You are currently viewing Najboljše čistilo za kopalnico [Čiščenje doma brez kemičnih dodatkov]

Najboljše čistilo za kopalnico [Čiščenje doma brez kemičnih dodatkov]

Čiščenje kopalnice in stranišča je že samo po sebi opravilo, ki nam v večini ni ravno v veselje. Če poleg tega vdihavamo še strupene kemikalije, potem je čas, da pričnemo z uporabo naravnih, okolju prijaznih čistil. Katero je najboljše čistilo za kopalnico? Vsekakor tisto, ki z odliko opravi svoje poslanstvo – to je čiščenje umazanije, hkrati pa ni nevarno za vašo kožo in dihala.

Nihče ne mara umazane kopalnice in nihče si ne želi, da bi bilo v njej veliko strupenih kemičnih delcev. Zato je najbolje, da umetna čistila zamenjajo ekološka čistila, ki so prijazna našemu zdravju, predvsem dihalom in koži.

Tako kot pri izbiri čistila za kopalnice je pametno ekološki vidik upoštevati tudi, ko nakupujemo ostala čistila za dom. O detergentih za pranje perila smo pisali že v enem od prejšnjih blogov, sledil pa bo še zapis ob izdelkih za ročno in strojno pomivanje posode.

Zakaj je čiščenje kopalnice tako pomembno?

V kopalnico hodimo zato, da iz nje pridemo čisti in urejeni. Zato bi morala biti kopalnica najčistejši prostor v naši hiši. Zaradi vode, pare in ostale umazanije pa lahko kopalnica zlahka postane dom za bakterije, glivice in neprijetne vonjave. Kopalnica je okolje, ki je zelo vlažno in zato odlična podlaga za razvoj plesni. Plesen se največkrat pojavi okoli tuš kabine, okoli banje in na stropu kopalnice.

Za preprečevanje nastanka plesni in druge umazanije je najbolje, da kopalnico temeljito očistimo vsaj enkrat na teden. Odvisno je od tega, kako pogosto čistimo tuš, pometamo tla in razkužujemo pipe. Tudi stranišča, umivalnike in druge najpogosteje uporabljene površine pa je potrebno čistiti tedensko. V želji, da bi bilo takrat, ko pride na vrsto temeljito čiščenje nekoliko lažje, lahko dnevno naredimo nekaj stvari za čistejši prostor. Obrišemo morebitna razlitja ali poškropljeno ogledalo, ohranjamo čistočo umivalnika in straniščne školjke.

Kaj mora vsebovati najboljše čistilo za kopalnico [In česa ne sme vsebovati]?

Za razliko od običajnih čistil, najboljše čistilo za kopalnico ne sme vsebovati sintetičnih barvil, klorovega belila, fosfatov, parfuma, konzervansov, amonijaka in drugih škodljivih sestavin ali gensko spremenjenih organizmov.

Namesto tega mora vsebovati učinkovite naravne sestavine, ki uničijo mikrobe, odstranjujejo plesen, vodni kamen in druge madeže, ki so posledica pretrde vode. Vse sestavine v čistilu naj bodo biološko razgradljive in naravnega izvora.

Eno najboljših, če ne najboljše čistilo za kopalnico je naravno, vegansko čistilo za kopalnico proizvajalca AlmaWin, ki zanesljivo odstrani vodni kamen in umazanijo. Certificirana rastlinska in mineralna formula je učinkovita v boju proti umazaniji. S svojim naravnim vonjem sveže poprove mete je povsem neškodljivo za vaša dihala, v vašo kopalnico pa prinaša svežino. Po uporabi čistila v kopalnici ostane svež vonj, kopalnica pa je svetleča in čista. Obenem je čistilo dermatološko testirano in zato povsem neškodljivo za vašo kožo. Ob doziranju čistila razpršilna meglica ne nastaja, kar je izjemno olajšanje za tiste z občutljivimi nosovi.

Citronska kislina v čistilu za kopalnice je zelo učinkovita proti umazaniji, hkrati pa ne poškoduje kopalniške opreme in površin.

Čistilo Almawin [Splošni nasveti za uporabo čistila in čiščenje]

Ko uporabljate čistilo za kopalnico vedno poskušajmo upoštevati priporočene postopke za uporabo. Na ta način bomo pomagali varovati okolje in prihranili energijo.

  • Čistilo za kopalnico razpršite na želene površine, podrgnite in sperite. Če so madeži trdovratnejši, čistilo pustite delovati nekaj minut, nato površine sperite in obrišite. Pred uporabo čistila na fugah je potrebno le-te navlažiti.
  • Čistilo za kopalnice ni primerno za: marmor, apnenec ali na kislino občutljive materiale.
  • Za trdovratne madeže (vodni kamen) čistilo nanesite na krpo in jo postavite na madež ali pa jo ovite okoli pipe. Nato sperite s čisto vodo in obrišite.
  • Čistilo za kopalnico je koncentrat, zato ga uporabljajte varčno. Uporabljati ga je potrebno v kombinaciji z vodo, saj čiščenje brez vode ne deluje. Voda je v procesu čiščenja nepogrešljiva, saj pomaga pri odstranjevanju madežev, obenem pa madeže odplakne.
  • Vedno uporabite dovolj vode in le malo koncentrata. Če se pri postopku čiščenja pojavijo proge, je zagotovo manjkala voda.
  • Pri čiščenju uporabljajte čistilne krpe, ki jih je mogoče prati v pralnem stroju, da jih lahko večkrat ponovno uporabimo.
  • Če je le mogoče, čistite s hladno vodo. Tudi hladna voda ima dobre rezultate čiščenja.
  • Čistilo za kopalnico vsebuje mlečno in citronsko kislino in je učinkovito proti vodnemu kamnu ter hkrati ščiti pipe in materiale.
  • Uporablja se v kopalnici za pipe, umivalnike, kopalne kadi, ploščice, ostanke vodnega kamna – tudi na steklu.

Čiščenje školjke

Če smo že uvodoma omenili, da čiščenje kopalnice sodi med manj priljubljena opravila, potem je čiščenje straniščne školjke za marsikoga še veliko manj prijetno.

Almawin čistilo za WC je v obliki gela modre barve kar omogoča, da ga nanašamo varčno, saj se točno vidi kje smo ga že nanesli. Zaradi svoje viskoznosti se površine straniščne školjke dobro oprime. V nasprotju z agresivnimi izdelki, ki vsebujejo sintetične konzervanse, klor, fosfate in optična belila, je WC gel sestavljen iz 100% rastlinsko-mineralnih sestavin.

Gel se nanese na rob WC školjke in pusti delovati nekaj minut ter dobro spere. Pri trdovratni umazaniji ga je potrebno pustiti, da deluje čez noč. Ko je dosežen učinek WC gela se ga spere z vodo.

Najboljše čistilo za kopalnico, ki ga lahko izdelate sami [nekaj idej za čistila iz domačih sestavin]

Čiščenje ogledal in oken

Tako okna kot tudi ogledala lahko očistite z mešanico kisa in vode. Sestavini prelijete v stekleničko z razpršilom, popršite po ogledalu/oknu in obrišete s krpo. Mešanica vode in kisa naj bo v razmerju 50/50. Če jih imate, je za čiščenje najbolje uporabiti krpe iz mikrovlaken.

Pulti, ploščice, tuš, kad

Tudi za te površine so zelo primerne krpe iz mikrovlaken. Obstajajo tudi druge naravne možnosti, ki se odlično obnesejo. Raztopina kisa in vode v razmerju 50/50 bo očistila ploščice, pulte, omarice in ostanke mila ali šampona v tuš kadi.

Učinkovito je tudi čiščenje z mešanico sode bikarbone in malo vode. Zmes nanesemo na gobico in očistimo umazane površine.

Stranišče

Približno enkrat na teden lahko na notranjo stran školjke nanesete nekaj sode bikarbone in pustite nekaj časa delovati. Nato na to zmes vlijemo skodelico nerazredčenega kisa. Za čiščenje uporabljamo ščetko za večkratno uporabo. Kemična reakcija sode bikarbone in kisa odstrani madeže in neprijeten vonj.

Čiščenje ventilatorja

Ne pozabite pogledati navzgor in očistiti prezračevalnega ventilatorja. Zračnost kopalnice je poleg čistoče zelo pomembna, ventilatorju pa se na ta način podaljša življenjska doba. Posesajte prah iz lopatic in ohišja kopalniškega ventilatorja.

Zaključek

Čistoča stanovanja in drugih bivalnih prostorov je zelo pomembna. Pomembno pa je tudi, da pri uporabi čistil s katerimi čistimo svoj dom, pomivamo posodo ali peremo perilo skrbimo za svoje zdravje in za zdravje okolja. V spletni trgovini BioKatka najdete vse kar za to potrebujete. Najboljše čistilo za kopalnico pa si lahko z malo iznajdljivosti izdelate tudi sami.

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Najboljša prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.