Sočna, okusna, enostavna, najboljša,… Orehova rolada s kislo smetano brez moke.
Sestavine za pripravo rolade:
- 8 jajc
- 120g sladkorja
- ščepec soli
- 100g mletih orehov
- 400ml kisle smetane
- sladkor v prahu za posip
Priprava rolade s kislo smetano brez moke:
- Ločimo rumenjake in beljake.
- Iz beljakov naredimo sneg in vanj postopoma zamešamo sol, sladkor in rumenjake.
- Na koncu v sneg rahlo umešamo še orehe.
- Maso enakomerno porazdelimo po velikem pekaču, obloženem s peki papirjem.
- Biskvit pečemo v ogreti pečici na 200°C od 15 do 20 minut.
- Ko je biskvit pečen, še toplega skupaj s peki papirjem zavijemo v rolado. Pustimo, da se ohladi.
- Ko se ohladi, biskvit odvijemo in odstranimo peki papir.
- Biskvit namažemo s kislo smetano in ga ponovno zvijemo v rolado.
- Rolado za nekaj ur položimo v hladilni.
Zaradi podobnosti orehovih plodov s človeško glavo je navadni oreh veljal za pomoč pri različnih težavah z glavo. Tako je zunanji zeleni ovoj predstavljal kožo na glavi, trda lupina lobanjo, medtem ko je notranje jedrce predstavljalo človeške možgane. Uživanje orehov pa naj bi krepilo človeškega duha.
Lastnica spletne trgovine BioKatka.si in urednica spletne strani.
Ste si mogoče ogledali izdelke v akciji?