You are currently viewing Probiotiki in prebiotiki [Kakšna je razlika med njima?]

Probiotiki in prebiotiki [Kakšna je razlika med njima?]

Probiotiki in prebiotiki sta izraza, ki se danes pogosto omenjata, ko pogovor nanese na prehrano. Kljub temu, da zvenita podobno pa je med njima bistvena razlika.

Probiotiki so koristne ali tako imenovane dobre bakterije v našem telesu. Prebiotiki pa so hrana za te bakterije. Pojasnili vam bomo, kaj morate vedeti o obeh.

Kakor pravijo – si kar ješ. Ali natančneje – smo to, s čimer nahranimo milijarde živih bakterij, ki prebivajo v našem črevesju.

Površina črevesja je tako kot vsaka površina telesa, prekrita z mikroskopskimi bitji, večinoma z bakterijami. Ti organizmi ustvarjajo mikro-ekosistem, imenovan mikrobiom. Čeprav ga v resnici ne opazimo, ima ogromno vlogo pri našem zdravju in lahko celo vpliva na naše razpoloženje in dobro počutje.

Tako kot bomo hranili naš črevesni mikrobiom, takšno bo njegovo zdravje. Kar z drugimi besedami pomeni, da bolj zdravo kot bomo jedli, boljša bo naša naravna odpornost in bolj bomo zdravi. 

Ključ do zdrave črevesne flore je negovanje ravnovesja med skoraj 1000 različnimi vrstami bakterij v našem črevesju. To ravnovesje lahko ohranimo na dva načina:

  1. Lahko pomagamo dobrim bakterijam, ki se že nahajajo v črevesju, da rastejo in se razmnožujejo. To naredimo tako, da jim damo hrano, ki jim je všeč. To so prebiotiki.
  2. Lahko pa črevo oskrbimo z živimi mikroorganizmi, z dodajanjem probiotikov v obliki naravnih prehranskih dopolnil.

Probiotiki in prebiotiki [Razlika med njimi in zakaj jih potrebujemo?]

Probiotiki so prehranski dodatki, ki vsebujejo žive mikroorganizme, namenjene vzdrževanju ali izboljšanju “dobrih” črevesnih bakterij. Prebiotiki so živila, z visoko vsebnostjo vlaknin, ki delujejo kot hrana za črevesno mikrofloro. Prebiotiki se uporabljajo z namenom izboljšati ravnovesje teh mikroorganizmov.

V teku je precej raziskav, ki proučujejo odnos črevesne mikroflore do bolezni in koristi probiotikov in prebiotikov na telo. Raziskave še niso dokončne, vendar so neželeni učinki pri uživanju probiotikov zelo redki. To pomeni, da večina odraslih lahko svoji prehrani varno doda živila, ki vsebujejo prebiotike in probiotike. 

Če razmišljate o jemanju prehranskih dopolnil, se posvetujte s svojim zdravnikom in se prepričajte, da so resnično pravi za vas.

Kaj so probiotiki?

Probiotike običajno zaužijemo v obliki prehranskih dopolnil. Prehranska dopolnila vsebujejo žive organizme, specifične seve bakterij, ki neposredno prispevajo h kolonizaciji zdravih mikrobov v črevesju. Pomembno je, da zase izberete najboljša prehranska dopolnila. Med najbolj kvalitetna vsekakor spadata tudi blagovni znamki Terranova in Viridian.

Prehranska dopolnila - probiotiki in prebiotiki
Prehranska dopolnila vsebujejo žive organizme.

Tako kot prebiotike lahko tudi probiotike zaužijete s prehranskimi dopolnili, v majhni količini pa tudi s hrano. Najboljši vir probiotikov so fermentirana živila, kot sta kislo zelje in kombuča.

Probiotični dodatki vsebujejo žive dobre bakterije. Izdelek lahko vsebuje samo en določen sev mikrobov ali mešanico sevov. Odvisno kakšne težave ima oseba, ki potrebuje prehranske dodatke.

Kaj so prebiotiki?

Prebiotiki so rastlinske vlaknine in delujejo kot hrana, ki spodbuja rast zdravih bakterij v črevesju.

Prebiotike najdemo v številnih vrstah sadja in zelenjave, zlasti tistih, ki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, kot so vlaknine in škrob. Teh ogljikovih hidratov naše telo ne prebavi, zato prehajajo skozi prebavni sistem in postanejo hrana za bakterije in druge mikrobe.

Zakaj so črevesne bakterije koristne?

Črevesne bakterije pomagajo pri različnih bioloških nalogah. Zagotavljajo tudi pomembno prehrano celicam, ki obdajajo naš prebavni trakt. Dobre bakterije v našem črevesju nas ščitijo pred škodljivimi bakterijami in glivami.

Nekatere študije potrjujejo, da lahko določena vrsta dobrih črevesnih sevov med drugim pomaga tudi pri boljšem delovanju imunskega sistema, lahko izboljša simptome depresije in pomaga pri težavah z debelostjo.

Poleg tega nekatere črevesne bakterije tvorijo vitamin K in kratko verižne maščobne kisline. Kratko verižne maščobne kisline so glavni vir hrane celicam, ki obdajajo debelo črevo in skrbijo za pravilno delovanje presnove. Spodbujajo krepitev črevesne sluznice in pomagajo preprečevati vdor škodljivih snovi, virusov in bakteriji skozi črevesje v telo. To lahko pomaga zmanjšati vnetja. Probiotiki imajo veliko pozitivnih učinkov tudi pri zdravljenju simptomov nekaterih kroničnih vnetij črevesja kot sta chronova bolezen in ulcerozni kolitis. Več o tem si lahko preberete v zapisu ulcerozni kolitis in probiotiki.

Probiotiki in prebiotiki – Vloga v telesu [Kakšne seve poznamo?]

Probiotiki, ki jih imenujemo tudi dobre bakterije imajo vlogo, da pomagajo sistemu v našem črevesju, ki opravlja tako zahtevno nalogo, kot je urejevanje prebave in tvorbo ter krepitev imunskega sistema.

Zdravje črevesnega mikrobioma je zelo pomembno, saj absorpcija hranil v večini poteka ravno v črevesju.

Kakšna je vloga probiotikov v telesu?

Glavne naloge probiotikov v našem telesu lahko razdelimo na:

  • krepitev imunskega sistema
  • povečanje absorpcije vitaminov in mineralov
  • preprečevanje z antibiotiki povzročene driske
  • urejanje prebave
  • bazično ravnovesje
  • boj s patogenimi glivami (kandido) in kvasovkami.

V človeškem črevesju se tvori tudi 80% imunskega sistema.

Katere seve poznamo?

Poznamo mnogo vrst sevov, ki so zelo koristni za zdravje. Eden od najbolj raziskanih sevov je sev Lactobacilus acidophilus DDS-1. Največkrat ga svetujemo pri krepitvi imunskega sistema, za urejanje prebave in na splošno za dobro počutje. Sam sev je odporen na želodčno in žolčno kislino.

V črevesju se hitro razmnožuje in pozitivne učinke probiotika s sevom Lactobacilus acidophilus DDS-1 zelo hitro občutimo. Raziskave so pokazale, da sev lactobacilus acidophilus DDS-1 v črevesju tvori tudi vitamine B skupine in proizvaja naraven antibiotik, ki preprečuje rast neželenih mikroorganizmov.

Dobro poznana je tudi mešanica štirih sevov in nepatogene kvasovke Saccharomyces Bulardii. Prehransko dopolnilo z nepatogeno kvasovko je odlična terapija pri z antibiotiki povzročeni driski, pri kandidi, deluje pa tudi protivnetno.

Ne pozabimo na najmlajše. Zelo pomembno je uživanje probiotikov tudi pri otrocih. V šolah in vrtcih  kar mrgoli virusov in bakterij. Pomagamo si lahko s probiotiki, ki jim je dodan vitamin C.

S tem preprečimo prehladna obolenja in kašelj, podpremo imunski sistem ter zmanjšamo potrebo po zdravilih.

Mnogi zdravi ljudje jemljejo probiotike preventivno, za splošno uravnovešenost prebavnega sistema ter za krepitev imunskega sistema (dvomesečna kura). Uporabljajo pa se tudi kot pomoč pri zdravljenju nekaterih črevesnih bolezni, kot je gastroenteritis, pri alergijah ter za zmanjševanje vnetij.

Zdrava črevesna flora je zelo pomembna, ravno tako uživanje dobrih, kvalitetni probiotikov!

Oglejte si seznam klinično testiranih, živih sevov človeškega izvora. Spletna trgovina zdrava prehrana BioKatka.si vam ponuja, da izbirate med kvalitetnimi probiotki, ki so klinično testirani, sevi so živi in človeškega izvora.

Vpliv hrane na črevesno mikrobioto

Hrana, ki jo jeste igra pomembno vlogo pri ravnovesju dobrih in slabih črevesnih bakterij. Hrana z veliko sladkorja in veliko vsebnostjo nezdravih maščob lahko zelo negativno vpliva na črevesno mikrobioto.

Če redno hranite »slabe« bakterije, se te hitro razrastejo in naselijo na črevesno sluznico. S tem tudi preprečujejo naselitev dobrim bakterijam. Hrana, ki jo jeste vpliva na črevesne bakterije. Kemični ostanki in antibiotiki lahko tudi motijo ravnovesje v črevesnih bakterijah.

»Slabe« bakterije in manj zdrava črevesna flora so lahko povezane tudi z nekaterimi boleznimi, debelostjo in vnetji v telesu. Negativen učinek na dobre črevesne bakterije imajo lahko tudi živila, ki so bila obdelana s pesticidi.

Katera živila so probiotična?

Obstajajo tudi probiotična živila, ki naravno vsebujejo koristne bakterije. Ta živila so fermentirana. Sem spadajo kislo zelje, čaj kombuča, kefir (mlečni in nemlečni), nepasterizirana druga vložena zelenjava.

Probiotiki za otroke
Probiotiki za otroke – poskrbimo za najmlajše

Če boste jedli fermentirano hrano zaradi njihovih probiotičnih koristi, poskrbite, da ne bo pasterizirana, saj ta postopek ubije dobre bakterije.

Če se probiotiki in prebiotiki združijo v en pripravek ali živilo, tako snov imenujemo sinbiotik. Eno od živil, ki ga lahko štejemo med sinbiotična, je kislo zelje. Kislo zelje vsebuje tako probiotik kot prebiotik. Probiotična hrana je zelo koristna za zdravje našega telesa, vendar je probiotikov v hrani premalo, da bi imeli vpliv na obnovo črevesne sluznice.

Katera hrana je prebiotična?

Veliko živil naravno vsebuje prebiotike, ker so prebiotiki vrste vlaknin, ki jih najdemo v zelenjavi, sadju in stročnicah.

Ljudje teh vlaknin ne moremo prebaviti, vendar so odlična hrana za naše dobre črevesne bakterije. Živila, ki imajo visoko vsebnost prebiotičnih vlaknin so stročnice, fižol in grah, oves, banane, jagode, šparglji, regrat, česen, por, čebula,…

Ena izmed stvari, ki jo naše dobre črevesne bakterije storijo s prebiotičnimi vlakninami je ta, da iz njih naredijo kratko verižne maščobne kisline. Ena izmed njih je butirat.

Dodajanje probiotičnih dodatkov

Ko vzamete probiotik, najprej raziščite, kaj potrebujete in kakšno stanje želite odpraviti. Izbira probiotika naj bo vedno na podlagi stanja v katerem se nahajate. Pravilno izbrani sevi so lahko zelo koristni za zdravje posameznika.

Obstaja veliko vrst probiotikov, ki se od proizvajalca do proizvajalca razlikujejo. Kako bo izdelek deloval, je odvisno od vrste seva, formule izdelka, kakovosti izdelka in skladiščenja.

Probiotični dodatki so lahko v obliki praškov ali kapsul, ki jih lahko odprete in vsebino vmešate v tekočino. Izberite kvalitetne probiotike, kot so probiotiki blagovnih znam Viridian in Terranova, ki so brez dodatkov.

Kako uživati probiotike?

Če želite črevesju dodati dobre bakterije, ga obnoviti, vzpostaviti in naseliti zdravo črevesno floro, potrebujete žive, kvalitetne, klinično testirane probiotične človeške seve.

Da se probiotiki kolonizirajo na steno črevesne sluznice, jih je potrebno uživati vsaj dva meseca. Vsebnost mora biti vsaj 1-3 milijarde v enem odmerku. Probiotikov ne morete predozirati, tudi če jih uživate dlje časa.

Poleg probiotikov, je za zdravo črevesno floro pomembna tudi zdrava prehrana, gibanje na prostem, dovolj spanja in izogibanje stresu. Velikokrat nam dobrih probiotičnih bakterij primanjkuje tudi zaradi bolezni ter uporabe antibiotikov in zdravil.

Probiotiki in prebiotiki – zaključek in reference

Probiotiki in prebiotiki so v prehrani zelo pomembni. Kljub temu, da se njuno ime sliši podobno, pa imata dodatka v našem telesu različni vlogi. Probiotik je koristna bakterija, prebiotik pa je hrana za te bakterije. Vzdrževanje uravnoteženosti med njima je z vidika zdravja zelo pomembno.

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Viri: (1) Mayoclinic.org, (2) Healthline; Slika – canva

Morda vas zanima: