You are currently viewing Naravna sončna krema

Naravna sončna krema

Naravna sončna krema naj bo pomemben del vaše dnevne rutine pri negi kože, saj njen namen ni samo preprečevanje opeklin. Redna uporaba zaščite pred soncem vam lahko pomaga preprečiti prezgodnje staranje kože, temne lise (hiperpigmentacijo), neenakomeren ton kože ali celo kožnega raka.

V današnjem času imate na izbiro veliko več možnosti kot kdaj koli prej, zlasti kar se tiče naravne zaščite pred soncem. 

Naravna sončna krema je tista, ki je izdelana na osnovi mineralnih filtrov in ne vsebuje strupenih aditivov.

Naravna sončna krema

Zakaj izbrati naravno sončno kremo? Predstavljamo vam nekaj najpomembnejših razlogov:

Zmanjšanje izpostavljenosti sintetičnim kemikalijam

Večina izbere naravno kremo za zaščito pred soncem, ker želi zmanjšati količino kemikalij, katerim so že izpostavljeni preko celega dne.

Nekateri preprosto ne zaupajo kemičnim sestavinam in jih nočejo nanašati na svojo kožo. Nekatere poznane sestavine, ki jih najdemo v konvecionalnih kremah za sončenje, lahko škodujejo vašemu zdravju. Dokazano je, da so nekatere sestavine znane kot hormonski motilci.

Zmanjševanje negativnih vplivov na okolje 

Znano je, da sredstva za zaščito pred soncem na osnovi kemikalij onesnažujejo okolje. Se odpravite na eksotično plažo? Nekateri že zahtevajo uporabo zaščitnih krem ​​na mineralni osnovi, da se izognejo morebitni škodi, ki bi jo lahko povzročili občutljivemu ekosistemu.

Sintetična snovi v kremah za sončenje lahko dražijo vašo kožo in dihala

Če imate zelo občutljivo kožo, ekceme,  luskavico ali ste občutljivi na kemične dodatke v kremah za sončenje, potem je naravna zaščita pred soncem odlična izbira za vas.

Aktivne sestavine v naravnih kremah za zaščito pred soncem (več o tem v nadaljevanju) bodo manj verjetno povzročile draženje kože kot kemične sestavine v zaščiti pred soncem. Tako se lahko tudi ljudje z zelo občutljivo kožo zaščitijo pred soncem, ne da bi jo dražili.

Kaj naredi kremo za sončenje naravno?

Preprosto so aktivne sestavine v kremi za sončenje tiste, ki določajo, ali je zaščita pred soncem naravna ali ne. Dve zelo poznani aktivni sestavni, ki jih vsebujejo naravne kreme za sončenje sta titanov dioksid in cinkov oksid.

Če sončna krema vsebuje minerale kot aktivno sestavino za zaščito pred soncem, je to “naravno”. Če vsebuje sintetične aktivne sestavine, kot so oksibenzon, oktinoksat ali avobenzon, ne gre za naravno zaščito pred soncem, temveč za zaščito pred soncem, ki je izdelana na kemični osnovi.

Ampak, ne dovolite, da vas izraz naravni zavede in mislite, da ste dobili 100% naravni izdelek. Ne pozabite, da se “naravno” v kremah z naravnim zaščitnim faktorjem nanaša samo na aktivne sestavine. Preostale sestavine v naravni kremi za sončenje so lahko popolnoma sintetične. Zato vedno preverite tudi ostale sestavine.

Cinkov oksid in titanov dioksid sta naravni aktivni sestavini za zaščito pred soncem 

Cinkov oksid in titanov dioksid sta sestavini, ki sončni kremi zagotovita naravni zaščitni faktor. Cinkov oksid in titanov dioksid sta minerala, ki ju naravno najdemo v zemlji.

Verjetno te minerale poznate. Cinkov oksid boste, predvsem starši prepoznali tudi pri drugih izdelkih. Najdete ga v otroških kremah za nego pleničnega izpuščaja, saj je to sestavina, ki pomirja in zdravi.

Titanov dioksid se pogosto uporablja tudi v kozmetični industriji. Uporablja se v mineralnih ličilih in podlagah, milih, losjonih in zobnih pastah.

Naravna sončna krema deluje drugače kot sintetična

Naravna sredstva za zaščito pred soncem delujejo drugače kot kemijska sredstva za zaščito pred soncem. Sintetične sestavine za zaščito pred soncem absorbirajo UV žarke in jih spreminjajo v toploto. Cinkov oksid in titanov dioksid pa sta fizični sredstvi za zaščito pred soncem. Ne absorbirata UV žarkov, ampak jih blokirata. Delujeta kot ogledalo, ki odbija sončne žarke. In vas tako varuje pred soncem.

Naravna sončna krema ima drugačno sestavo

Najbolj očitna razlika med sintetičnimi in naravnimi kremami je način, kako se vpijejo v kožo. Naravna sredstva za zaščito pred soncem imajo nekoliko drugačno teksturo in konsistenco kot običajni izdelki za zaščito pred soncem.

Če ste navajeni, da krema za sončenje s kemijskimi filtri brez sledi izgine v koži, boste morda presenečeni, ko prvič uporabite naravno kremo za sončenje. Odvisno je od znamke in izdelka, ki ga uporabljate, vendar pa vse kreme za sončenje z mineralno zaščito na koži pustijo kovinski sijaj.

Cinkov oksid in titanov dioksid sta neverjetno bela minerala, ki se v svoji naravni obliki ne vpijeta v kožo. Ostaneta na površju kože in odbijata sončne žarke. Izdelki, ki vsebujejo mikroniziran cinkov oksid ali titanov dioksid, se bodo veliko bolj gladko in enakomerno razmazali po koži.

Mikronizirani minerali se zmeljejo v drobnejšo in manjšo velikost, zato so na koži veliko manj očitni.

Medtem ko se cinkov oksid in titanov dioksid ne absorbirata v svojem naravnem stanju, se pa lahko, če ju zmeljejo v super majhne delce (imenovane nanodelce), ki lažje prehajajo v telo. Kakšni so učinki, ki jih povzroča nanotehnologija, še ni bilo v celoti proučeno, zato se nano delcem raje izogibajte.

Rastlinska olja za zaščito pred soncem

Nekatere rastline imajo naravne sposobnosti za zaščito pred soncem. Kokosovo olje in olje iz malin imata na primer naravno zaščito pred nekaterimi UV žarki. Vendar je ta zaščita izredno nizka, saj v najboljšem primeru dajeta samo SPF 7, v najslabšem pa SPF 1.

Naravna sončna krema [Na kaj morate paziti pri nakupu]?

Ste pripravljeni izbrati pravi izdelek zase? Ta seznam vam bo pomagal kako izbrati naravno sončno kremo, ki bo primerna za vas:

Poglejte aktivne sestavine.

Preberite na etiketi, če krema vsebuje cinkov oksid in/ali titanovim dioksidom. Cinkov oksid daje SPF širokega spektra, zato vas bo zaščitil pred UVA in UVB žarki. Titanov dioksid je najučinkovitejši samo proti UVB, zato vas ne bo zaščitil v celotnem spektru. Lahko pa pomaga povečati učinkovitost cinkovega oksida.

Preverite, če naravna sončna krema primerna za vašo kožo

Izberite kremo z zaščitnim faktorjem, ki je primerna za vaš tip kože (najmanj SPF 30). Kreme naj bodo hipoalergene in narejene iz naravnih sestavin, da ne dražijo vaše kože.

Oglejte si tudi ostale sestavine, če so povsem naravne

Samo zato, ker ima krema za sončenje naravne aktivne sestavine, še ni 100% naravna. Preveriti morate ali so tudi ostale sestavine v izdelku naravnega izvora.

Odločite se za izdelek, ki ne vsebuje nanodelcev

Odločite se za izdelek, ki vsebuje naravni cinkov oksid, ki vašo kožo mehansko zaščiti pred sončnimi žarki.

Zaključek

V zadnjem času je na prodajnih policah ogromno izdelkov za zaščito pred soncem , ki so naravni ali “kvazi” naravni. To vas lahko tudi zmede, preprosto zaradi nasprotujočih si mnenj in velike količine izdelkov.

Ne pozabite pa, da je najboljša naravna sončna krema tista, ki vam je všeč in ne škoduje ali draži vaše kože. To je namreč izdelek, ki ga boste dejansko uporabljali, zato se mora vaša koža ob nanosu dobro počutiti. Samo tako si boste zagotovili najboljšo zaščito pred soncem. V spletni trgovini BioKatka.si boste zagotovo našli svojo naravno sončno kremo.

Viri: (1) Verywellhealth , (2) Wellnessmama

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.