You are currently viewing Naravna čistila za dom [in kaj razumemo pod tem pojmom]

Naravna čistila za dom [in kaj razumemo pod tem pojmom]

Pod imenom naravna čistila za dom si po navadi predstavljamo čistila, ki jih lahko doma izdelate sami iz preprostih, vsem poznanih sestavin, kot so soda bikarbona, limona, alkoholni kis. Taka čistila so res narejena povsem iz naravnih sestavin, vedno bolj pa je zanimanje za naravna/ekološka čistila.

Ekološki certifikati

Pomembno je, da v domačem okolju uporabljamo naravna čistila za dom, ki ne vsebujejo zdravju škodljivih snovi. Zato so na voljo ekološka čistila, ki so učinkovita in varujejo vašo kožo in zdravje. Izdelki so podpisani z ekološkimi certifikati, kot so Ecocert, FSC, Ekogaranta.

Za nas je pomembno, da so izdelki neoporečni, da so čistilna sredstva najboljše kakovosti, okolju in koži prijazna z razgradljivo embalažo. Sestavine čistila naj bodo naravne in blage, rastlinskega in mineralnega izvora. Ne smejo vsebovati sintetičnih barvil, parfumov, konzervansov, petrokemičnih, nanotehnoloških in genetsko spremenjenih sestavin.

Zakaj obstaja toliko različni detergentov (in kateri je pravi)

Vsak kos tekstila, ki ste ga kupili vsebuje etiketo s simboli in informacijami o ciklu pranja in priporočila glede detergenta. Napačen detergent lahko pripomore k temu, da barve na oblačilih zbledijo ali pa poškodujejo tkanine. Blagovna znamka Almawin svoje detergente razvršča v naslednje tipe.

Naravna čistila za pranje perila
Tekoči detergenti in pralni prašek AlmaWin
 • Univerzalni pralni prašek (prah) vsebuje belilno sredstvo. Zato bodite pozorni pri barvnih oblačilih, saj vam lahko hitro barve hitro zbledijo. Taki detergenti so primerni za zelo umazana ali bela oblačila. Nežna esenca sivke daje perilu prijetno svež vonj. Običajno lahko z njim perete do temperature 95 ° C .
 • Detergeni za barvano perilo (color) so primerni za oblačila, ki niso nevarna za krčenje in so enostavna za čiščenje. To so oblačila iz bombaža, sintetike ali mešane tkanine. Temperatura pranja je od 30 ° C do 60 ° C . Barvni detergenti ne vsebujejo belilnih sestavin.
 • Tekoči detergenti so primerni za temperature pranja od 30 ° do 60 °C. Uporabljajo se za vse vrste tkanin, razen za volno in svilo.
 • Detergent iz indijskih oreščkov brez palminega olja je primeren za občutljiva in nežna vlakna (bluze, svila, lycra, saten…) Temperatura pranja znaša do 60 ° C (140F). Posebnost indijskih oreščkov so saponini, ki naredijo oblačila mehka in jih je enostavno likati – na bombažu je učinek najbolj viden. Barve so zaščitene, vlakna pa postanejo gladka.
Mehčalci za perilo
Mehčalec z vonjem sivke in z vonjem pomaranče
 • Detergent za volno in svilo (delicate) – Kot že ime pove je čistilo primerno za zelo občutljive tkanine. Svila ali kašmir volna, potrebujeta zelo posebno in mehko nego. V nasprotnem primeru se vlakna poškodujejo in izgubijo svoje naravne lastnosti (npr. temperaturno izolacijo in propustnost vlage). Detergent Delicate je primeren za vse vrste volne, svile, lahko pa tudi za bunde ali spalne vreče ter za izdelke iz ovčje kože. Pazljivo preberite etiketo, saj vsa oblačila niso primerna za pranje v pralnem stroju. Uporabite program za občutljivo pranje. Pazite, da čistila ne predozirate.
 • Detergent za funkcionalna oblačila je primeren za funkcionalna oblačila, kopalke, športna oblačila. Tekstil z dihalnimi membranami bo ohranil funkcijo propustnosti. Pomembno je namreč, da se majhne pore v membranah aktivnega perila in majic, ki so namenjene dihanju ne zamašijo. Detergent za šport in rekreacijo je tudi zelo dober ubijalec neprijetnega vonja. Ne glede na to ali gre za vonj po znoju, po živalih ali za kuhinjski vonj na oblačilih, se ta odstrani že pri nizkih temperaturah.

Štirje nasveti katera naravna čistila za dom so najbolj primerna za spomladansko čiščenje

1. Manj je več – prihranite čistilna sredstva

Naravna čistila za dom odmerjajte zmerno. Dovolj je že eden ali dva pokrovčka čistila na pet litrov vode. Zakaj? S čistilom se umazanija samo zrahlja, voda pa jo nato odplakne stran. V primeru, da je vode premalo, se umazanija prilepi nazaj v obliki prog.

2. Ni vedno potrebno uporabljati tople vode

Seveda se topla voda uporabi, če so površine zamaščene. V nasprotnem primeru pa bo povsem zadostovala hladna voda, ki hlapi bolj počasi in ima zato več časa za namakanje umazanije.

Izdelki za ročno pomivanje posode
Detergenti za pomivanje posode

3. Za učinkovito čiščenje je potreben čas

Vsaka stvar rabi svoj čas. Tudi pralni oziroma pomivalni stroj rabi 2h za učinkovito čiščenje. Čistilno sredstvo tudi pri ročnem čiščenju rabi svoj čas, da madeže zmehča in jih odstrani.

4. Pri čiščenju je potrebno uporabiti moč s katero odstranimo umazanijo

Čistila za katere proizvajalci trdijo, da po nanosu umazanija preprosto izgine, so lahko zelo agresivna in škodljiva za zdravje. Brez rahlega drgnjenja in brisanja težko dosežemo, da se umazanija povsem »odcepi« od površine.

Pet najpogostejših škodljivih sredstev, ki jih vsebujejo običajna čistila

 • Formaldehidi – Se nahaja v čistilih, razkužilih, izdelkih za osebno nego. To so nevidni plini brez barve in ostrega vonja ter izredno strupeni, rakotvorni in alergeni.
 • Pesticidi – Običajno se nahajajo v izdelkih za razkuževanje. So rakotvorni in motijo delovanje hormonov. So zdravju škodljivi, saj so topni v maščobah, zato jih je izredno težko odstraniti iz telesa.
 • Organoklorini– Se nahajajo v sredstvih proti mrčesu, detergentih, razmaščevalcih. So strupeni in rakotvorni ter motijo delovanje hormonov.
 • Stiren – Je derivat benzena. Brezbarven, lahko hlapljiv, oljnat in utekočinjen. Pridobiva se ga kot sok iz Azijskega drevesa Liquidambar orientalis Mil. Uporablja se v industriji pri pridobivanju plastičnih mas. Najdemo ga v čistilih za čiščenje kovinskih površin. Vpliva lahko na delovanje centralnega živčnega sistema, jeter, hormonov in reproduktivnih organov.
 • Ftalati – So hlapne snovi, ki jih dodajajo polimerom v plastičnih masah. Uporabljeni so v osvežilcih zraka in vlažilcih. Zanje ni potrebna nobena posebna oznaka na embalaži, saj se kemijsko uvrščajo med inertne pline. Povzročajo motnje v delovanju ščitnice, reproduktivne težave in hormonske nepravilnosti.

V kolikor vas zanimajo še dodatni nasveti za čiščenje, povabljeni k spremljanju zapisov na povezavi.

Proizvajalec: Almawin (1)

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Morda vas zanima: