You are currently viewing Pomanjkanje železa v krvi

Pomanjkanje železa v krvi

Nizka raven železa v krvi lahko pomeni, da imate anemijo zaradi pomanjkanja železa. Pojavi se lahko zaradi številnih razlogov, tudi zaradi nezadostnega zaužitja železa. Če nastopi pomanjkanje železa v krvi obvezno obiščite zdravnika. Da do pomanjkanja ne pride, pa lahko nekaj naredite tudi sami.

Slabokrvnost ali anemija je bolezen, pri kateri sta znižani koncentracija rdečih krvničk in/ali koncentracija hemoglobina v krvi, zaradi krvavitve, pomanjkljivega nastajanja ali povečane razgradnje rdečih krvničk oziroma kombinacije teh pojavov (1).

Glede na vzrok lahko slabokrvnost razdelimo na več skupin. Anemija zaradi pomanjkanja železa pa je najpogostejša vrsta anemije. Pojavi se takrat, ko telo ne dobi zadostne količine železa, ki ga potrebuje za proizvodnjo hemoglobina. Če je železa v krvi premalo, ostali deli telesa ne morejo dobiti potrebne količine kisika.

Kaj se zgodi, ko je raven železa v krvi nizka?

Ko raven železa v krvi pade se pokažejo simptomi anemije zaradi pomanjkanja železa. Sprva so to lahko blagi simptomi, ki jih niti ne opazite. Ponavadi se anemija odkrije pri rednem zdravniškem pregledu.

Simptomi anemije zaradi pomanjkanja železa so lahko:

  • utrujenost in pomanjkanje energije,
  • omotica,
  • bleda koža,
  • glavobol,
  • težko dihanje,
  • mrzle roke in noge,
  • hiter ali nereden srčni utrip,
  • krhki nohti.

Kateri so vzroki za anemijo zaradi pomanjkanja železa?

Najpogostejši vzrok za anemijo zaradi pomanjkanja železa je nezadosten vnos železa. Uživanje premalo železa v daljšem časovnem obdobju lahko povzroči pomanjkanje železa v telesu. Živila, kot so meso, jajca in nekatera zelena listnata zelenjava, vsebujejo veliko količino železa.

Drugi razlog za pomanjkanje železa so močne menstrualne krvavitve. Pri ženskah v rodni dobi je to zelo pogost vzrok za anemijo zaradi pomanjkanja železa v krvi. Tudi v nosečnosti je pomanjkanje železa zelo pogosta težava. Več si lahko preberete v zapisu Pomanjkanje železa v nosečnosti.

Če temu dodamo še neuravnoteženo prehrano ali pa črevesne bolezni, ki vplivajo na absorpcijo železa, lahko hitro privede do anemije zaradi pomanjkanja železa.

Ena od bolezni, ki prizadene črevesje in vpliva na absorpcijo železa je celiakija. Tudi pri zadostni količini zaužitega železa, do absorpcije ne pride. O celiakiji smo se razpisali v blogu  Celiakija [Kakšni so simptomi in kakšna je moja zgodba ?]. Vabim vas k branju.

Kako lahko zvišate raven železa v krvi?

Zdravljenje anemije zaradi pomanjkanja železa naj spremlja zdravnik. Kako bo zdravljenje potekalo pa je odvisno od resnost težave in kaj je slabokrvnost sploh povzročilo. Ali gre za pomanjkanje železa v vaši prehrani, lahko pa je težave pri absorpciji železa, ki ga zaužijete.

Kaj lahko storite sami:

  • Uživajte hrano, ki vam zagotovi železo

Hrana, ki je bogata z železom in lahko pomaga preprečiti njegovo pomanjkanje je: rdeče meso, temno zelena, listnata zelenjava, leča, jajce, suhe marelice, čičerika, špinača, grah, suho sadje, oreški, temnozeleno listnato zelenjavo, kot sta vodna kreša in kodrolistni ohrovt.

Odsvetuje se uživanje črnega čaja, kave, mleka in mlečnih izdelkov, saj lahko znižajo raven železa oziroma zmanjšajo absorpcijo železa.

Poleg hrane, bogate z železom, je priporočljivo uživanje tudi vitamina C, saj pomaga pri absorpciji železa.

  • Dodatki k prehrani

Dodatki železa lahko pomagajo obnoviti raven železa v krvi. Železo prispeva k sproščanju energije pri presnovi; priporoča pa se ga pri slabokrvnosti, utrujenosti, šibkosti in izčrpanosti.

Na voljo je kar nekaj naravnih prehranskih dodatkov, ki jih dobite tudi v spletni trgovini BioKatka.si.

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Viri: 1 – Wikipedia slabokrvnost

Morda vas zanima: