Probiotik za zdravje
Probiotik za življenje

Probiotik za zdravje

Ko beseda nanese na probiotik najprej pomislimo na probiotične jogurte. Veliko ljudi jih kupuje v želji, da bi v črevesje zopet naselili zdravo črevesno floro, ki ščiti naš imunski sistem. Pa temu ni tako. Naše črevesje potrebuje človeške klinično testirane bakterijske kulture . V jogurtu (iz kravjega mleka), uspevajo kravje ;).

Če želimo črevesju dodati dobre bakterije, ga obnoviti, vzpostaviti in naseliti zdravo črevesno floro, potrebujemo žive, kvalitetne, klinično testirane probiotične človeške seve.

Da se probiotiki kolonizirajo na steno naše črevesne sluznice, jih je potrebno uživati vsaj dva meseca z vsebnostjo vsaj 1-3 milijarde v enem odmerku. Probiotikov ne moremo predozirati, tudi če jih uživamo dlje čas. Črevesju bomo samo koristili.

Poleg probiotikov je za zdravo črevesno floro pomembna tudi zdrava prehrana, dovolj spanja in izogibanje stresu. Velikokrat nam dobrih probiotičnih bakterij primanjkuje tudi zaradi bolezni ter uporabe antibiotikov in zdravil.

Probiotiki, ki jih imenujemo tudi dobre bakterije imajo vlogo, da pomagajo sistemu v našem črevesju, ki opravlja tako zahtevno nalogo, kot je urejevanje prebave in tvorbo imunskega sistema.

Zdravje črevesne flore je zelo pomembno, saj absorpcija hranil v večini poteka ravno v črevesju.

Vloga probiotikov:

  • krepitev imunskega sistema,
  • povečanje absorpcije vitaminov in mineralov,
  • preprečevanje z antibiotiki povzročene driske,
  • urejanje prebave,
  • bazično ravnovesje,
  • boj s patogenimi glivami (kandido) in kvasovkami.

V črevesju pa se tvori tudi 80% imunskega sistema.

Zato ni dileme, pomembni so probiotiki, pomembno je zdravje črevesne sluznice.

Izbira samega probiotika je precej odvisna od vaših težav. Na razpolago imamo kar nekaj izdelkov s probiotiki in z dodanimi prebiotiki. Prebiotiki so namenjeni kot hrana za zdrave črevesne bakterije (probiotike). Za človeka so neprebavljive vlaknine, na črevesno floro pa vplivajo zelo pozitivno.

Sev Lactobacilus acidophilus DDS-1 je eden najbolj raziskanih sevov. Največkrat ga svetujemo pri krepitvi imunskega sistema, za urejanje prebave in na splošno za dobro počutje. Sam sev je odporen na želodčno in žolčno kislino. V črevesju se hitro razmnožuje in pozitivne učinke probiotika zelo hitro občutimo. Raziskave so pokazale, da sev lactobacilus acidophilus DDS-1 v črevesju tvori tudi vitamine B skupine in proizvaja naraven antibiotik, ki preprečuje rast neželenih mikroorganizmov.

Dobro poznana je tudi mešanica štirih sevov in nepatogene kvasovke Saccharomyces Bulardii. Je odlična terapija pri antibiotičnih driskah, kandidi, deluje pa tudi protivnetno.

Ne pozabimo na najmlajše. Zelo pomembno je uživanje probiotikov tudi pri otrocih. V šolah in vrtcih  kar mrgoli virusov in bakterij. Pomagamo si lahko s probiotiki, ki jim je dodan vitamin C. S tem preprečimo prehladna obolenja in kašelj, podpremo imunski sistem ter zmanjšamo potrebo po zdravilih.

V spletni trgovini BioKatka.si lahko izbirate med kvalitetnimi probiotki, ki so klinično testirani, sevi so živi in človeškega izvora:

Mnogi zdravi ljudje jemljejo probiotike preventivno, za splošno uravnovešenost prebavnega sistema ter za krepitev imunskega sistema (dvomesečna kura). Uporabljajo pa se tudi kot pomoč pri zdravljenju nekaterih črevesnih bolezni, kot je gastroenteritis, pri alergijah ter za zmanjševanje vnetij.

Zdrava črevesna flora je zelo pomembna, ravno tako uživanje dobrih, kvalitetni probiotikov!