You are currently viewing Naravni probiotiki [Katere vrste poznamo in kakšno vlogo imajo]

Naravni probiotiki [Katere vrste poznamo in kakšno vlogo imajo]

Kakšna je razlika med probiotiki in prebiotiki smo v enem izmed naših blogov že pisali. V tokratnem zapisu pa se bomo podrobneje posvetili vprašanju kaj so naravni probiotiki, katere vrste poznamo in kakšna je njihova vloga ter koristi na naše zdravje.

Kaj so probiotiki?

Probiotiki so dobre žive bakterije, ki ugodno vplivajo na vaš prebavni sistem in pomagajo telesu ohranjati zdravje. Probiotiki so v mnogih pogledih zelo dobri za telo. Poleg tega, da se bojujejo proti slabim bakterijam, ohranjajo zdrav črevesni mikrobioma, saj se ravno v črevesju tvori največ imunskega sistema.

Kako delujejo?

Ko v telesu izgubite ali pa pride do pomanjkanja “dobrih” bakterij, na primer po jemanju antibiotikov ali uživanju različnih vrst zdravil, se črevesna flora poruši in lahko nastanejo težave. Nadomestite jih lahko z uživanjem probiotikov v obliki prehranskih dopolnil, ki pomagajo uravnovesiti vaše “dobre” in “slabe” bakterije.

Uživanje probiotikov se priporoča vsaj dva do tri mesece, da se probiotične bakterije kolonizirajo in poselijo črevesno sluznico. Vendar pa je uživanje probiotikov odvisno tudi od tega, za katero težavo gre in koliko časa je ta težava že prisotna.

Vrste probiotikov

Poznamo veliko različnih vrst probiotičnih sevov. Ti sevi imajo različne prednosti in koristi na črevesno sluznico in zdravje človeka.

1.Najbolj poznan in raziskan sev je zagotovo Lactobacillus Acidophilus DDS-1. Za njega je bilo dokazano, da je odporen na želodčne in žolčne kisline ter se prilepi na celice črevesja in se hitro razmnožuje. Ta sev naj bi proizvajal tudi vitamine B-skupine in encime, ki pomagajo pri prebavljanju beljakovin in maščob, zmanjšuje količino strupenih snovi v črevesju in spodbuja delovanje imunskega sistema.

2.Druga skupina probiotičnih sevov so bifidobakterije, ki lahko pomagajo pri lajšanju simptomov sindroma razdražljivega črevesja in nekaterih drugih stanj.

3.Saccharomyces boulardii je nepatogena kvasovka, ki jo je odkril francoski znanstvenik in mikrobiolog Henri Boulard. Zanjo je značilno, da lahko slabi viruse in bakterije in pomaga v boju proti driski in drugim prebavnim težavam. Več o vlogi te koristne bakterije in njeni vlogi v črevesju, si lahko preberete tudi v članku ulcerozni kolitis in probiotiki.

V spletni trgovini BioKatka dobite kar nekaj vrst probiotikov. Vsi izdelki, ki jih lahko kupite so brez veziv in polnil, primeren za vegane, brez GSO in niso testiran na živalih. To so naravni probiotiki. Kakšna je njihova uporaba, kaj vsebujejo in za kaj se uporabljajo, si preberite v nadaljevanju.

Otroški probiotiki

Otroci razvijejo svoj mikrobiom v maternici in v zgodnjem otroštvu. Domneva se, da je nezdrav mikrobiom odgovoren za številne bolezni. Probiotiki za otroke lahko igrajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravega mikrobioma. [1]

Uživanje otroškega probiotika se priporoča vsaj dva do tri mesece neprekinjeno. Probiotika ne hranite v hladilniku.

Za večsevno mešanico z različnimi probiotičnimi sevi je značilno, da lahko:

 • zmanjša tveganje za okužbe,
 • preprečuje kašelj in prehlade,
 • blaži napenjanje, drisko, zaprtje, prebavne motnje,
 • pripomore k zdravemu razvoju imunskega sistema,
 • pomaga vzdrževati in ohranjati zdravje in dobro počutje otrok.

Probiotiki za odrasle

Kot smo že omenili, naravni probiotiki ugodno vplivajo na prebavni sistem odraslih in vzdržujejo ravnovesje med koristnimi in patogenimi bakterijami v črevesju.

1. Saccharomyces Boulardii

Saccharomyces boulardii je nepatogena gliva kvasovka, ki jo je leta 1920 odkril francoski znanstvenik Henri Boulard. Opazil je, da ljudje, ki pijejo čaj iz lupine tropskega sadja liči, med izbruhom kolere (resna okužba tankega črevesja) niso zboleli.

Danes je Saccharomyces boulardii priznan probiotik, ki lahko pomaga pri blaženju driske in številnih drugih okužb prebavil.

Kakšne so koristi probiotika Saccharomyces boulardii?

 • lahko veže toksine, ki jih proizvajajo nalezljive bakterije, zaradi katerih ljudje zbolijo,
 • antibakterijsko delovanje – S. boulardii lahko neposredno ustavi razmnoževanje nalezljivih bakterij,
 • mikrobiomu prijazen – ta gliva kvasovka podpira običajne črevesne bakterije,
 • lahko pomaga preprečevati vnetje črevesne sluznice,
 • ima ugoden vpliv na imunski sistem, ga uravnava in krepi,
 • S. boulardii pomaga obnoviti tvorbo kratkoverižnih maščobnih kislin, ki ohranjajo zdravo črevesje.

Probiotike Saccharomyces Boulardii  lahko jemljete ob sočasnem jemanju z antibiotikom (ta je med uživanjem ne uniči).

V prvi vrsti se  Saccharomyces boulardii uporablja za preprečevanje vnetja črevesja. Pomaga tudi imunskemu sistemu, spodbuja delovanje dobrih bakterij v črevesju, uničuje le patogene bakterije in s tem naredi prostor dobrim bakterijam. S. boulardii se iz telesa izloči z blatom, po 2 do 5 dneh.

Številne koristi Saccharomyces boulardii izvirajo iz njegove sposobnosti, da prepreči okužbo patogenov in njihovih toksinov v črevesju, kar pogosto povzroči drisko in vnetje.

Kdaj in kako uživati S. boulardii?

 • Ko je prisotna driska, povezana z antibiotiki: 7 do 14 dnevno uživanje je učinkovito pri preprečevanju driske, ki jo povzročajo antibiotiki.
 • H. pylori – S. boulardii lahko pomaga zmanjšati neželene učinke pri okužbah s H. pylori.
 • Potovalna driska – predno greste na pot, vzemite S. boulardii in ga redno jemljite med potovanjem, s tem lahko preprečite potovalno drisko.
 • Druga skupina probiotičnih sevov so bifidobacterije, ki lahko pomagajo pri lajšanju simptomov sindroma razdražljivega črevesja in nekaterih drugih stanj.

2. Lactobacillus GG

Lactobacillus GG je najbolje raziskan sev na svetu. Objavljenih in dokumentiranih je bilo več kot 400 študij, ki dokazujejo njegove izjemne imunsko-modulacijske lastnosti. Ta edinstveni imunobiotik sta leta 1985 izolirala raziskovalca Brryja Goldina in Sherwood L. Gorbach, po katerih dveh je naravni probiotik dobil tudi ime Lactobacillus GG – LGG.

Koristi probiotika LGG

Probiotik LGG lahko prepreči, da bi E. coli povzročala destruktivne spremembe na tkivu črevesja. Študije kažejo, da uživanje probiotika LGG zmanjša število lezij na črevesju in zmanjša prepustnost celic sluznice črevesja.

Probiotik LGG se je izkazal za učinkovitega tudi v boju proti številnim drugim patogenim bakterijam v črevesju. Ta probiotik zavira rast Clostridium, Bacteroides, Pseudomonas, Staphylococcus, Streptococcus in Entereobacteria – vendar ne zavira drugih koristnih bakterija za črevesje (npr.: lactobacilov).

 • Študije kažejo, da lahko probiotik LGG pri otrocih znatno zmanjša pogostost in trajanje akutne nalezljive driske.
 • Probiotik LGG, kot tudi Saccharomyces boulardii, lahko pomagata preprečiti drisko, povezano z antibiotiki.
 • Probiotik LGG lahko skrajša pojav driske, ki je povezana s kemoterapijo pri raku debelega črevesja in danke.
 • LGG preprečuje številne okužbe in avtoimunske bolezni.
 • Probiotik LGG pri dojenčkih in majhnih otrocih zdravi mnogo več kot samo črevesje. Pomaga lahko tudi pri preprečevanju ekcemov.
 • Dokazano je, da uživanje probiotika LGG ob koncu nosečnosti in med dojenjem, preprečuje pojav ekcemov pri novorojenčkih.
 • Probiotik LGG lahko pri teh novorojenčkih zmanjša pojav atopijskega dermatitisa. Za polovico lahko zmanjša tveganje za alergijo, če ga uživa bodoča mamica in nato dojenček v prvih šestih mesecih življenja.
 • Probiotik LGG lahko pomaga tudi pri preprečevanju vnetja ušes pri dojenčkih.

3. Lactobacillus acidophilus DDS-1

Lactobacillus acidophilus DDS-1, ki je eden od najbolje raziskanih sevov. Za Lactobacillus Acidophilus DDS-1 je bilo dokazano, da je odporen na želodčne in žolčne kisline ter se prilepi na celice črevesja in se hitro razmnožuje.

Ta sev naj bi proizvajal tudi vitamine B-skupine in encime, ki pomagajo pri prebavljanju beljakovin in maščob, zmanjšuje količino strupenih snovi v črevesju in spodbuja delovanje imunskega sistema.

4. Bifidobakterije

Bifidobacterije lahko pomagajo pri lajšanju simptomov sindroma razdražljivega črevesja in nekaterih drugih stanj.

Viridian Probiotik dnevna simbioza uživate kot prehransko dopolnilo. Vzamete lahko od 1 do 3 kapsule dnevno, skupaj s hrano ali po navodilih zdravstvenega delavca.

Upam, da so vam bile informacije na temo naravni probiotiki, katere vrste poznamo in kakšna je njihova uporaba koristne. Vse opisane probiotike lahko dobite tudi na spletnih poličkah spletne trgovina BioKatka.

Vir: (1) Webmd

Članek naravni probiotiki na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Morda vas zanima: