemite vrečko v roke ter jo dobro pregnetite, mencajte jo med dlanmi, da se aktivira in prične oddajati toploto.

Ko se segreje jo položite na obolelo mesto za največ 2 uri, potem jo prestavite na drugo mesto (drugi del telesa) in menjajte na 2 uri, razen na predelu mehurja jo pustimo 30 minut.

Ponoči postavimo vrečko (zavito v robček) na predel jeter. Zaradi vpijanja presežka vlage iz telesa lahko postane vrečka tudi vlažna. Če se to zgodi, jo obrnite na suho stran in se sama posuši.

Ko vrečka preneha oddajati toploto (po nekje 24 do 48 urah, odvisno od posameznika) vrečko odvrzite (lahko jo odprete in vsebino stresete po zemlji ali rožah). Uporabite le eno vrečko naenkrat.

Opozorilo: Namenjeno le zunanji uporabi. Vrečke ali vsebine se ne sme zaužiti. Ne priporočamo nosečnicam z bolečinami v trebuhu. Ko/če je vrečka na koži dolgo časa, pazite, da ne nastane neboleče vzdraženje kože pri nizki temperaturi.

Viri: Članek je povzet po prispevku na Or-ca.si; (1) Vikipedia TKM

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Najboljša prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Preberite tudi: Moksanje [Kaj je moksanje in kako deluje]?

Morda vas zanima: