You are currently viewing Ulcerozni kolitis in probiotiki

Ulcerozni kolitis in probiotiki

Kaj je ulcerozni kolitis?

Ulcerozni kolitis in kronova bolezen spadata v skupino kroničnih vnetnih črevesnih bolezni (KVČB). Kronova bolezen lahko prizadene katerikoli del prebavil, v nasprotju z ulceroznim kolitisom, ki prizadene debelo črevo, kjer povzroči dolgotrajna vnetja in rane. Vnetje se začne v danki in zadnjem delu debelega črevesa in se postopoma širi navzgor. Glede na razširitev vnetja ločimo različne stopnje bolezni. Obe bolezni sta avtoimunski, saj ju povzroča prekomeren odziv lastnega imunskega sistema.

Ulcerozni kolitis povzroča bolečine v trebuhu, drisko, napihnjenost in vetrove. Pri hujših zagonih so simptomi tudi povišana telesna temperatura, slabokrvnost in zaradi pogostega odvajanja in zmanjšanega apetita tudi postopno zmanjšanje telesne teže. Običajno se bolezen začne v lažji obliki in jo bolniki lažje prenašajo, sčasoma pa so zagoni lahko tudi hujši. Med zagoni so običajno tudi obdobja brez simptomov, imenovana remisija.  Taka obdobja lahko trajajo od nekaj mesecev pa tudi do več let. V tem času je bolnik lahko brez vseh težav.

Ulcerozni kolitis
Ulcerozni kolitis

Vzroki za nastanek ulceroznega kolitisa niso pojasnjeni. Ker se bolezen hitreje širi v zahodnem razvitem svetu, se domneva, da na razvoj bolezni vpliva sodoben način življenja, stres in prehranske navade kot tudi okoljski vplivi in pa genetski zapis.

Ulcerozni kolitis je neozdravljiva bolezen. Simptomov bolniki ne blažijo enotno, ampak mora vsak sam priti do tega, kaj mu sproži izbruhe bolezni in kaj mu najbolj pomaga za blažitev bolezenskih simptomov. Na splošno pa velja, da se je potrebno izogibati mlečnim izdelkom, sveži zelenjavi, stročnicam, svežemu sadju, rdečemu mesu in mastnim jedem.

Kaj so probiotiki [in kakšna je njihova vloga]?

Na stenah debelega črevesa se nahajajo bakterije. Nekatere od teh bakterij uravnavajo prebavo, preprečujejo napihovanje in preprečujejo nekoristnim bakterijam, da bi se razvijale.

Probiotiki, ki jih imenujemo tudi dobre bakterije imajo vlogo, da pomagajo sistemu v našem črevesju, ki opravlja tako zahtevno nalogo, kot je urejevanje prebave in tvorbo imunskega sistema.

Zdravo črevesno floro pa lahko tudi zrušimo. Slabe prehranske navade, stres, uživanje rafinirane in nezdrave hrane, uživanje rafiniranega sladkorja, dolgotrajna uporaba zdravil lahko poruši naravno ravnovesje v našem črevesju.

Kaj so probiotiki in kaj prebiotik?

Probiotiki so mikroorganizmi, ki jih naše telo potrebuje za vzdrževanje zdravega prebavnega procesa ter za krepitev in tvorbo imunskega sistema.

Prebiotiki so namenjeni kot hrana za zdrave črevesne bakterije (probiotike). Za človeka so neprebavljive vlaknine, na črevesno flora pa vplivajo zelo pozitivno. Prebiotiki se zlasti nahajajo v neobdelani rastlinski hrani, danes pa jih dodajajo tudi v vse vrhunske prehranske dodatke s probiotiki. Najpogosteje se v prehranska dopolnila dodajata inulin in oligofruktoza. Če vas zanima si lahko preberete še več o tem kaj so probiotiki in preobitiki.

Uporaba probiotikov…

Probiotike najdemo tudi v določenih živilih – kislem zelju, kefirju…Ker so ravno ta živila po navadi »hrana« za ulcerozni kolitis, so probiotični izdelki na voljo tudi v naravnih prehranskih dodatkih, v različnih oblikah, kapsulah ali v prahu.

Mnogi zdravi ljudje jemljejo probiotike preventivno, za splošno uravnovešenost prebavnega sistema ter za krepitev imunskega sistema. Uporabljajo pa se tudi kot pomoč pri zdravljenju nekaterih črevesnih bolezni, kot je gastroenteritis, pri alergijah ter za zmanjševanje vnetij.

Probiotike je zelo smiselno jemati dolgotrajno, vsaj dva do tri mesece, da se v črevesju spet naselijo zdrave črevesne bakterije.

Izbira probiotika je odvisna od vaših težav. Na razpolago je kar nekaj izdelkov s probiotiki in prebiotiki.  Če se sev Lactobacilus acidophilus DDS-1 uporablja za dobro počutje in krepitev imunskega sistema, je mešanica štirih sevov in nepatogene kvasovke Saccharomyces Bulardii odlična pri antibiotičnih driskah, kandidi, lahko pa deluje tudi protivnetno.

Ali se lahko probiotiki uporabljajo tudi za zdravljenje ulceroznega kolitisa?

Klasično medicinsko zdravljenje ulceroznega kolitisa ima dve usmeritvi.

  • Zdravljenje in blaženje simptomov pri akutnem vnetju
  • Preprečevanje zagona in čim daljše stanje remisije

Klasična medicina običajno izbruhe zdravi z mesalazinom, kortikosteroidi, zaviralci imunskega sistema, kot je zdravilo azatriopin, v novejšem času pa tudi z biološkimi zdravili. Zdravila je potrebno jemati dolgoročno, da se vzdržuje stanje remisije.

Ulcerozni kolitis in probiotiki
Ulcerozni kolitis in probiotiki

Ali lahko probiotiki pomagajo pri zdravljenju?

Klinične študije pred dobrim desetletjem so pokazale, da uporaba probiotikov ne skrajša časa vnetja ob rednem tradicionalnem zdravljenju.

Vendar pa so ljudje v svojih raziskavah ugotovili, da so bili simptomi med akutnimi zagoni, pri uporabi probiotikov veliko bolj blagi. Povedano drugače – čeprav se akutni zagon ni skrajšal z jemanjem probiotičnih izdelkov, pa so bili simptomi redkejši in manj resni.

Ali lahko probiotiki pomagajo preprečiti vnetje?

Več raziskav je pokazalo, da so probiotiki lahko enako učinkoviti kot klasična zdravila za zdravljenje ulceroznega kolitisa,  vključno s »svetim gralom« – najbolj standardnim mesalazinom.

V nemški raziskavi iz leta 2004 je sodelovala skupina 327 bolnikov z diagnozo Ulcerozni kolitis.

Polovica sodelujočih je jemala mesalazin, druga polovica pa probiotike. Po enem letu zdravljenja je bil povprečni čas do remisije (obdobje mirovanja) in kvaliteta same remisije pri obeh skupinah enaka.

Podobni rezultati so bili opaženi tudi v drugih raziskavah.

Zakaj probiotiki pomagajo zdraviti ulcerozni kolitis?

Probiotiki so lahko učinkoviti pri zdravljenju ulceroznega kolitisa, ker obravnavajo dejanski vzrok bolezni.

Imunski sitem ima nalogo pomagati telesu, da se obrani pred napadi bolezni, vendar pa je včasih ta odziv prekomeren in se usmeri v svoje telo, v nameri da ga zaščiti pred neznano nevarnostjo. Tako nastane avtoimuna bolezen.

Neravnovesje bakterij v debelem črevesju je vzrok, ki imunski sistem vzpodbudi, da se prekomerno odzove. Probiotiki, ki zagotavljajo dobre bakterije lahko pomagajo vzpostaviti ravnovesje v črevesju in imunski sitem pripraviti do tega, da ublaži svoj napad na zaznano nevarnost ali pa ga celo povsem ustavi.

Kot je že bilo povedano – probiotiki pomagajo povečati čas med vnetji in blažijo simptome vnetja tako, da so ti manj resni. Ko se boste odločali kateri probiotiki so najboljši za vas, zaupajte samo priznanim blagovnim znamkam kot so Terra nova probiotiki ali pa probiotiki Viridian.

Vloga probiotikov je tudi krepitev imunskega sistema, povečanje absorpcijo vitaminov in mineralov ter lahko preprečuje z antibiotiki povzročene driske.

Ja, črevesna flora je zelo pomembna, zato je tudi uživanje dobrih, kvalitetnih probiotikov zelo pomembno! 

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Izdelki, uporabljeni v objavi: