You are currently viewing Uporaba karitejevega masla

Uporaba karitejevega masla

Za karitejevo maslo bi lahko rekli, da je čudežna sestavina. In če bi želeli našteti vse njegove prednosti in koristi, bi potrebovali kar nekaj časa, da bi navedli kakšna je uporaba karitejevega masla.

Karitejevo maslo pridobivajo iz oreščkov afriškega drevesa karite (Vitellaria paradoxa), vrste, ki raste od Gvineje in Senegala do Ugande in Južnega Sudana. Karitejevo maslo je maščoba iz seme, ki prihaja iz karitejevega drevesa. Ko jedro odstranijo iz semena, ga zmeljejo v prah in skuhajo v vodi. Maslo se nato dvigne na površje vode in postane trdno.

Kako deluje karitejevo maslo?

Karitejevo maslo deluje kot emolient (izdelek, ki preprečuje izsušitev kože). Lahko pomaga mehčati ali vlažiti suho kožo. Karitejevo maslo vsebuje tudi snovi, ki pomirijo in blažijo težave kože. To vam lahko pomagalo pri blaženju ekcemov na koži.

Čeprav na karitejevem maslu ni bilo narejenih veliko raziskav, ki bi podkrepile številne trditve, ne manjka ljudskega izročila in pričevanj, ki mu govorijo v prid za vsestransko uporabo.

Karitejevo maslo se odlično obnese za nego telesa, uporablja pa se tudi za kuhanje. V Afriki ga uporabljajo kot eno od sestavin pri pripravi številnih slaščic, predvsem čokolade. V zadnjem času pa prevzema vlogo v svetu, kjer kraljuje naravna kozmetika, lepota in nega telesa.

Prednosti karitejevega masla

  1. Vlaženje : naravni vitamini in maščobne kisline v karitejevem maslu naredijo kožo neverjetno nahranjejo in navlaženo. Pogosto se karite uporablja za blaženje suhe kože in za zaščito kože.
  2. Lahko zmanjšuje vnetje : Nekatere študije so pokazale, da ima karitejevo maslo zaradi cimetove kisline in drugih naravnih snovi, protivnetno delovanje. Zmanjša lahko vnetje na koži in pomaga lahko celo pri ljudeh z aknami.
  3. Glajenje kože : Karite pomaga pri naravni proizvodnji kolagena v koži. Vsebuje oleinsko, stearinsko, palmitinsko in linolno kislino, ki kožo ščitijo in negujejo ter preprečijo izsušitev. Pri dolgotrajni uporabi mnogi poročajo o mehčanju in krepitvi kože ter zmanjšanju gub.
Karitejevo maslo za nego kože
Karitejevo maslo za nego kože

Kaj vsebuje in uporaba karitejevega masla?

Karitejevo maslo je bogato z vitaminoma E in A in ima edinstvene lastnosti, zaradi katerih izstopa in je drugačen od drugih oreščkov. Glavne sestavine karitejevega masla so oleinska kislina, stearinska kislina, linolna kislina.

Karitejevo maslo se stopi pri telesni temperaturi in se hitro vpije v kožo. Njegove vlažilne lastnosti so koristne pri številnih kožnih težavah. Ima tudi protivnetne in protimikrobne lastnosti. Pomaga lahko zmanjšati vnetna stanja na kožni in poškodbe kože in las.

Nega suhe kože

Karitejevo maslo je odličen vlažilec kot nega telesa in obraza. Njegova vsebnost maščobe je odgovorna za njegove lastnosti. Ohranja vlago v koži, da ostane dolgo hidrirana. Dehidrirana in suha koža postane hrapava in luskasta. Na nekaterih delih telesa se zaradi suhosti lahko celo pojavijo kožne razpoke. Karitejevo maslo nahrani kožo in pomaga zmehčati kožo na rokah in nogah ter jo naredit gladko in voljno. Z lahkoto prodre v kožo, ne da bi zamašil pore.

Nag las

Karitejevo maslo se vedno bolj uporablja tudi v številnih izdelkih za nego las. Njegove številne prednosti, kot so zadrževanje vlage in blaženje težav s prhljajem, so idealne za nego lasišča.

Nega ustnic

Karitejevo maslo ščiti in pomirja ustnice. Uporabite ga lahko namesto balzama za ustnice. Nanesite ga večkrat na dan. Karitejevo maslo se zlahka absorbira in zagotavlja dodatno vlago in hranila, ki jih ustnice potrebujejo v hladnih dneh ali suhih vremenskih razmerah. Deluje kot balzam za ustnice in je učinkovit tudi pri negi suhih in razpokanih ustnic. Ob nanosu na ustnice ustvari zaščitni film, ki zadržuje vlago v koži.

Uporaba karitejevega masla pri vneti koži

Karitejevo maslo vsebuje več derivatov cimetove kisline, ki imajo protivnetne lastnosti. Ravno zaradi tega je koristno za izboljšanje kožnih stanj, ki so posledica povečanja vnetnih procesov (dermatitis in rozacea). S karitejevm maslom lahko negujete tudi izpuščaje, sončne opekline in praske.

Učinkovit v boju proti strijam

Zaradi obilice vitaminov in zdravilnih učinkovin, ki jih vsebuje karitejevo maslo, je odličen za nego strij.

Antioksidativni učinek

Karitejevo maslo je bogato z vitaminoma A in E in z drugimi pomembnimi rastlinskimi antioksidanti, ki ščitijo kožo pred poškodbami.

Piki žuželk in karitejevo maslo

S svojo protivnetno močjo karitejevo maslo ublažil otekanje kože od pikov žuželk. Nekateri so tudi mnenja, da preprečuje srbečico na mestu, kjer vas je pičila žuželka.

Kakšno mora biti karitejevo maslo?

Številni izdelki za nego kože in kozmetika vsebujejo kot eno od sestavin tudi karitejevo maslo. Ta je ponavadi predelano, kar pa zmanjšuje njegove naravne lastnosti. Torej, če želite izkoristiti vse prednosti, je nerafinirano karitejevo maslo prava odločitev.

Pomembna je kakovost karitejevega masla. Niso vsi enako dobri. Čisto, nerafinirano karitejevo maslo ima orehovo aromo in bež barvo. Če pa je izdelek rafiniran, pomeni, da je bil kemično obdelan in spremenjen. Lastnosti takega karitejevega masla pa se zmanjšajo.

Nerafinirano karitejevo maslo je najčistejša oblika karitejevega masla, ki je najbolj naravno in najmanj predelano. Ker se pridobiva ročno, ohrani vitamine, minerale in druge naravne lastnosti.

Rafinirano karitejevo maslo pa je predelana oblika. Poleg postopka filtriranja je podvržen tudi dezodoriranju z zračenjem ali uporabo kemikalij. Prav tako je beljeno, da maslo pridobi belino. Dodajanje dodatkov je precej običajno. Dodajajo se za pridobitev primernega vonja in povečanje roka uporabnosti masla. Vsi ti postopki naredijo maslo belo in zelo gladko. Glavna pomanjkljivost uporabe rafinirane različice karitejevega masla je, da vsa njegova predelava zmanjša hranilno vrednost.

Zgodovina karitejevega masla

Drevo karite že stoletja naravno naseljuje zahodno Afriko. Sega vse od Senegala do Sudana in vse do vznožja Etiopije. Dokumenti afriške zgodovine omenjajo kozarce z bogatim maslom, ki se uporabljajo za nego kože in las in prihajajo še iz časa Kleopatrine vladavine.

Drevo so uporabljali tudi za izdelavo krst za prve kralje v Afriki, maslo, pridobljeno iz oreščkov, pa za nego kože. Drevo številna afriška plemena štejejo za sveto. V Afriki se karitejevo maslo še vedno pogosto uporablja za zaščito kože in las pred močnim soncem in suhim vetrom. Nekaj ​​plemen karitejevo maslo tudi zmeša s palmovim oljem in ga uporablja za kuhanje.

Zaključek

Uporaba karitejevega masla je zelo razširjena. Karitejevo maslo za nego kože ima veliko pozitivnih učinkov. Poleg Olja jojobe in Šipkovega olja je tudi ta odličen za nego kože obraza in telesa.

Morda vas zanima: