You are currently viewing Vitamin C za otroke

Vitamin C za otroke

Kot starši se zavedamo, da je zdravje in dobro počutje zelo pomembno za našega otroka. Eden od vitaminov, ki je odgovoren za dobro počutje in podporo imunskemu sistemu je tudi vitamin C za otroke.

Kaj je vitamin C?

Vitamin C je znan tudi kot askorbinska kislina. Je v vodi topen vitamin, ki ima ključno vlogo pri različnih najpomembnejših telesnih funkcijah vašega otroka.

Je bistvenega pomena za vzdrževanje dobrega imunskega sistema, povečanje absorpcije železa in proizvodnjo kolagena, najbolj bogate beljakovine v človeškem telesu.

Vitamin C je edinstven, saj deluje tudi kot antioksidant. Antioksidanti ščitijo celice pred poškodbami prostih radikalov. Prosti radikali so snovi, ki poškodujejo celice in so stranski produkt normalne presnove pri ljudeh. Antioksidanti, kot je vitamin C, se lahko vežejo na proste radikale, zaradi česar ne morejo poškodovati okoliških tkiv.

Vitamin C velja za pomembno hranilo, kar pomeni, da ga telo ne more proizvesti samo. Zato ga je treba dobiti iz živil ali s prehranskimi dodatki.

Kako lahko vitamin C za otroke pomaga?

Morda je vitamin C eden od bolj znanih vitaminov, ki velja za ključno hranilo pri podpori imunskega sistema. Ali ste vedeli, da je pomemben tudi za vrsto drugih pomembnih funkciji v otrokovem telesu?

To hranilo najdemo v materinem mleku, formuli za dojenčke in številnih vrstah sadja in zelenjave.

Vitamin C je antioksidant

Kot antioksidant vitamin C zmanjšuje nastanek prostih radikalov v telesu in preprečuje, da bi poškodovali zdrave telesne celice.

Prosti radikali lahko povzročijo poškodbe celičnih membran in drugih struktur, medtem ko so antioksidanti spojine, ki lahko nevtralizirajo te proste radikale.

Vitamin C pomaga pri zdravi rasti kosti

Druga pomembna funkcija vitamina C je njegova vloga pri spodbujanju zdrave rasti in razvoja kosti in zob vašega otroka.

Če vaš otrok v zgodnjih letih uživa zadostno količino vitamina C, lahko to pomaga podpreti njihovo zdravo izgradnjo kosti. To še posebej velja za majhne otroke, ki doživljajo hitra obdobja rasti.

Vitamin C podpira zdravje kože

Vitamin C ima pomembno vlogo pri ohranjanju tvorbe kolagena in podpira zdravje vezivnega tkiva.

Vitamin C podpira absorpcijo železa

Vitamin C podpira absorpcijo prehranskega železa, hranila, ki je pomembno za podporo splošnemu zdravju in razvoju vašega otroka.

Vitamin C podpira delovanje imunskega sistema

Imunski sistem vašega otroka je njihov vgrajen obrambni mehanizem pred neželenimi mikrobi.

Ena izmed najbolj znanih funkcij vitamina C je njegova vloga pri podpiranju zdravega delovanja imunskega sistema in ohranjanju zdravja imunskega sistema.

Vitamin C ohranja živčni sistem

Vitamin C ima vlogo pri ohranjanju zdravja živčnega sistema vašega otroka in njegovega delovanja.

Sadje je bogat vir vitamina C
Sadje je bogat vir vitamina C

Kako pridobiti dovolj vitamina C?

Ali ste vedeli, da človeško telo ne more samo proizvesti vitamina C? Vitamin C je vodotopen vitamin, ki se ne shranjuje v telesu, zato je pomembno, da ga vaš otrok dobi dovolj vsak dan.

Kako lahko pomagate zagotoviti, da vaš otrok dobil zadostno količino vitamina C? Najboljša izbira je seveda sveže ekološko sadje in zelenjava.

V otrokovo prehrano poskusite vključiti čim več živil, bogatih z vitaminom C: pomarančo, kivi, jagode in brokoli.

Kako ugotoviti, ali ima vaš otrok pomanjkanje vitamina C?

Pomanjkanje vitamina C je pri otrocih in odraslih v razvitem svetu zelo redko, razen če je prisotna malabsorpcijo ali slabe prehranjevalne navade.

Posledica pomanjkanja vitamina C je skorbut. To je bolezen, kjer se lahko pojavijo majhne rjave lise na koži, hrapavost kože, odebelitev dlesni in krvavitev iz sluznice. Ljudje imajo lahko tudi občutek šibkosti ali nelagodja, čustvene spremembe, rane se slabo celijo, prisotne so bolečine v kosteh, v poznih fazah pa nastane tudi zlatenca in prizadetost živcev in krči.

Vitamin C za otroke – koliko ga potrebuje otrok?

 • 1-3 leta: 20 mg/dan
 • 4-6 let: 30 mg/dan
 • 7-9 let: 45 mg/dan
 • 10-12 let: 65mg/dan
 • 13-14 let: 85 mg/dan

Kje lahko najdemo vitamin C?

Vemo, da vitamin C najdemo v agrumih. Najdemo ga tudi v številnih drugih živilih, ki lahko otroku dodajo dodatne vitamine, hranila in vlaknine.

Brokoli dejansko vsebuje več vitamina C kot grenivke. Odlična izbira so tudi rdeča paprika, jagode, melone, krompir, papaja, guava, paradižnik in zelena listnata zelenjava.

EFSA – Evropska agencija za varnost hrane je za uporabo na živilih, ki so dober vir vitamina C, odobrila naslednje zdravstvene trditve:

 • ima vlogo pri delovanju imunskega sistema med intenzivno telesno dejavnostjo in po njej,
 • ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, zob in kože,
 • prispeva k sproščanju energije pri presnovi,
 • prispeva k delovanju živčnega sistema,
 • prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju,
 • ima vlogo pri delovanju imunskega sistema,
 • ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom,
 • prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti,
 • prispeva k obnovi reducirane oblike vitamina E,
 • povečuje absorpcijo železa.

Zaključek

Vitamin C za otroke je eno od najpomembnejših hranil, ki ima pomembno vlogo pri imunosti, proizvodnji kolagena in zaščiti pred poškodbami prostih radikalov.

Materino mleko, prehrana za dojenčke in polnovredna hrana so najboljši vir vitamina C za vašega otroka.

Dodatki vitamina C niso primerni za dojenčke, razen če jih priporoči zdravstveni delavec ali proizvajalec.

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Viri:

Health Direct, februar 2018, vitamin C , https://www.healthdirect.gov.au/vitamin-c

Boljši kanal za zdravje, september 2012, Antioksidanti , viktorijanska državna vlada, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/antioxidants

Scheers N, Sandberg A. Vnos askorbinske kisline vpliva na izražanje feritina, Dcytb in Nramp2 v celicah Caco-2. Evropski časopis za prehrano. 2008. 47 (7). 401-408. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18815723

Sorice, A, Guerriero, E, Capone, F, Colonna, G, Castello, G, Costantini, S, askorbinska kislina: njena vloga pri imunskem sistemu in kroničnih vnetnih boleznih. Mini kritike v medicinski kemiji. 2014. 14 (5). 1-

Pavlovic, V, Sarac, M. Kratek pregled vitamina C in izbranih celic imunskega sistema. Central European Journal of Medicine. 6 (1). 1-

Harrison, F, May, J, Funkcija vitamina C v možganih: vitalna vloga transporterja askorbata (SVCT2). Brezplačen Radic Biol Med. 2009. 46 (6). 719 – 730.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2649700

Iqbal, K, Khan, A, Muzaffar Ali Khan Khattak, M. Biološki pomen askorbinske kisline (vitamin C) v zdravju ljudi – pregled. Pakistan Journal of Nutrition. 2004. 3 (1). 5-13.  https://scialert.net/abstract/?doi=pjn.2004.5.13

Healthdirect.gov.au. 2019.  Živčni sistem . [na spletu] Na voljo na:  https://www.healthdirect.gov.au/nervous-system  [Dostop 20. marca 2020].

Nijz – reference vrednosti: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/referencne_vrednosti_2020_3_2.pdf

Morda vas zanima: