Olja za obraz [Najboljša olja za nego obraza]

Olja za obraz [Najboljša olja za nego obraza]

Naravna olja za obraz so v uporabi že stoletja. Prav tako se uporabljajo tudi za nego kože telesa in nego las. Z rastjo sodobne kozmetične industrije so bila olja pogosto spregledana. V zadnjem desetletju pa je uporaba olj za nego nekoliko oživela, saj si ljudje prizadevajo najti kakovostne in dostopne izdelke za nego obraza brez kemikalij in konzervansov.

Mogoče je čas, da se poslovite od klasičnih serumov. Naj bodo naravna olja za obraz tista, ki bodo zavzela njihovo mesto. Imajo namreč naravno sposobnost, da navlažijo in negujejo vašo kožo ter ji povrnejo sijaj in zdravo polt.

Kljub imenu, pa olja vašega obraza ne bodo pustila mastnega, ampak bodo s svojimi sestavinami poskrbela, da se zmanjšajo vnetja, odstrani rdečica in nahrani suha koža na obrazu

Katera olja za obraz uporabiti? Kakšna je razlika med njimi? Preberite zapis o najboljših oljih za nego obraza, ki vam bodo pomagala do sijoče in zdrave kože.

Šipkovo olje

Šipkovo olje se uporablja že stoletja in je odlično sredstvo za nego kožo. Je eno od najboljših olj za preprečevanje in nego gubic. Pridobiva se s hladnim stiskanjem šipkovih semen.

Olje šipkovih semen je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami in vsebuje vitamine E, C, D in beta karoten. To s hranili  bogato olje pomaga zaščititi in hidrirati kožo, varuje kožo pred prostimi radikali in zmanjšuje pojav gubic. Vitamini in antioksidanti kožo pomladijo, ji povrnejo elastičnost, pomagajo odpraviti temne lise ter zmanjšajo videz brazgotin.

Uporaba šipkovega olja za obraz

Ker šipkovo olje velja za “suho” olje, se zlahka vpije v kožo. Uporablja se lahko skupaj z drugimi olji kot intenzivni vlažilec in sredstvo proti staranju.

Koristi šipkovega olja za vašo kožo

Šipkovo olje vsebuje vitamin C in vitamin A. Poleg teh dveh vitaminov je v njem prisoten vitamin F in tudi esencialne maščobne kisline, kot so oleinska kislina, palmitinska kislina, linolna kislina in gama linolenska kislina.

Kako lahko šipkovo olje koristi vaši koži:

  • neguje kožo poškodovano od sonca,
  • zmanjšanje in preprečuje nastanek gub – poglejte kako se izdela maska za obraz proti gubam,
  • zmanjšanje hiperpigmentacije,
  • zmanjša pojav brazgotin in strij,
  • neguje suho kožo,
  • koži povrne elastičnost,
  • odlično vlažilno sredstvo za vašo kožo.

Jojobino olje

Jojoba je v Severni Ameriki rastoča rastlina, ki uspeva v surovem puščavskem podnebju. Iz oreščkov rastline jojobe stisnejo olje, ki je dovolj nežno, da se lahko uporablja kot nosilno olje za mešanje z drugimi eteričnimi olji. Uporabite ga lahko tudi samostojno za nego od aken do luskavice in sončnih opeklin.

Jojobino olje v resnici sploh ni olje, ampak je dejansko sestavljen iz estrov tekočega voska. To je pomembno, ker je od vseh spojin, ki jih najdemo v naravi, olje jojobe strukturno in kemijsko najbolj podobno človeškemu sebumu, kar pomeni, da posnema strukturo kože.

Tako lahko pomaga uravnotežiti proizvodnjo sebuma in odpraviti akne. Sestavljeno je iz koristnih mineralov in hranilnih snovi. Jojobino olje je odličeno za pomiritev kože in zagotavlja celodnevno vlago.

Koristi jojobinega olja za vašo kožo

  1. Vlažilna nega – kožo zaščiti, da ne izgublja vlage. To lahko pomaga preprečiti nastanek aken in prhljaja.
  2. Antibakterijsko in protiglivično  delovanje
  3. Antioksidativno delovanje – vsebuje naraven vitamin E in pomaga vaši koži v boju proti oksidativnemu stresu, ki ga povzroča vsakodnevna izpostavljenost onesnaževalcem in drugim toksinom iz okolja.
  4. Nekomedogeno – ker je vosek in podoben vašemu sebumu, ne maši por.
  5. Hipoalergeno – jojobino olje ne draži kože, alergijska reakcija je zelo redka.
  6. Uravnavanje sebuma, saj ima jojobino olje podobno sestavo kot sebum, ki ga proizvaja vaše telo. Ko olje nanesete na kožo, je koža pomirjena in navlažena. To znojnim mešičkom pošlje signal, da vaša koža ne potrebuje dodatnega sebuma za hidracijo.
  7. Nega suhe kože.
  8. Nega sončnih opeklin – vitamin E pomaga obnavljati vašo kožo, ki je poškodovana od sonca.
  9. Odpravljanje aken – jojobino olje ima pomirjujoča protivnetna in antimikrobna sredstva, ki kožo vlažijo in pomirijo.
  10. Preprečuje nastanek gubic – zaradi vsebnosti vitamina E, ki je močan antioksidant, omili gubice na obrazu.
  11. Zmanjša pojav brazgotin – vitamin E je tisti, ki nudi pomoč pri brazgotinjenju.
  12. Pospešuje celjenje ran – jojobino olje spodbuja obnovo vaše kože.

Mandljevo olje

Mandljevo olje lahko na več načinov koristi tudi vaši koži. Uporablja se za pomirjanje  in obnovo kože. Zaradi protivnetnih lastnosti ter visoke vsebnosti hranil je še danes priljubljena sestavina za nego kože.

Katera hranila vsebuje mandljevo olje?

Za vašo kožo je najbolj primerno olje sladkih mandljev, ki vsebuje mnogo hranil:

  • Vitamin A: spodbudi proizvodnjo novih kožnih celic in zgladi gubice.
  • Vitamin E ima antioksidativne lastnosti, ki lahko pomagajo preprečiti poškodbe celic in pospeši njihovo obnovo.
  • Omega 3 maščobne kisline lahko pomagajo preprečiti prezgodnje staranje in zaščitijo pred poškodbami sonca.
  • Cink je hranilo za zdravljenje aken ali drugih obraznih brazgotin.

Uporaba mandljevega olja

Nežno mandljevo olje je zelo hranljivo in za vsestransko uporabno:

  • Za nego suhe kože, ekcemov.
  • Nego brazgotin – ker vsebuje vitamin E prispeva k obnovi kože.
  • Za preprečevanje strij.
  • Lahko izboljša tonus kože.
  • Kot sredstvo za odstranjevanje ličil.
  • Pogosta sestavina mnogih naravnih izdelkov za nego.
  • Kot nosilno olje za mešanje z eteričnimi olji.

Ricinusovo olje

Ricinusovo olje je večnamensko rastlinsko olje, ki ga ljudje uporabljajo že tisoče let. Danes je ricinusovo olje priljubljena naravna sestavina v lepotilnih izdelkih za nego kože, trepalnic in las.

Prednosti uporabe ricinusovega olja za obraz

Ricinusovo olje lahko pomaga koži ohranjati vlago. Bogato je z ricinolejsko kislino, mononenasičeno maščobno kislino, ki deluje kot vlažilno sredstvo.

Naravna vlažilna krema

Olje se pogosto uporablja v kozmetiki za spodbujanje hidracije in ga dodajajo izdelkom, kot so losjoni, ličila in čistila za obraz. To bogato olje lahko uporabite tudi kot alternativo vlažilnim kremam in losjonom.

Ricinusovo olje je zelo gosto, zato ga lahko mešate tudi z drugimi naravnimi koži prijaznimi olji, kot so mandljevo, oljčno ali kokosovo olje.

Odpravlja akne

Ricinusovo olje pomaga v boju proti vnetjem in pomirja razdraženo kožo. To je lahko zelo koristno za tiste, ki iščejo naravno sredstvo proti aknam.

Akne so verjetno najpogostejša vnetna kožna težava. Najpogostejše so pri najstnikih in mlajših odraslih in lahko negativno vpliva na samopodobo.

Ricinusovo olje ima več lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati simptome aken. Z nanašanjem ricinusovega olja na kožo zmanjšate simptome, povezane z vnetjem. Če ricinusovo olje nanesemo na kožo, ima tudi protimikrobne lastnosti, ki lahko pomagajo v boju proti prekomerni rasti bakterij.

Ricinusovo olje je tudi odličen naravni vlažilec. Pomaga lahko pomiriti vneto in razdraženo kožo, ki je značilna za tiste, ki imajo akne.

Nega trepalnic

Ricinusovo olje je idealno za vse tiste, ki si želite imeti lepe in dolge trepalnice. Z rednim nanašanjem, vaše trepalnice postanejo goste in nahranjene.

Ohranja zdrave lase in lasišče

Veliko ljudi ricinusovo olje uporablja kot naravni balzam za lase. Suhim ali poškodovanim lasem vrača sijaj in vlago. Redno nanašanje maščob na lase povečuje prožnost las.

Vlažilne in protivnetne lastnosti ricinusovega olja so odlična možnost za ohranjanje mehkobe in hidracije las ter pomagajo zmanjšati prhljaj. Zaradi sposobnosti ricinusovega olja, da zmanjša vnetje, je lahko učinkovito zdravljenje prhljaja, ki ga povzroča seboreični dermatitis.

Poleg tega bo nanašanje ricinusovega olja na lasišče pomagalo navlažiti suho in razdraženo kožo ter zmanjšalo luščenje.

Spodbuja celjenje ran

Ricinusovo olje lahko pomaga pri celjenju ran, saj spodbuja rast novega tkiva, zmanjšuje suhost in preprečuje kopičenje odmrlih kožnih celic.

Protivnetni učinki

Ricinolejska kislina, glavna maščobna kislina, ki jo najdemo v ricinusovem olju, ima impresivne protivnetne lastnosti. Nekatere študije so pokazale, da lahko lokalno nanašanje ricinusovega olja zmanjša vnetje in lajša bolečino. (1).

Karitejevo maslo

Karitejevo maslo je pridobljeno iz oreščkov afriškega karitejevega drevesa. Maslo običajno dobimo v trdni obliki, vendar se pri telesni temperaturi stali.

Uporaba karitejevega masla:

  • vlažilec in zelo negovalen izdelek za lase,
  • nega suhe in razdražene kože, dermatitisov,
  • karitejevo maslo lahko kombiniramo tudi z olivnim oljem ali kokosovim oljem, da ustvarimo gladko teksturo za lažji nanos na kožo.

Naravna olja za obraz [zaključek]

Sodobna naravna kozmetika vključuje naravna olja za obraz kot ključno in nepogrešljivo sestavino. Katero olje pa boste za nego obraza uporabili vi? Mi stavimo na šipkovo olje. Moč narave je neprecenljiva. Poizkusite in odkrijte kaj zmorejo naravna olja za obraz in nego kože.

Viri:

a – Everyday