You are currently viewing Nega zob in ustne votline [Z uporabo naravne zobne paste]

Nega zob in ustne votline [Z uporabo naravne zobne paste]

Tudi, če imate lepe zobe in svež zadah, je ključnega pomena, da nega zob in ustne votline ostane vaša prioriteta, saj s tem preprečite težave, ki nastanejo, če se ustna higiena ne vzdržuje vsakodnevno. To vključuje tudi izbiro pravih, naravnih izdelkov.

So vaši izdelki, kot so šampon, ličila, dezodorant, barve za lase in po možnosti tudi zaščita pred soncem, že zamenjani s takimi s povsem naravno formulo? Potem je čas, da v vaši kopalniški omarici najde mesto tudi naravna zobna pasta. Tako bo vaša naravna kozmetika popolna.

Nega zob in ustne votline [10 zlatih pravil]

Poglejmo si 10 zlatih pravil, ki jih moramo upoštevati, da bosta nega zob in ustne votline na visokem nivoju.

Nikoli ne gremo v posteljo, ne da bi si umili zobe

Kot je že vsem znano velja splošno priporočilo, da si svoje zobe umivamo vsaj dvakrat na dan. Kljub temu pa nekateri še vedno zanemarjajo večerno umivanje zob. To je zelo pomembno, saj je nujno potrebno odstraniti vse ostanke hrane in obloge, ki se na zobeh kopičijo čez dan.

Pravilno ščetkanje zob

Pravilno umivanje je enako pomembno kot samo umivanje.  Slabo ščetkanje zob je namreč skoraj enako kot, če si zob sploh ne umijemo. Vzemite si čas in z nežnimi krožnimi gibi premikajte zobno ščetko, da odstranite zobne obloge.

Obloge, ki jih ne odstranimo se lahko strdijo, kar povzroči kopičenje zobnega kamna in vnetje dlesni. Premočno pritiskanje med umivanjem zob lahko poškoduje dlesni, povzroči vnetja in tako sproži začaran krog občutljivih zob. Zobne obloge lahko učinkovito odstranite tudi z mehko zobno ščetko, ne da bi pri tem poškodovali dlesni.

Ne zanemarjajte jezika

Zobne obloge se lahko kopičijo tudi na vašem jeziku. To lahko povzroči neprijeten zadah iz ust in tudi druge težave z ustnim zdravjem. Nežno si umijte jezik vsakič, ko si umivate zobe.

Izbira pravilne zobne paste

Ko gre za zobno pasto, je treba iskati pomembnejše elemente kot so moč beljenja, okus in aroma.

Kar se tiče vsebnosti fluora je izbira na vaši strani. Zobozdravniška stroka zagovarja, da prava zobna pasta mora vsebovati fluor, saj ima dokazane učinke proti nastajanju kariesa. Po drugi strani pa je tudi veliko zagovornikov, ki pravi, da fluor v naravni zobni pasti nima kaj iskati, saj je za zdravje škodljiv. Spletna trgovina Zdrava prehrana BioKatka.si vam na izbiro ponuja obe zobni pasti.

Naravne zobne paste
Nega zob z naravno kozmetiko Lavera

Nega zob in ustne votline z uporabo zobne nitke

Mnogi, ki si sicer redno umivajo zobe z zobno ščetko, pozabijo na zobno nitko. Namen zobne nitke namreč ni samo da odstranimo ostanke hrane, ampak pravi način za stimulacijo dlesni, zmanjšanje zobnih oblog in zmanjšanje vnetja na območju med zobmi. Običajno je dovolj, da si zobe nitkamo enkrat dnevno.

Če imate težave z zobno nitko ne obupajte prehitro

Uporaba zobne nitke je lahko težavna zlasti za majhne otroke in starejše odrasle z artritisom. Namesto da bi obupali, si kupite izdelke, ki olajšajo čiščenje. Zobna nitka se namreč dobi tudi v obliki pripravnih orodij, ki vam olajšajo čiščenje zaradi enostavne uporabe.

Razmislite o uporabi ustne vodice

Nega zob in ustne votline z ustno vodico deluje na tri načine. Zmanjša količino kisline v ustih, očisti območja, ki jih je težko doseči ter ponovno mineralizira zobe. Pri otrocih in starejših, kjer sposobnost čiščenja in uporabe zobne nitke morda ni idealna, je ustna vodica še posebej koristna.

Pred uporabo ustne vodice in priporočil se posvetujte s svojim zobozdravnikom.

Pijte več vode

Voda je najboljša pijača za vaše splošno zdravje – vključno z zdravjem ustne votline. Pitje vode se praviloma priporoča po vsakem obroku. To lahko pomaga sprati nekatere negativne učinke lepljivih in kislih živil ali pijač v vmesnem času med umivanji zob.

Jejte hrustljavo sadje in zelenjavo

Uživanje svežih, hrustljavih pridelkov ne vsebuje le več zdravih vlaknin, ampak je tudi najboljša izbira za vaše zobe.  Torej, poskusite se izogniti preveč kašastim in predelanim stvarem, hrano nehajte rezati na drobne koščke. Na ta način razvajate vaše čeljusti. Enako velja tudi, ko pripravljate obroke za svoje otroke.

Omejite sladko in kislo hrano

Sladkor, ki ga zaužijemo se v ustih pretvori v kislino, ki lahko razjeda sklenino zob. Te kisline povzročijo luknjice v zobeh. Kislo sadje, čaji in kava lahko obrabijo tudi zobno sklenino. Čeprav ni nujno, da se takšni hrani v celoti izogibate, je bolje, da ste pozorni pri tem kakšne količine zaužijete.

Vsaj dvakrat na leto obiščite svojega zobozdravnika

Vsakdanje navade so ključne za splošno zdravje ustne votline. Kljub temu pa morajo tudi najbolj pridni ščetkarji redno obiskovati zobozdravnika. Nega zob in ustne votline naj bo vsaj dvakrat na leto pod drobnogledom vašega zobozdravnika. Ne samo, da lahko zobozdravnik odstrani zobni kamen in poišče luknjice v zobeh, temveč bo lahko tudi odkril morebitne težave in ponudil rešitve za zdravljenje.

Nega zob in ustne votline pri vaših otrocih

Takoj, ko otroku zrastejo zobje, jih je potrebno skrbno umivati. Na ta način nega zob in ustne votline postane del običajne dnevne rutine. Z dobro nego zob postavimo temelje za zdrave zobe od otroštva pa do pozne starosti. Otroci se najlažje naučijo pravilnega umivanja zob z uporabo metode: najprej grizna ploskev, nato zunanja ploskev in na koncu še notranja ploskev.

Grizna ploskev se krtači z gibi naprej in nazaj. Začnete na desni strani, najprej spodaj, nato na zgoraj. Naredite popolnoma enako na levi strani – najprej na spodnji, nato na zgornji strani.

Zunanja ploskev. Otrok naj na zunanjo površino z zobno ščetko nariše majhne kroge. Začnite na desni strani, delajte od zadaj naprej – ponovite isto rutino na levi strani. Nato naj otrok stisne zobe in se nasmehne: to vam omogoča umivanje sprednjih zob z majhnimi krožnimi gibi.

Notranja ploskev. Na notranjih površinah začnete z zadnjimi zobmi. Tu je splošno pravilo, da gremo od rdeče do bele, torej od dlesni v smeri zoba.

Šele ko lahko otroci popolnoma izpljunejo vso zobno pasto, je uporaba zobne paste za odrasle neškodljiva.

Za najmlajše z mlečnimi zobmi lahko uporabite otroški zobni gel z okusom po komarčku in poprovi meti, ki ne vsebuje vsebuje nobenih nevarnih snovi, ki bi škodovale otroku, tudi, če zobni gel poje.

Bakterije kariesa se lahko prenašajo!

Če imate v ustih kariesno bakterijo, jo lahko s slino prenesete na svojega otroka. Zato otrokove žlice ne smete lizati in z njo še naprej hraniti otroka.

Kaj pomeni »Naravna zobna pasta«?

Ker ni splošnih smernic katera zobna pasta se šteje kot naravna, je najbolje, da vsak izdelek  natančno preverite. Morda so na koncu seznama sestavin skriti naravni konzervansi.

Večina zobnih past največjih blagovnih znamk vsebuje parabene, detergente in sulfate, ki delujejo kot konzervansi. Naravne zobne paste običajno teh sestavin ne vsebujejo. Te sestavine naj v majhnih količinah ne bi povzročile resne škode.

Nega zob in ustne votline – Zakaj bi uporabili naravno zobno pasto?

Razlogov je kar nekaj. Če v vaših ustih nastanejo nepojasnjene ranice, boste morda želeli preizkusiti naravno zobno pasto. Znano je namreč, da penasti detergenti in parabeni pri nekaterih ljudeh povzročajo draženje. Zato je še posebej pomembno, da si po uporabi zobne paste, ki ni naravna res dobro izperete ustno votlino in zobe. Take paste tudi ne pogoltnite.

Če so vaše dlesni med ščetkanjem občutljive, se boste morda želeli izogniti zobnim pastam, ki vsebujejo natrijev lavril sulfat (SLS), saj lahko povzroči draženje ustnih tkiv.

Dobro je tudi, da se izogibate sladilom, kot je saharin, pa tudi rdečim ali rumenim barvilom, konzervansom in umetnim aromam.

Zobne ščetke za otroke in zobne paste
Zobne paste Lavera

Če ste se odločili, da bo vaša nega zob naravna, so zgoraj naštete sestavine tiste, ki jih ne sme biti v izdelkih, ki jih boste uporabljali. Poleg tega je zelo pogosta sestavina za katero se domneva, da je rakotvorna – Triklosan.

To je sestavina, ki se poleg uporabe v kozmetikih najde tudi v drugih izdelkih na našem domu. Pogosto ga vsebujejo čistila za dom, igrače, perilo in obutev.  

Triklosan niža telesno temperaturo in deluje na osrednji živčni sistem. Pri ljudeh, ki so uporabljali izdelke z njegovo vsebnostjo, so našli povišano vsebnost v urinu in tudi v mleku doječih mater.

Sestavine, ki jih najdemo v naravni zobni pasti so aloe vera (ki pomaga preprečevati bolezni dlesni), kokosovo olje, sol in olje čajevca. Če iščete dobro naravno rešitev za beljenje zob, poskusite karkoli s sodo bikarbono.

Fluor v zobni pasti [da ali ne]

Mnenja o uporabi fluora so deljena. Celo nekateri strokovnjaki, ki so bili še pred leti goreči zagovorniki fluora, so si premislili. V množici informacij, ki preplavljajo splet je težko izluščiti resnico.

Naravne zobne paste [brez fluora in s fluorom]

Lavera kozmetika je eden proizvajalcev naravnih zobnih past. Potrošnikom ponuja zobne paste, ki vsebujejo fluor ter zobne paste brez fluorja.

Dolgoletne izkušnje na trgu naravne kozmetike kažejo, da si veliko kupcev želi izdelke, ki vsebujejo fluor, medtem ko so se mnogi drugi zavestno odločili, da se tej snovi izognejo.

Zakaj Lavera ne uporablja fluorida v otroški zobni pasti z gelom?

Mnogi starši so zaskrbljeni, da majhni otroci zaužijejo nevarno količino fluora, ker pogosto pogoltnejo zobno pasto. Dojenčki in otroci namreč pogosteje kot starejši otroci in odrasli pogoltnejo zobno pasto. Otroci, mlajši od treh let, pogoltnejo do 60% zobne paste.

To je tudi razlog, zakaj Lavera ponuja zobno pasto občutljive organske jagode in organski malinov gel za otroške zobe. Lavera zobna pasta Sensitive je zelo dobra alternativa za starejše otroke.

Katero vrsto fluorida uporablja naravna zobna pasta [In kakšne so najvišje dovoljene koncentracije]?

Lavera uporablja visokokakovosten natrijev fluorid. Številni testi so pokazali, da natrijev fluorid naredi zobe bolj odporne proti kislinam in posledično manj dovzetne za zobno gnilobo. Najvišja dovoljena koncentracija natrijevega fluorida v izdelkih za nego zob je 0,15% (1500 ppm).

Majhni otroci naj uporabljajo količino fluoridne zobne paste, ki ni večja od velikosti graha (vsebnost fluorida: 500 ppm). Na ta način se izognejo zaužitju prevelike količine. Zobozdravniki otrokom, starim šest let in več, priporočajo uporabo zobne paste, ki vsebuje več kot 1.000 ppm fluorida.

Kaj pravzaprav je fluorid [In zakaj moramo biti previdni]?

Fluorid je naravni mineral, ki dokazano učinkovito preprečuje karies in razvoj luknjic v zobovju. V naravi ga v manjših količinah najdemo v nekaterih živilih, rastlinah in nekaterih virih sladke vode, kot so jezera in reke.

Vendar pa samo zato, ker je fluorid sestavni del okolja, še ne pomeni, da ga je dobro zaužiti. Če se fluorid zaužije, je lahko strupen, zlasti v velikih količinah. To je razlog, zakaj imajo zobne paste z vsebnostjo fluorida na embalaži opozorilo, da se pri zaužitju ravna enako kot če zaužijemo strup.

Izvor fluora v cenenih zobnih pastah [In njegovi negativni vplivi]

Fluor, ki se uporablja v zobnih pastah, ki nimajo certifikata naravne kozmetike ni naraven. Gre za natrijev monofluorofosfat, ki nastane kot stranski produkt (odpad) pri proizvodnji aluminija in cementa. Številne novejše raziskave kažejo, da se je takemu fluoru potrebno izogibati.

Fluor namreč vsebuje toksične aditive z vsebnostjo svinca, arzena in celo radija. Ti elementi lahko že v majhnih količinah povzročijo spremembe kromosomov in poškodujejo, ledvice, oslabijo imunski sistem.

Izvor fluora v naravnih zobnih pastah

Za razliko od monofluorofosfata, vrste fluorida, ki se uporablja v običajnih zobnih pastah, je natrijev fluorid anorganski fluorid, ki ne vsebuje fosfatnih spojin. Fosfati pri mnogih ljudeh z alergijami povzročajo draženje.

Natrijev fluorid (ne smemo ga zamenjati z natrijevim monofluorofosfatom) ne predstavlja tega tveganja za draženje. Več testov je pokazalo, da natrijev fluorid še posebej hitro nevtralizira ustne bakterije.

Natrijev fluorid je fin bel prah, brez vonja in je blag do sluznice in kože. V naravi se fluorid nahaja le v kombinaciji z drugimi snovmi. Sestavlja približno 0,065% 16-kilometrske zgornje plasti zemeljske skorje. Fluor lahko najdemo tudi v mnogih vrstah magmatskih kamnin.

Najpomembnejši fluoridni mineral je kalcijev fluorid. Poleg tega lahko fluorid najdemo v številnih različnih vrstah kamnin, vključno s kriolitom, apatitom, topazom in številnimi drugimi. Čaj, beluši in ribe imajo zelo veliko vsebnost fluorida.

Fluor v pitni vodi in v soli

V ZDA se od sredine 50 let prejšnjega stoletja fluorid sistematsko dodaja v pitno vodo. To početje so uvrstili med 10 največjih dosežkov na področju javnega zdravja v dvajsetem stoletju. Na drugi strani pa so evropske države z nekaj izjemami prepovedale fluorizacijo pitne vode.

V zadnjih 50 letih se je tako v ZDA kot v Evropi na splošno kvaliteta zob izboljšala. To sproža resna vprašanja glede trditve, da je upad propadanja zob v ZDA od petdesetih let prejšnjega stoletja pretežno posledica sistematskega fluoriranja vode.

So pa nekatere evropske države vpeljale fluorizacijo soli (med drugim tudi Avstrija, Francija, Španija in Nemčija). V Sloveniji je ta poizkus na srečo propadel.

Zobna pasta s fluoridom običajno ni priporočljiva za otroke, mlajše od šest let. Če otrok pogoltne fluoridno zobno pasto, lahko razvije fluorozo, ki ovira razvoj zobne sklenine in lahko povzroči bele pike ali proge na zobeh.

Upoštevati je seveda potrebno tudi, da nobena zobna pasta, ni namenjena zaužitju. Po umivanju zob je vedno potrebno izpljuniti zobno pasto, ki vsebuje fluor – ne glede na to, kako dobrega okusa je.

Nega zob in ustne votline – Prednosti uporabe fluora [Kaj trdi del stroke]?

Po prepričanju strokovnjakov je učinkovita nega zob in ustne votline možna samo z uporabo zobne paste s fluoridom. Koristi fluorida naj bi se dosegle z lokalno uporabo, ne pa z zaužitjem (npr. vode iz vodovoda).

Fluorid naj bi po nekaterih raziskavah zmanjšal karies, odstranil zobni kamen ter zaščitil zobe. Prisotnost fluorida v ustih veže nase druge minerale (na primer kalcij). Kalcij je koristen za naše kosti in pomaga ohranjati zobe z močne.

Dejstvo je, da je zdravje zob povezano tudi z načinom življenja. Zmotno je mnenje, da lahko otroci (in tudi odrasli), ki dnevno zaužijejo velike količine sladkorja, sladkih pijač svoje zobe naredijo močne, bele in zdrave samo z uporabo fluora.

Nega zob in ustne votline z zobno pasto brez fluorida [Ali je učinkovita]?

Nefluorirane vrste zobnih past uporabljajo naravne sestavine, kot so hidrirani kremen, ekstrakt brusnice in ksilitol, da preprečijo lepljenje bakterij na zobe in odstranijo zobne obloge.

Derivat silicijevega dioksida – hidratiran silicijev dioksid, je blag abraziv, ki sinergijsko deluje s kalcijevim karbonatom za odstranjevanje zobnih oblog. Hidrirani kremen daje zobni pasti tudi strukturo gela in pomaga odstranjevati zobno umazanijo.

Zobna pasta brez fluora je zelo učinkovita pri čiščenju zob, vendar pa ne more okrepiti zob, kot jih lahko okrepi zobna pasta s fluorom.

Ali je fluor strupen?

Nobenega dvoma ni, da ekstremno preveliki odmerki fluorida škodujejo človeškemu telesu. Strokovnjaki menijo, da je zaradi uporabe nekaterih zobnih past praktično nemogoče razviti resničen primer zastrupitve s fluorom.

Pomembno je, da uporabljate zobne paste z naravnimi certifikati, ki vsebujejo anorganski fluorid brez fosfatnih spojin.

Zobne paste- Nega zob in ustne votline
Preverite zobne paste in zobne ščetke v naši spletni trgovini

Ali nega zob in ustne votline potrebuje fluoridno zobno pasto?

Kot smo spoznali imata obe zobni pasti (z in brez fluora) svoje prednosti in slabosti. Zato je najboljši način, da ugotovite, ali potrebujete fluoridno zobno pasto, posvet z osebnim zobozdravnikom.

V spletni trgovini BioKatka.si – Zate z naravo vas čakata obe zobni pasti. Lahko vam namreč ponudimo tako zobno pasto brez fluora kot tako, ki ga vsebuje. Vendar je v vsakem primeru edina prava izbira naravna zobna pasta.

Viri: (1) Lavera NaturKozmetik

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.