You are currently viewing Razstrupljanje telesa

Razstrupljanje telesa

Razstrupljanje telesa ali detoksifikacija je odstranjevanje nakopičenih škodljivih snovi iz telesa (1).

Razstrupljanje ali detox – je v zadnjem času zelo priljubljena beseda. Običajno pa pomeni upoštevanje posebne prehrane ali uporabo posebnih izdelkov, ki naj bi vaše telo rešili toksinov in s tem izboljšali zdravje ter dobro počutje.

Na srečo je telo že samo zelo dobro opremljeno, da uspešno odstranjuje toksine in za to ne zahteva posebne diete ali drugih dodatkov. Zaradi uživanja predelane hrane, sladkorja, alkohola,… pa je pomoč pri razstrupljanju in krepitvi vašega organizma še kako potrebna, saj s tem pripomorete k izboljšanju naravnega sistema za razstrupljanje telesa.

Če ste utrujeni in brez energije ali pa imate oslabljen imunski sistem je mogoče čas za počitek, razstrupljanje in dodajanje hranil, ki bodo okrepila vaše razstrupljevalne organe (jetra, črevesje in ledvica), da bodo sposobni odvesti toksine iz telesa.

V tem članku si preberite kaj je razstrupljanje telesa, kako se izvaja in kakšno hrano je potrebno uživati, da se telo okrepi in začne izločati toksine iz telesa.

Kaj je razstrupljanje telesa [In kaj so toksini]?

Razstrupljanje telesa ali detox telesa se običajno izvaja kratkoročno s prehranskimi dopolnili, namenjeno pa je odstranjevanju toksinov iz telesa.

Toksini so strupene snovi, ki spremenijo potek kemičnih reakcij v telesu, kar moti normalno delovanje celic ali celo povzroči celično smrt. Skoraj vsi toksini so beljakovine naravnega izvora – peptidi, beljakovine in drugi produkti živih celic. Z njimi se znanstveno ukvarja toksikologija, veja biokemije (Vir 1 – Wikipedia).

Razstrupljevalna kura lahko vključuje obdobje posta. V tem času se uživa prehrano s sadjem, zelenjavo, sadnimi sokovi in ​​vodo. Včasih razstrupljanje vključuje tudi zelišča, čaje, dodatke in čiščenje debelega črevesa. Z odstranjevanjem toksinov iz telesa ter nato dodajanjem hranil vas razstrupljanje telesa lahko zaščiti pred boleznimi in obnovi sposobnost vzdrževanja optimalnega zdravja. Razstrupljanje lahko pomaga naravnemu procesu čiščenja telesa tako da:

 • spočijete organe (s postom),
 • spodbujajte in okrepite delovanje jeter, da se znebite toksinov,
 • spodbujajte izločanje toksinov z blatom, urinom in znojem,
 • izboljšate cirkulacijo,
 • oskrbite svoje telo s hranili (z naravnimi prehranskimi dopolnili)

Detox terapije so pogosto priporočljive takrat, ko je bila povečana izpostavljenost strupenim kemikalijam v okolju, kozmetiki ali v vaši prehrani.

Razstrupljanje telesa lahko pomaga pri različnih težavah, kot so prebavne motnje, napihnjenost, utrujenost in slabo počutje. Pomaga lahko tudi pri boljši absorpciji hranil, blaženju vnetji v telesu in pri alergijah.

Odstranjevanje toksinov [Razstrupljevalni organi]

Pomembno je vedeti, kdaj je čas, da prečistite svoje telo. Razstrupljevalne diete so zelo priljubljene in obetavne. Biološko gledano pa je naše telo že opremljeno z več sistemi za razstrupljanje, ki jih je potrebno okrepiti, da bodo sposobni sami izločiti strupene snovi iz telesa.

Ključni razstrupljevalni organi so:

Jetra

Jetra so prva obrambna linija pred toksini, saj delujejo kot filter, ki preprečuje, da bi strupene snovi, ki jih vsebujejo živila, prešle v vaš krvni obtok.

Zelišče, ki je zelo primerno za regeneracijo jeter in razstrupljanje je pegasti badelj. Na njem je bilo izvedenih več sto študij. Pomembno pa je, da to zelišče ugodno deluje na holesterol in obnavlja že poškodovane celice.

Živila, ki razstrupljajo in krepijo jetra

 • Kisla hrana – osvežujoč kozarec limonine vode ima diuretični učinek, kar vam lahko pomaga pri odvajanju toksinov iz telesa. Limona na telo deluje bazično.
 • Ingver izboljšuje cirkulacijo in ima antibiotične in antibakterijske učinke, ki lahko pomagajo telesu očistiti toksine in se boriti proti patogenom.
 • Kurkuma je ostra začimba, ki razbremeni jetra. Ima močan antioksidativni učinek in antiseptične lastnosti.
 • Pegasti badelj je zelišče, ki krepi in obnavlja poškodovane celice jeter.
 • Regratova korenina je razstrupljevalno zelišče, ki čisti kri in neguje jetra. Pomlad je idealen čas za pitje regratovega čaja.
 • Artičoka lahko pomaga očistiti jetra. Rastlina vsebuje tudi spojino, ki spodbuja proizvodnjo žolča in uriniranje.

Debelo črevo

Ta organ vsebuje bakterije, ki naseljujejo črevesno floro. Če je črevesna flora porušena, se razvijejo patogene glive, kvasovke in bakterije. Z uživanjem sladkarij, mastne hrane ali mleka, predelanih živil,… hranimo patogene organizme. Črevesje potrebuje predvsem zelenjavo in vlaknine ter dodajanje dobrih probiotikov. Probiotiki so koristne bakterije, ki so lahko enake ali pa zelo podobne tistim, ki so prisotne v našem črevesju. Ko se črevesje okrepi, se pričnejo izločati toksini, izboljša se počutje ter okrepi imunski sistem.

Živila, ki so zdrava za debelo črevo

 • Uživajte veliko vlaknin, saj te mehčajo blato in povečajo njegovo prostornino ter čistijo črevo. Zelo poznan izdelek, ki vsebuje topne in netopne vlaknine je psilium –  indijski trpotec.
 • Uživanje  zelene zelenjave, ki je bogata z vitamini, minerali, klorofilom, antioksidanti,…
 • Dodajanje probiotikov, ki vzpostavijo zdravo črevesno floro. Priporoča se jemanje vsaj dva meseca. Izdelek, ki ugodno deluje na patogene glive, bakterije je Saccharomyces Boulardii.
 • Uživanje magnezija, posebno pri tistih, ki jih pesti zaprtje.

Ledvica

Ledvica nenehno filtrirajo kri in izločajo toksine v obliki urina. Zelišče, ki je primerno za okrepitev delovanja ledvic je njivska preslica, ki je izjemo bogata s silicijem.

Razstrupljanja telesa – osnove

Poglejmo si nekaj splošni pravil oziroma navodila, ki so osnove razstrupljanja telesa.

1. Omejite alkohol

Pitje velikih količin alkohola zmanjša sposobnost jeter, da opravljajo svoje običajno funkcijo razstrupljanja. Več kot 90% alkohola se presnavlja v jetrih. Prekomerno pitje lahko močno poškoduje delovanje jeter, saj povzroči kopičenje maščob, vnetje in brazgotinjenje (Vir: 5).

Ko se to zgodi, vaša jetra ne morejo pravilno delovati in opravljati svojih potrebnih nalog – vključno s filtriranjem odpadnih snovi in drugih toksinov iz telesa.

Najboljši način za ohranjanje močnega sistema za razstrupljanje telesa je omejitev ali popolna vzdržljivost od alkohola.

2. Kvaliteten spanec

Kvaliteten spanec omogoča možganom, da se odpočijejo in izločijo toksine, ki se kopičijo čez dan. Zagotavljanje ustreznega in kakovostnega spanca vsako noč je nujno potrebno za zdravje vašega telesa in za naravni sistem razstrupljanja.

S pomanjkanjem spanja vaše telo nima časa za opravljanje teh funkcij, zato se lahko toksini kopičijo in vplivajo na vaše zdravje. Slabo spanje je povezano s stresom, tesnobo, visokim krvnim tlakom, boleznimi srca, diabetesom tipa 2 in debelostjo.

Za dobro zdravje bi morali redno spati od sedem do devet ur na noč.

3. Pijte več vode

Voda je veliko več kot le pijača za odžejanje. Pitje vode uravnava telesno temperaturo, neguje sklepe, pomaga pri prebavi in ​​absorpciji hranil ter razstruplja telo.

Pravilno hidriranje je zelo pomembno za razstrupljanje telesa, saj voda odpadke učinkovito odstranjuje z uriniranjem, dihanjem ali potenjem. Izgubljeno vodo je treba stalno nadomeščati, predvsem s popitimi tekočinami.

Nekaj vode, sicer zaužijemo s hrano, nekaj se je tvori pri presnovi hranil v telesu. Za osnovne fiziološke potrebe (preživetje) – pitje, naj bi zadoščalo povprečno 2-3 l/dan, za otroke do 10 kg naj bi bila ta količina 1 l na dan.

4. Zmanjšajte vnosa sladkorja in predelane hrane

Prekomerno uživanje nezdrave hrane je povezano s kroničnimi boleznimi in lahko škoduje organom, pomembnim za razstrupljanje.

Sladkor in predelana hrana sta velik problem današnjega časa. Veliko uživanje sladke in zelo predelane hrane je povezano z debelostjo in drugimi kroničnimi boleznimi, kot so bolezni srca, rak in diabetes.

Te bolezni ovirajo sposobnost vašega telesa, da se naravno razstrupi, saj škoduje organom, ki pri tem igrajo pomembno vlogo.

Zamenjava nezdrave hrane z bolj zdravo in uravnoteženo izbiro, kot sta sadje in zelenjava, je tudi način za ohranjanje zdravja telesa.

5. Jejte hrano, ki je bogata z antioksidanti

Antioksidanti ščitijo vaše celice pred poškodbami, ki jih povzročajo molekule, imenovane prosti radikali. Oksidativni stres je stanje, ki ga povzroča prekomerna proizvodnja prostih radikalov.

Prekomerno proizvodnjo prostih radikalov lahko povzročijo alkohol, kajenje, predelana prehrana in izpostavljenost onesnaženosti (Vir: 10).

Uživanje hrane, bogate z antioksidanti, lahko telesu pomaga v boju proti oksidativnemu stresu, ki ga povzročajo odvečni prosti radikali in drugi toksini, ki povečajo tveganje za bolezni.

Primeri antioksidantov so:

 • vitamin A, vitamin C, vitamin E, selen, likopen, lutein in zeaksantin,
 • jagode, sadje, oreški, kakav, zelenjava, začimbe in pijače, kot so kava in zeleni čaj, vsebujejo nekaj največ antioksidantov

6. Jejte hrano z visoko vsebnostjo prebiotikov

Zdravje črevesja je zelo pomembno za ohranjanje zdravega sistema za razstrupljanje teleda. Črevesne celice imajo sistem za razstrupljanje in izločanje, ki ščiti črevesje in telo pred škodljivimi toksini, kot so kemikalije.

Dobro zdravje črevesja se začne s prebiotiki, to so vlaknine, ki hranijo dobre bakterije v črevesju, imenovane probiotiki. S prebiotiki lahko vaše dobre bakterije proizvajajo hranila, ki so koristne za zdravje.

Dobre bakterije v črevesju lahko zaradi uporabe antibiotikov, slabe zobne higiene in nezdrave predelane prehrane postanejo neuravnotežene in se razvijejo slabe bakterije. To lahko oslabi vaš imunski in razstrupljevalni sistem ter poveča tveganje za bolezni in vnetja.

Uživanje hrane, bogate s prebiotiki, lahko ohranja zdrav imunski sistem in sistem za razstrupljanje. Hrana, ki je bogata s prebiotiki: paradižnik, artičoke, banane, beluši, čebula, česen in oves.

7. Zmanjšajte vnos soli

Uživanje preveč soli lahko poveča zadrževanje vode v telesu. Odvečno vodo lahko odstranite s povečanjem vnosa vode in hrane, ki je bogata s kalijem.

Za nekatere ljudi je razstrupljanje telesa sredstvo za odstranjevanje odvečne vode iz telesa. Če uživate preveč soli, lahko vaše telo zadrži odvečno tekočino. To se lahko zgodi tudi če čez dan ne pijete dovolj vode.

Ta odvečna tekočina lahko povzroči napihnjenost. Čeprav se morda sliši nerazumljivo, je povečanje vnosa vode eden najboljših načinov za odpravo odvečne vode iz telesa zaradi uživanja preveč soli .

Pomaga tudi povečanje vnosa hrane, bogate s kalijem – kar uravnava nekatere učinke natrija. Hrana, bogata s kalijem, vključuje krompir, bučo, fižol, banane in špinačo. Ranljive skupine, kot so srčni bolniki, se morajo obvezno posvetovati s svojim zdravnikom.

8. Bodite aktivni

Redna vadba – ne glede na telesno težo – je povezana z daljšim življenjem in manjšim tveganjem za številne bolezni. Redna telesna aktivnost zmanjšuje vnetja in omogoča pravilno delovanje sistema za razstrupljanje telesa.

Čeprav je nekaj vnetja potrebno za okrevanje po okužbah ali za celjenje ran, lahko preveč vnetij zelo oslabi sistem vašega telesa.

Najpogostejši načini za razstrupljanje telesa

Obstaja veliko načinov za razstrupljanje telesa – od popolnega posta do sprememb prehranjevanja. Skoraj vedno pa načini vključujejo post, uživanje posebne hrane, izogibanje škodljivim sestavinam in/ali uživanje naravnih prehranskih dodatkov. Večina razstrupljevalnih diet vključuje vsaj eno od naslednjega:

 • Pitje svežih sadnih in zelenjavnih sokov, napitkov, vode in čaja.
 • Pitje samo določenih tekočin, kot sta na primer slana voda ali limonin sok.
 • Odstranjevanje živil iz prehrane, ki vsebujejo visoko vsebnost težkih kovin, nečistoč in alergenov.
 • Jemanje naravnih prehranskih dodatkov ali zelišč.
 • Izogibanje vsem alergenim živilom, nato pravočasno ponovno uvajanje.
 • Uporaba odvajal, čiščenje debelega črevesa ali klistir.
 • Redna telovadba.
 • Popolnoma izogibanje alkoholnim pijačam, kavi, kajenju in rafiniranemu sladkorju.

Koristni nasveti za razstrupljanje telesa

Nekatere prehranske spremembe in načini življenja lahko pomagajo telesu zmanjšati obremenitev s toksini in podpirajo sistem za razstrupljanje telesa.

 • Jejte hrano, ki vsebuje žveplo. Hrana z visoko vsebnostjo žvepla, kot so čebula, brokoli in česen, poveča izločanje težkih kovin, kot je kadmij.
 • Klorela je vrsta alge, ki ima številne prehranske koristi in lahko poveča izločanje toksinov, kot so težke kovine.
 • Glutation: Uživanje hrane, bogate z žveplom, kot so jajca, brokoli in česen, pomaga izboljšati delovanje glutationa, glavnega antioksidanta, ki ga proizvaja vaše telo in je močno vključen v razstrupljanje.
 • Uporabljajte naravna čistilna sredstva, kot sta kis, soda bikarbona ali ekološka čistila AlmaWin, saj ne vsebujejo strupenih kemikalij.
 • Izberite naravno kozmetiko za nego telesa. Naravna kozmetika – uporaba naravnih dezodorantov, šamponov, barve za lase in drugih izdelkov za osebno nego lahko tudi zmanjša vnos toksinov v telo.

Razstrupljanje telesa in neželeni učinki

Pred kakršnim koli razstrupljanjem je pomembno upoštevati možne neželene učinke. Razstrupljevalne diete lahko močno omejijo vnos energije in hranil, kar predstavlja različna tveganja za vaše zdravje. Nekatere skupine ljudi nikoli ne smejo izvajati razstrupljevalnih diet.

Omejitev vnosa kalorij

Številne razstrupljevalne diete priporočajo post ali resno omejitev kalorij. Kratkoročni post in omejen vnos kalorij lahko povzročijo utrujenost, razdražljivost in slab zadah.

Dolgotrajni post lahko povzroči pomanjkanje energije, pomanjkanje vitaminov in mineralov, pa tudi neravnovesje elektrolitov.

Ogrožena populacija

Nekateri ljudje ne smejo začeti razstrupljanja organizma, ne da bi se prej posvetovali s svojim osebnim zdravnikom.

Med ogroženo populacijo spadajo:

 • otroci,
 • mladostniki,
 • starejši odrasli,
 • podhranjeni ljudje,
 • nosečnice in doječe matere,
 • kronični bolniki.

Razstrupljanje telesa – Zaključek

Več vidikov razstrupljanja telesa lahko pomaga vašemu zdravju. Sem spadajo izogibanje toksinom iz okolja, gibanje, uživanje zdrave in uravnotežene prehrane, pitje vode, omejevanje stresa in sprostitev.

Kljub temu lahko izboljšate naravni sistem za razstrupljanje telesa in izboljšate splošno zdravje, tako, da ostanete hidrirani, uživate manj soli, postanete aktivni in sledite prehrani, bogati z antioksidanti. Najprimernejši pristop je, da se prehranjujete bolj zdravo in izboljšate svoj življenjski slog.

Vir: 1 – Wikipedia, 2 – Ncbi, 3 – NIJZ

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Morda vas zanima: