Palačinke brez jajc in mleka [najbolj preproste palačinke za alergike]

Palačinke brez jajc in mleka [najbolj preproste palačinke za alergike]

Palačinke brez jajc in mleka? Ali je to sploh mogoče? Seveda je. Palačinke so ravno tako okusne, čeprav jim manjkata dve pomembni sestavin. Kravje mleko enostavno nadomestite z riževim napitkom (riževim mlekom), namesto jajca pa uporabite pecilni prašek iz vinskega kamna.

Priprava palačink je zelo enostavna, palačinke pa zelo okusne. Primerne so za vsakogar, ki se spopada z alergijami na kravje mleko in jajca.

Pripomočki za pripravo

Potrebovali boste naslednje pripomočke:

  • Posoda za mešanje sestavin
  • Merilna posoda
  • Metlica za mešanje ali ročni mešalnik
  • Čajna žlička
  • Jedilna žlička
  • Lopatica za obračanje palačink
  • Ponev za peko
  • Krožnik, kamor bomo odlagali palačinke

Sestavine za palačinke brez jajc in mleka [sestavine zadostujejo za približno 6 palačink]

Priprava za palačinke brez jajc in mleka

  1. V posodi zmešamo vse suhe sestavine.
  2. Nato počasi dodajamo rastlinski napitek (riževo mleko) in dobro premešamo z metlico za mešanje ali ročnim mešalnikom.
  3. Maso pustimo nekaj časa počivati. Če je masa pregosta dolijemo še malo vode ali rastlinskega napitka. Masa mora biti gladka in tekoča. 
  4. V ponev dodamo malo kokosovega olja. Olje segrejemo, odvečno olje pa odlijemo v skodelico.
  5. Nato z zajemalko v ponev vlijemo pripravljeno maso, ponev obračamo tako da se masa enakomerno razporedi po ponvi ter popečemo na obeh straneh.
  6. Pečeno palačinko odložimo na za to pripravljen krožnik.
  7. Palačinke namažemo z namazom.

Palačinke namažemo z nam najljubšim namazom. Odlično se k tem palačinkam poda domača češnjeva ali jagodna marmelada.

Palačinke brez jajc in mleka
Sestavine, ki smo jih uporabili v našem receptu lahko najdete tudi v naši trgovini. Preverite

Namesto riževega napitka, lahko po lastni želji izberete tudi drug rastlinski napitek. Na voljo jih je kar nekaj, vi pa seveda izberite sebi najljubšega.

Zanimivost

Alergiji na jajca in kravje mleko sta najpogostejši alergijski reakciji, sploh v otroškem obdobju. Jajčna beljakovina in kravje mleko pa se skrivata v večini pekovskih izdelkih, sladicah, testeninah, sladoledu,… Zato pozornost ni odveč.

Našim je teknilo, naj tudi vam! 😉

V receptu so uporabljeni izdelki : Spieleberger(1) in Rapunzel (2)