You are currently viewing Naravna čistila za dom [in kaj razumemo pod tem pojmom]

Naravna čistila za dom [in kaj razumemo pod tem pojmom]

Naravna čistila za dom je po navadi sinonim za čistila, ki jih lahko izdelate sami doma iz preprostih sestavin oziroma receptov (soda bikarbona, limona, alkoholni kis). Taka čistila so res narejena povsem iz naravnih sestavin, vendar pa mogoče niso najbolj učinkovita in tudi ne nujno najcenejša, saj je vse sestavine potrebno kupiti in najti potreben čas za pripravo naravnih čistil.

Ekološki certifikati

Pomembno je, da v domačem okolju uporabljamo naravna čistila za dom, ki ne vsebujejo zdravju škodljivih snovi. Zato so na voljo ekološka čistila, ki so prav tako učinkovita in varujejo vašo kožo in zdravje. Izdelki morajo biti podpisani z ekološkimi certifikati (Ecocert, FSC, Ekogaranta, zelena blagovna znamka).

Važno je, da je čistilno sredstvo najboljše kakovosti, okolju in koži prijazno z razgradljivo embalažo. Sestavine čistila naj bodo naravne in blage, rastlinskega in mineralnega izvora. Ne smejo vsebovati sintetičnih barvil, parfumov, konzervansov, petrokemičnih, nanotehnoloških in genetsko spremenjenih sestavin.

Zakaj obstaja toliko različni detergentov (in kateri je pravi)

Vsak kos tekstila, ki ste ga kupili vsebuje etiketo s simboli in informacijami o ciklu pranja in priporočila glede detergenta. Napačen detergent lahko zbledi barve ali poškoduje tkanine. Blagovna znamka Almawin svoje detergente razvršča v naslednje tipe.

Naravna čistila za pranje perila
Tekoči detergenti in pralni prašek AlmaWin

Univerzalni pralni prašek vsebuje belilno sredstvo. Zato bodite pozorni na barvni tekstil, saj vam lahko hitro pobledi. Taki detergenti so primerni za zelo umazana ali bela oblačila. Nežna esenca sivke daje perilu prijetno svež vonj. Običajno lahko z njim perete do temperature 95 ° C .

Detergeni za barvano perilo so primerni za oblačila, ki niso nevarna za krčenje in so enostavna za čiščenje. To so oblačila iz bombaža, sintetike ali mešane tkanine. Temperatura pranja znaša od 30 ° C do 60 ° C . Barvni detergenti ne vsebujejo belilnih sestavin.

Tekoči detergenti so primerni za temperature pranja od 30 ° do 60 °C. Za vse vrste tkanin, niso pa primerni za volno in svilo.

Detergent iz indijskih oreščkov brez palminega olja je primeren za občutljiva in nežna vlakna (bluze, svila, lycra, saten…) Temperatura pranja znaša do 60 ° C (140F). Posebni učinki indijskih oreščkov:

Saponini iz indijskih oreščkov naredijo oblačila mehka in jih je enostavno likati – na bombažu je učinek najbolj viden. Barve so zaščitene, vlakna pa postanejo gladka.

Mehčalci za perilo
Mehčalec z vonjem sivke in z vonjem pomaranče

Detergent za volno in svilo (delicate)

Kot že ime pove je čistilo primerno za zelo občutljive tkanine. Svila ali kašmir volna, potrebujeta zelo posebno in mehko nego. V nasprotnem primeru se vlakna poškodujejo in izgubijo svoje naravne lastnosti (npr. temperaturno izolacijo in propustnost vlage).

Detergent Delicate je primeren za vse vrste volne, svile, lahko pa tudi za bunde ali spalne vreče ter za izdelke iz ovčje kože. Pazljivo preberite etiketo, saj vsa oblačila niso primerna za pranje v pralnem stroju. Uporabite program za občutljivo pranje. Pazite, da čistila ne predozirate.

Detergent za funkcionalna oblačila

Detergent je primeren za funkcionalna oblačila, kopalke, športna oblačila. Tekstil z dihalnimi membranami bo ohranil funkcijo propustnosti. Pomembno je namreč, da se majhne pore v membranah aktivnega perila in majic, ki so namenjene dihanju ne zamašijo. Zato ne uporabljajte detergentov z milom ali mehčalcem, oboje lahko vpliva na blokiranje membrane.

Detergent za šport in rekreacijo je tudi zelo dober ubijalec neprijetnega vonja. Ne glede na to ali gre za vonj po znoju, po živalih ali za kuhinjski vonj na oblačilih, se ta odstrani že pri nizkih temperaturah.

Štirje nasveti katera naravna čistila za dom so najbolj primerna za spomladansko čiščenje

1. Manj je več – prihranite čistilna sredstva

Pomembno je, da se naravna čistila za dom odmerja zmerno. Dovolj je že eden ali dva pokrovčka čistila na pet litrov vode. Zakaj? S čistilom se umazanija samo zrahlja, voda pa jo nato odplakne stran. V primeru, da je vode premalo, se umazanija prilepi nazaj v obliki prog.

2. Ni vedno potrebno uporabljati tople vode

Seveda se topla voda uporabi v primeru zamaščenih površin. V veliko drugih primerih pa povsem zadostuje hladna voda, ki hlapi bolj počasi in ima zato več časa za namakanje umazanije.

Izdelki za ročno pomivanje posode
Detergenti za pomivanje posode

3. Za učinkovito čiščenje je potreben čas

Vsaka stvar rabi svoj čas. Tudi pralni oziroma pomivalni stroj rabi 2h za učinkovito čiščenje. Čistilno sredstvo tudi pri ročnem čiščenju rabi svoj čas, da madeže zmehča in jih odstrani.

4. Pri čiščenju je potrebno uporabiti moč s katero odstranimo umazanijo

Čistila za katere proizvajalci trdijo, da umazanija preprosto izgine že ob nanosu čistila so zelo strupena in agresivna. Brez rahlega drgnjenja in brisanja težko dosežemo, da se umazanija povsem »odcepi« od površine.

Pet najpogostejših škodljivih sredstev, ki jih vsebujejo običajna čistila

  • Formaldehidi – Se nahajajo v čistilih, razkužilih, izdelkih za osebno nego. To so nevidni plini brez barve in ostrega vonja ter izredno strupeni, rakotvorni in alergeni.
  • Pesticidi – Običajno se nahajajo v izdelkih za razkuževanje. So rakotvorni in motijo delovanje hormonov. So zdravju škodljivi, saj so topni v maščobah, zato jih je izredno težko odstraniti iz telesa.
  • Organoklorini– Se nahajajo v sredstvih proti mrčesu, detergentih odstranjevalcih maščob. So izredno strupeni in rakotvorni ter motijo delovanje hormonov.
  • Stiren – Je derivat benzena. Brezbarven, lahko hlapljiv, oljnat in utekočinjen. Pridobiva se ga kot sok iz Azijskega drevesa Liquidambar orientalis Mil . Uporablja se v plastični industriji pri pridobivanju plastičnih mas. V čistilih ga najdemo v izdelkih za čiščenje kovinskih površin. Vpliva lahko na delovanje centralnega živčnega sistema, jeter, hormonov in reproduktivnost.
  • Ftalati – So plastifikatorji (hlapne tekočine), ki jih dodajajo polimerom v plastičnih masah. Uporabljeni so v osvežilcih zraka in vlažilcih. Zanje ni potrebna nobena posebna oznaka na embalaži, saj se kemijsko uvrščajo med inertne pline. Povzročajo motnje v delovanju ščitnice, reproduktivne težave in hormonske nepravilnosti.

V kolikor vas zanimajo še dodatni nasveti za čiščenje, povabljeni k spremljanju zapisov na povezavi.

Proizvajalec: Almawin (1)

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Morda vas zanima: