You are currently viewing Naravni kolagen [Kakšno vlogo ima in kateri so naravni viri kolagena]

Naravni kolagen [Kakšno vlogo ima in kateri so naravni viri kolagena]

Naravni kolagen je najpogostejša beljakovina v telesu. V našem organizmu opravlja vrsto pomembnih vlog, med drugim je tudi glavni gradnik strukture vaše kože. Kolagen je v zadnjih letih je postal priljubljen kot prehransko dopolnilo in sestavina v šamponih in losjonih za telo.

Kaj je kolagen?

Kolagen je najpogostejša beljakovina (protein) v telesu, ki zagotavlja strukturo večine telesa in je glavna beljakovina vezivnega tkiva. Predstavlja kar 25% beljakovinske mase, zato je tudi najbolje zastopana.

Kaj je kolagen?

Kolagen je telesu lastna in najbolje zastopana beljakovina v telesu, ki zagotavlja strukturo večine telesa in je glavna beljakovina vezivnega tkiva. Predstavlja kar 25% beljakovinske mase, zato je tudi najbolje zastopana.

Kolagen je eden glavnih gradnikov kosti, kože, mišic, sklepnega hrustanca in vezivnih tkiv. Najdemo ga tudi v številnih drugih delih telesa (žilah, roženici in zobeh) in pomaga, da se kosti prilegajo druga ob drugo. Je ključnega pomena za trdnost kostne strukture.

Kolagen si lahko predstavljate kot “lepilo”, ki drži vse stvari skupaj. Pravzaprav beseda izvira iz grške besede “kólla”, kar pomeni lepilo.

Kakšno vlogo ima kolagen?

Kolagen telesu zagotavlja strukturo in podporo. Je eden glavnih gradnikov kosti, kože, mišic, kit, hrustanca, tetiv, zob in telesnih tkiv.

Naloge kolagena v telesu

Obstaja več kot 16 vrst kolagena. Najdemo ga po vsem telesu in zagotavlja strukturo in podporo. Štiri glavne vrste kolagena so tip I, II, III in IV:

Kolagen tip I

Kolagen tip I predstavlja kar 90% kolagena v telesu in s tem najpogosteje zastopan kolagen. Je pomemben gradnik kože, kosti, kit, hrustanca, vezivnega tkiva in zob. Ima zelo velik vpliv na videz kože.

Kolagen tip II

Kolagen tip II je glavni gradnik sklepov.

Kolagen tip III

Kolagen tip III je drugi najbolj zastopan kolagen v telesu. Najdemo ga v mišicah, krvnih žilah, pljučih in tudi v zobeh, kosteh, hrustancu, kitah in vezivnem tkivu. Je zelo pomemben gradnik črevesne stene.

Kolagen tip IV

Kolagen tip IV se nahaja v plasteh bazalne membrane vseh celic. S staranjem telo proizvaja vedno manj kolagena. Eden od vidnih znakov pomanjkanja kolagena je se odraža na videzu vaše kože, saj ta postane manj čvrsta in voljna. S starostjo pa tudi hrustanec oslabi.

Katera so hranila, ki pomagajo pri proizvodnji kolagena?

Da vaše telo lahko proizvede kolagen, potrebuje hranila, ki pomagajo pri proizvodnji kolagena. To so aminokislini prolin in glicin, vitamin C, cink in baker. Prav tako uživanje visoko kakovostnih beljakovin daje telesu potrebne aminokisline.

  • Prolin lahko najdete v beljakih, pšeničnih kalčkih, mlečnih izdelkih, zelju, špargljih in gobah.
  • Glicin najdete v svinjski koži, piščančji koži in želatini, glicin pa najdemo tudi v različnih živilih, ki vsebujejo beljakovine.
  • Vitamin C lahko dobite z uživanjem agrumov, jagod, rdeče in zelene paprike, paradižnika, brokolija in zelenja. Minerale pa dobite z uživanjem mesa, lupinarjev, oreščkov, celih zrn in fižola.
  • Cink se nahaja pretežno v hrani živalskega izvora.
  • Baker najdete v sezamovih semenih, kakavovem prahu, indijskih orehih in leči.

Kaj uničuje kolagen?

Svojemu telesu lahko pomagate ohraniti in zaščititi kolagen, tako da se izognete stvarem, ki ga poškodujejo. Ti dejavniki so uživanje prevelikih količin sladkorja, kajenje in prekomerno sončenje.

  • Sladkor. Izogibajte se rafiniranemu sladkorja in ogljikovim hidratomSladkor moti proizvodnjo kolagena.
  • Prekomerno sončenje. Ultravijolično sevanje lahko zmanjša proizvodnjo kolagena. Izogibajte se pretiranemu izpostavljanju soncu in uporabljajte zaščito pred soncem.
  • Kajenje. Kajenje zmanjšuje proizvodnjo kolagena. To lahko poslabša celjenje ran in povzroči gube.

Najboljša hrana za povečanje kolagena

Poleg zdravih obrokov, bogatih z beljakovinami, vitamini in minerali, lahko nivo kolagena dvignete tudi z uživanjem kostne juhe. Ker kolagen najdemo predvsem v vezivnem tkivu živalske hrane, ga v velikih količinah najdemo v piščančji in svinjski koži. Zato je posebej bogat vir kostna juha, ki nastane s kuhanjem kosti piščancev in drugih živali.

Kostna juha črpa kolagen iz govejih, piščančjih ali ribjih kosti in nastane tekočina, ki jo lahko popijete ali uporabite v drugih jedeh. Večina receptov iz kostne juhe zahteva, da kosti v vodi – v loncu na štedilniku – počasi vrejo eden ali dva dni.

Druga oblika uživanja kolagena je hidroliziran kolagen v prahu, ki običajno nima okusa in se zlahka raztopi v pijačah, smutijih, juhah in omakah.

Prednosti dodatkov kolagena

Glede na študije lahko dodaten kolagen pomaga izboljšati teksturo kože in mišično maso ter zmanjšati bolečine pri osteoartritisu. Pri ženskah, ki so jemale dodatek kolagena, se je pokazalo izboljšanje videza in elastičnosti kože. 

Nekatere alternativne metode zagovarjajo uživanje dodatkov kolagena za obnavljanje črevesne stene.

Kaj se zgodi, ko raven kolagena pade?

S staranjem se proizvodnja kolagena v telesu zmanjša. S tem se zmanjša tudi elastičnost kože in debelina povrhnjice. To vodi do poškodb kože in povečanja gub in povešene kože.

Zmanjšanje kolagena v telesu lahko povzroči tudi trše in manj prožne kite in vezi, krčenje in oslabitev mišic, bolečine v sklepih, osteoartritis in težave s prebavili. Nizek nivo kolagena lahko zmanjša rast las in prispeva k redčenju las.

Naravni kolagen - povečuje elastičnost kože
S staranjem se proizvodnja kolagena v telesu zmanjša. S tem se zmanjša tudi elastičnost kože in debelina povrhnjice. To vodi do poškodb kože in povečanja gub in povešene kože.

Miti o kolagenu

Eden največjih mitov o kolagenu je, da ga lahko nanesete neposredno na kožo. Kreme, losjoni, mazila za telo, ki vsebujejo kolagen, naj bi že vrsto let povečevali raven kolagena v koži.

V resnici pa so molekule kolagena prevelike, da bi prešle v spodnje plasti kože in nimajo prave koristi. To pomeni, da so lahko nekatere kreme na trgu, ki vsebujejo kolagen, izguba denarja.

Naravni kolagen – zaključek

Kolagen je pomemben protein, ki zagotavlja strukturo številnih delov telesa. Zanimivo je, da lahko hrana in hranila, ki jih jeste, telesu pomagajo pri izdelavi te beljakovine. S starostjo telo morda ne bo absorbiralo toliko hranil, kot ji potrebuje. Da bi telesu zagotovili vse sestavine za izdelavo kolagena, boste morda morali spremeniti prehrano ali se poslužiti naravnega kolagena v obliki prehranskih dopolnil.

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Viri:

NCBI – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/

Avci, P., Gupta, A., Sadasivam, M., Vecchio, D., Pam, Z., Pam, N.,… & Hamblin, MR (2013, marec). Laserska (svetlobna) terapija na nizki ravni (LLLT) v koži: spodbuja, zdravi, obnavlja. Seminarji iz kožne medicine in kirurgije, 32 (1), 41–52 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4126803/

Binic, I., Lazarevic, V., Ljubenovic, M., Mojsa, J., & Sokolovic, D. (2013, 29. januar). Staranje kože: naravno orožje in strategije. Komplementarna in alternativna medicina, ki temelji na dokazih
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3569896/

Donejko, M., Przylipiak, A., Rysiak, E., Głuszuk, K., & Surażyński, A. (2014, 15. oktober). Vpliv kofeina in hialuronske kisline na biosintezo kolagena v fibroblastih človeške kože. Oblikovanje, razvoj in terapija z zdravili, 8 , 1923–1928
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206198/

Ganceviciene, R., Liakou, AI, Theodoridis, A., Makrantonaki, E., & Zouboulis, CC (2012, 1. julij). Strategije proti staranju kože. Dermatoendokrinologija, 4 (3), 308-319
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/

Song, KC, Chang. TS., Lee, H., Kim, J., Park, JH, & Whang, GS (2012, januar). Predelan ginseng Panax , sončni ginseng poveča kolagen tipa I z uravnavanjem izražanja MMP-1 in TIMP-1 v človeških kožnih fibroblastih. Journal of Ginseng Research, 36 (1), 61–67
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659568/

Tanaka, M., Misawa, E., Yamauchi, K., Abe, F., & Ishizaki, C. (2015, 20. februar). Učinki rastlinskih sterolov, pridobljenih iz gela Aloe vera, na človeške kožne fibroblaste in vitro in na stanje kože pri Japonkah. Klinična, kozmetična in raziskovalna dermatologija, 8 , 95–104 Pridobljeno s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345938/

Telang, PS (2013, april-junij). Vitamin C v dermatologiji. Indijski dermatološki spletni časopis, 4 (2), 143–146 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/