You are currently viewing Pranje perila s sodo bikarbono

Pranje perila s sodo bikarbono

Sodo bikarbono, ki jo imate v vaši kuhinji in jo uporabljate za pripravo napitkov za zmanjševanje zakisanosti organizma, lahko uporabite tudi za pranje perila. Pranje perila s sodo bikarbono seveda ni novost, saj je bila kot čistilno sredstvo poznana že v starem Egiptu. Še danes spada med najbolj ekološka čistila, ki jih lahko uporabite v svojem domu. Uporabite jo lahko za odstranjevanje vonjav iz oblačil, za povečanje učinkovitosti pralnih detergentov in belil, za mehčanje oblačil, tudi za čiščenje likalnika vam, bo prišla prav. Poleg tega je pranje perila s sodo bikarbono varno.

Pranje perila s sodo bikarbono

Odstranjevanje neprijetnih vonjav

Pri razkrajanju potu se razvijejo bakterije, posledično pa tudi neprijeten vonj. Ta vonjave se navzamejo naša oblačila in posteljnina. Pri pranju z detergenti, se te bakterije odstranijo.

Cenejši detergenti za pranje perila so polni kemijskih dodatkov, da dosežejo učinek čiščenja. Njihova uporaba je problematična tudi iz ekološkega vidika (odpadne vode) in lahko vpliva na naše zdravje. Kemijske spojine, ki jih vsebujejo konvencionalni detergenti dražijo naše dihalne poti in oči. Koža je lahko po uporabi oblačil, ki so oprani s konvencionalnimi praški, srbeča in razdražena. 

Soda bikarbona pomaga uravnavati pH vrednost vode v pralnem stroju. Njen učinek preprečuje, da bi bila voda preveč kisla ali preveč alkalna. Z dodajanjem 1/2 skodelice sode bikarbone v pralni stroj perila, lahko detergenti delujejo učinkoviteje in bolje odstranjujejo bakterije iz oblačil.

Če so oblačila močno navzeta z vonjem (pot, cigaretni dim, cvrtje, …), se poslužite predhodno namakanje oblačil.

Namakanje izvedete tako, da predhodno v manjši količini tople vode raztopite eno do dve skodelici sode. Nato napolnite kopalno kad, umivalnik ali primerno veliko posodo s hladno vodo in dodajte raztopljeno mešanico sode bikarbone in vode.

Oblačila z močnim neprijetnim vonjem potopite v vodo in jih pustite, da se namakajo čez noč. Naslednji dan jih operete v pralnem stroju.

Oblačila z neprijetnimi vonjavami, ki jih ni priporočljivo namakati, lahko zaprete v posodo za shranjevanje in v posodo, zraven oblačil postavite odprto škatlo sode bikarbone. Tako pustite vsaj 24 ur. Dlje, kot boste pustili, bolj učinkovito bo odstranjevanje neprijetnih vonjav.

Povečajte učinkovitost belil in detergentov

Za pranje perila, posebno belega, se pogosto uporabljajo klasična klorova belila, ki so zdravju in okolju izredno škodljiva. Namesto belil na osnovi klora, se raje odločite za ekološka in zdravju prijazna belila, ki jih lahko dobite na trgu. Eno od takih je zagotovo Belilo na osnovi kisika priznane blagovne znamke AlmaVin,

Kot že rečeno, uporaba belil na osnovi klora iz stališča zdravja in okolja ni priporočljiva. Klor je element z močnim vonjem. Je močno belilo in dezinfekcijsko sredstvo. Stik z manjšo količino klora običajno razdraži kožo in/ali oteži dihanje. Škodljiv pa je tudi za žive organizme v tleh in v vodi.

Če želite sodo bikarbono uporabljati pri pranju perila v pralnem stroju, pred pranjem perila v pralni stroj dodajte ½ skodelice sode bikarbone. To bo povečalo njegovo učinkovitost detergenta. Dodajte detergent in operite perilo.

Naravni mehčalec oblek

Soda bikarbona pomaga uravnavati pH vrednost v vodi pralnega stroja in preprečuje, da bi bila voda preveč kisla ali preveč alkalna. Pol skodelice sode bikarbone raztopite v topli vodi in to raztopino dodajte v režo, ki je namenjena dodajanju mehčalca.

Soda bikarbona preprečuje, da bi se usedline, kot so ostanki detergentov ali ostanki vodnega kamna ponovno nalagali na oblačila. Če se te usedline odlagajo na oblačila, le-ta postanejo trda.

Soda bikarbona je naravni mineral in je ne škodljiva za okolje in ljudi v primerjavi z konvencionalnimi mehčalci z umetnim vonjem in parfumi, ki prikrivajo naravne vonjave oblačil. Zato je pranje perila s sodo bikarbono prava izbira tudi za tiste z občutljivo kožo in alergijami.

Čiščenje likalnika za perilo s sodo bikarbono

Soda bikarbona je naravno nežno abrazivno sredstvo. Če želite iz likalne plošče likalnika odstraniti zažganosti, zmešajte sodo bikarbono in vode, da dobite pasto. Z belo krpo vtrite pasto po površini hladne likalne plošče likalnika. Uporabite krpo, ki ni pretrda, da ne poškodujete površine plošče. S krpo zdrgnite površino, dokler umazanija ne izgine. Nato obrišete ploščo s krpo, navlaženo z destiliranim belim kisom.

Očiščen likalnik veliko bolj gladko teče po površini perila.

Zaključek – pranje perila s sodo bikarbono

Pranje perila s sodo bikarbono je lahko zelo učinkovito, saj ima soda bikarbona dobre čistile in razkuževalne lastnosti.

Če nočete uporabljati klasični kemičnih detergentov in belil je lahko soda bikarbona dober nadomestek. Lahko pa si izberete katerega izmed ekoloških detergentov, belil in mehčalcev blagovne znamke Almawin v spletni trgovini Zdrava prehrana BioKatka.si.

Morda vas zanima: