You are currently viewing Pranje perila s sodo bikarbono

Pranje perila s sodo bikarbono

Isto sodo bikarbono, ki jo imate v vaši kuhinji in jo uporabljate za pripravo napitkov, ki zmanjšujejo zakisanost organizma, lahko uporabite tudi za pranje perila. Pranje perila s sodo bikarbono seveda ni nobena novost, saj je bila kot čistilno sredstvo in sredstvo za umivanje poznana že v starem Egiptu. Še danes spada med najbolj ekološka čistila, ki jih lahko uporabite na svojem domu. Uporabite jo lahko za odstranjevanje vonjav iz oblačil, za povečanje učinkovitosti pralnih detergentov in belil, za mehčanje oblačil in za čiščenje likalnika. Pranje perila s sodo bikarbono je varno za vse vrste pralnih strojev. Skupaj z belim kisom je idealna kombinacija, ki vaše perilo opere brez kemičnih, škodljivih dodatkov.

Pranje perila s sodo bikarbono [kaj vse lahko dosežemo]

Odstranjevanje neprijetnih vonjav

Vonjave, ki se jih zaradi vonja našega telesa navzamejo naša oblačila in posteljnina povzročajo bakterije. Te bakterije se odstranijo med pranjem, ko molekule pralnih praškov razbijejo bakterijske celice na površini tkanin.

Cenejši detergenti ne vsebujejo visoko učinkovitih encimov za spopadanje z bakterijami. Zaradi tega so polni kemijskih dodatkov, ki sicer dosežejo učinek čiščenja, vendar je njihova uporaba problematična iz ekološkega vidika (odpadne vode) in vpliva na naše zdravje. Kemijske spojine dražijo naše dihalne poti, naše oči – koža je pri uporabi oblačil, ki so oprani s cenenimi pralnimi praški lahko srbeča, razdražena in pekoča. 

Soda bikarbona pomaga uravnavati pH vrednost v vodi pralnega stroja. Njen učinek preprečuje, da bi bila voda preveč kisla ali preveč alkalna. Z dodajanjem 1/2 skodelice sode bikarbone na en pralni stroj perila, lahko detergenti delujejo učinkoviteje in bolje odstranjujejo bakterije iz oblačil.

Če so oblačila močno navzeta z vonjem, uporabite predhodno namakanje oblačil. Močne vonjave so na primer znojenje pod pazduho ali razni vonji iz okolice. To so lahko cigaretni dim, cvrtje in pečenje v kuhinji, vonj po nafti, ki nastaja v mehaničnih delavnicah itd.

Namakanje izvedete tako, da v topli vodi predhodno raztopite eno do dve skodelici sode. Nato napolnite kopalno kad, velik umivalnik ali primerno veliko posodo s hladno vodo in dodajte raztopljeno mešanico sode bikarbone in vode.

Oblačila, ki imajo močan neprijeten vonj potopite v  vodo in jih pustite, da se namakajo čez noč.  Naslednji dan jih operete v pralnem stroju tako kot to počnete običajno.

Oblačila, ki jih ne smete namakati in so se navzela neprijetnih vonjav lahko date v zaprto embalažo, na primer v posodo za shranjevanje (po navadi imamo v njih razno posteljnino, igrače, ..) ali v primerno omaro in zraven postavite odprto škatlo sode bikarbone. Tako jih pustite vsaj 24 ur. Dlje, ko jih pustite, bolj učinkovito bo odstranjevanje vonjav.  

Povečajte učinkovitost belil in detergentov

Za pranje perila se pogosto uporabljajo klasična klorova belila, ki pa niso ekološka, saj je klor zdravju in okolju izredno škodljiv. Če tako belilo vseeno uporabljate, ga je potrebno v preveč kisli ali alkalni vodi spodbuditi, da je njegovo delovanje bolj učinkovito.

Poraba belila bo za dosego enakih rezultatov manjša, kar se odraža v prihranku denarja in varovanju okolja. Pol skodelice sode bikarbone dodajte skupaj s pol skodelice belila. Na ta način boste pomagali uravnovesiti raven pH v vodi in učinkoviteje odstranili bakterije iz perila.

Kot že rečeno pa uporaba belil na osnovi klora iz stališča zdravja in okolja ni priporočljiva. To je namreč kemikalija – strupen plin z močnim vonjem, ki se je uporabljal celo kot bojni plin. Škodljiv je za žive organizme v tleh in v vodi. Simptomi pri ljudeh, ki so izpostavljeni majhnim količinam klora so po navadi razdražena koža ali oteženo dihanje.

Namesto belil na osnovi klora raje uporabljajte ekološka in zdravju prijazna belila, ki jih lahko dobite na trgu. Tako belilo že samo po sebi vsebuje sodo bikarbono in poveča učinek pranja. Če dodate ½ skodelice sode bikarbone, bo to samo še povečalo njegovo učinkovitost. To se še posebno priporoča v gospodinjstvih s trdo vodo. Preden stroj napolnite z umazanim perilom, vanj dodajte od tri do pet žlic suhe suhe sode bikarbone. Učinek sode bikarbone se poveča pri visokih temperaturah pranja.

Naravni mehčalec oblek

Soda bikarbona pomaga uravnavati pH v vodi med ciklom izpiranja pralnega stroja tako, da preprečuje, da bi bila voda za izpiranje preveč kisla ali preveč alkalna. 1/2 skodelice sode bikarbone raztopite v topli vodi in raztopino dodajte v režo, ki je namenjena dodajanju mehčalca.

Nekateri priporočajo tudi, da se 1/2 skodelice suhe sode bikarbone strese v v boben med ciklom izpiranja, vendar sodobni pralni stroji ne dovoljujejo odpiranja vrat med programi pranja.

Soda bikarbona deluje tako, da preprečuje, da bi se usedline, kot so ostanki detergentov ali ostanki mineralov v trdi vodi ponovno nalagali na oblačila. Če se te usedline odlagajo na oblačila, le-ta postanejo trda.

Soda bikarbona je naravni mineral in je zato za okolje manj škodljiva kot sintetični mehčalci z umetnim vonjem in parfumi, ki prikrivajo naravne vonjave na oblačilih. Zato je pranje perila s sodo bikarbono prava izbira za tiste z občutljivo kožo in alergijami. Sintetični mehčalci tudi niso primerni za oblačila, na katerih lahko zapirajo dihalne pore v materialu, ki so namenjene dihanju in prepustu vode navzven. Sodo bikarbono se lahko uporabi brez tega tveganja.

Čiščenje likalnika za perilo s sodo bikarbono

Soda bikarbona je naravno nežno abrazivno sredstvo. Če želite iz likalne plošče hladnega likalnika odstraniti usedline škroba in zažganosti, zmešajte pasto sode bikarbone in vode. Z belo krpo vtrite pasto po površini likalne plošče likalnika. Uporabite krpo, ki ni pretrda, da bi poškodovala površino plošče. S krpo zdrgnite površino, dokler umazanija ne izgine. Zaključite tako, da obrišete prednjo ploščo s krpo, navlaženo z destiliranim belim kisom.

Očiščen likalnik veliko bolj gladko teče po površini perila, ki ga likamo in likalnik javlja opozoril, da je karkoli narobe.

Čiščenje pralnega stroja s sodo bikarbono

Destiliran kis za vlaganje in sodo bikarbono lahko v kombinaciji uporabite za temeljito čiščenje in razkuževanje pralnega stroja.

Prazen pralni stroj nastavite na cikel pranja pri najvišji možni temperaturi in dodajte tri ali štiri skodelice belega kisa.

Pustite, da stroj pere približno eno minuto, nato dodajte 1/2 skodelice sode bikarbone. Pustite stroj delovati še minuto, nato ustavite cikel in pustite, da voda ostane v bobnu 30 do 60 minut.

Če je potreba, lahko z belim kisom očistite še predal za detergent in režo za mehčalec. V pomoč naj vam bo stara zobna ščetka. Med čakanjem lahko s krpo, ki je namočena v beli kis obrišete še prednja vrata ter celo ohišje pralnega stroja.

Po eni uri znova zaženite pralni cikel in tokrat pustite, da se zaključi. Voda v pralnem stroju se bo penila, saj se čistijo ostanki detergenta na stenah bobna. Ko se pranje zaključi, očistite filtre pralnega stroja.

Nato zaženite še en cikel prav tako pri maksimalni temperaturi in pri praznem pralnem stroju, da se sperejo še vsi ostanki prvotnega pranja.

Zaključek – pranje perila s sodo bikarbono

Spoznali smo, da je pranje perila s sodo bikarbono zelo učinkovito in da ima soda bikarbona v kombinaciji z alkoholnim kisom tudi zelo dobre čistile in razkuževalne lastnosti.

Če nočete uporabljati klasični kemičnih detergentov in belil je lahko soda bikarbona dober nadomestek. Lahko pa si izberete katerega izmed ekoloških detergentov, belil in mehčalcev Almawin v spletni trgovini Zdrava prehrana BioKatka.si.

Morda vas zanima: