You are currently viewing Orehova rolada s kislo smetano brez moke

Orehova rolada s kislo smetano brez moke

Sočna, okusna, enostavna, najboljša,… Orehova rolada s kislo smetano brez moke.

Sestavine za pripravo rolade:

  • 8 jajc
  • 120g sladkorja
  • ščepec soli
  • 100g mletih orehov
  • 400ml kisle smetane
  • sladkor v prahu za posip

Priprava rolade s kislo smetano brez moke:

  1. Ločimo rumenjake in beljake.
  2. Iz beljakov naredimo sneg in vanj postopoma zamešamo sol, sladkor in rumenjake.
  3. Na koncu v sneg rahlo umešamo še orehe.
  4. Maso enakomerno porazdelimo po velikem pekaču, obloženem s peki papirjem.
  5. Biskvit pečemo v ogreti pečici na 200°C od 15 do 20 minut. 
  6. Ko je biskvit pečen, še toplega skupaj s peki papirjem zavijemo v rolado. Pustimo, da se ohladi. 
  7. Ko se ohladi, biskvit odvijemo in odstranimo peki papir.
  8. Biskvit namažemo s kislo smetano in ga ponovno zvijemo v rolado.
  9. Rolado za nekaj ur položimo v hladilni.
Navadni oreh

Wikipedia pravi …

Zaradi podobnosti orehovih plodov s človeško glavo je navadni oreh veljal za pomoč pri različnih težavah z glavo. Tako je zunanji zeleni ovoj predstavljal kožo na glavi, trda lupina lobanjo, medtem ko je notranje jedrce predstavljalo človeške možgane. Uživanje orehov pa naj bi krepilo človeškega duha.