You are currently viewing Najboljša prehranska dopolnila [5 najboljših prehranskih dopolnil za dvig energije]

Najboljša prehranska dopolnila [5 najboljših prehranskih dopolnil za dvig energije]

Najboljša prehranska dopolnila so tista, ki nam pomagajo pri vzdrževanju zdravja in izboljšanju počutja tudi v dneh, ko zaradi pomanjkanja časa nimamo priložnosti izpolniti ključnih treh dejavnikov za optimalno dnevno počutje in zadostno raven energije. Glavni dejavniki za optimalno počutje in zadostno mero energije so:

 • uživanje zdrave in uravnotežene hrane,
 • veliko gibanja, telovadbe, telesne aktivnosti,
 • zadostna mera spanca,
 • sprostitev.

V sodobnem načinu življenja ni vedno mogoče, da bi vse dejavnike vzdrževali na zadostnem nivoju. Posledica je slabše počutje, pomanjkanje energije za vsakodnevna opravila in večja izpostavljenost virusom, ki nas lahko še dodatno oslabijo.

Katera so najboljša prehranska dopolnila?

Čeprav ni skrivnost, da lahko nekatera prehranska dopolnila izboljšajo naše zdravje, niso vsi vitamini in minerali izdelani enako. Nekatere znamke prehranskih dopolnil pri proizvodnji uporabljajo aditive in sestavine, ki niso zdrave in zato v prehranskih dopolnilih nimajo kaj iskati. Taka prehranska dopolnila lahko povzročijo organizmu več škode kot koristi.

Najboljša prehranska dopolnila naj bodo naravna. Izbrane blagovne znamke prehranskih dopolnil pa naj bodo take, ki so preizkušene, certificirane in narejene iz kakovostnih naravni sestavin. S tem si zagotovimo, da bomo uživali bogate in čiste dodatke, ki jih bo naše telo učinkovito uporabljalo.

1. Ashwagandha

Ashwagandha je starodavno zdravilno zelišče iz Indije. Po objavljenih študijah se njeni zdravilni učinki kažejo v povečanju odpornosti telesa na fizični in duševni stres ter izboljšanju koncentracije. (1)

V raziskavah so dokazali, da so ljudje, ki so jemali ashwagandho, imeli do 28% nižje ravni kortizola – to je hormona, ki se odziva na stres. (2)

Raziskave kažejo, da so dodatki ashwagandha varni in imajo majhno tveganje za neželene učinke. (3)

Prehransko dopolnilo ashwagandha
Starodavno zdravilno zelišče iz Indije – Ashwagandha

Ena glavnih prednosti ashwagandha je njegova sposobnost, da stimulira ščitnico in ji pomaga pri optimalnem delovanju. Kot že omenjeno, je to najbolj poznana prednost tega zelišča, saj nam pomaga, da ostanemo mirni v okolju z visokim pritiskom.

Ashwagandha lahko, zaradi svojih antioksidativnih in razstrupljevalnih lastnosti, telo zaščiti pred okužbami.

Uživanje ashwagandhe kot naravnega blažilca stresa je vsekakor koristno. Kot je koristna podpora spominu – dokazano je, da ashwagandha po osmih tednih uživanja pomaga povečati spomin in kognitivne funkcije pri odraslih.

Ashwagandha kot adaptogen pomaga zmanjšati vnetja v telesu in pomaga imunskemu sistemu pravilno delovati. Nekatere raziskave kažejo, da lahko ashwagandha poveča proizvodnjo imunoglobulina. Imunoglobulini so protitelesa, ki se borijo proti boleznim v našem imunskem sistemu.

2. Koencim Q10

Koencim Q10, znan tudi kot CoQ10, je spojina, ki pomaga ustvarjati energijo v naši celicah. Vse telesne celice vsebujejo CoQ10. najvišjo raven pa imajo srce, ledvica in jetra. Telo to spojino proizvaja samo, vendar se njegova proizvodnja s starostjo običajno zmanjšuje. Ribe, meso in oreški vsebujejo CoQ10, ampak v premajhnih količinah, da bi se raven v telesu občutno povečala (4). Na srečo lahko CoQ10 dobite tudi preko prehranskih dopolnil ali hrane.

Raziskave so pokazale, da ima CoQ10 številne pozitivne vplive na naše zdravje.

Pozitivni učinki koencima Q10

Koencim Q10 štejemo med najboljša prehranska dopolnila zaradi pozitivnih vplivov:

 • Blaženje težav pri boleznih srca.
 • Zdravljenje plodnosti – s starostjo se niža število in kakovost jajčec. Koencim lahko to nižanje upočasni.
 • Ohranja mladostni videz kože. S povečanjem proizvodnje energije v celicah in s tem s spodbujanjem antioksidativne zaščite.

3. Vitamin B12

Tako kot ostali vitamini skupine B, tudi vitamin B12 pomaga pretvoriti ogljikovih hidratov v glukozo, v energijo, ki jo lahko uporabljajo naše celice. Pomaga tudi pri ohranjanju zdravega živčevja in zdravih krvnih celic v telesu.

Kje najdemo vitamin B12?

Vitamin B12 najdemo v različnih živalskih beljakovinah, kot so meso, ribe in mlečni izdelki. Z uživanjem uravnotežene prehrane se zagotavlja vse potrebe po vitaminu B12.

Kdo so ljudje, ki čutijo pomanjkanje vitamina B12?

Do pomanjkanja vitamina B12 pride, če se hrane, ki vsebuje vitamin B12 uživa premalo ali pa, če telo ni sposobno vitamina B12 absorbirati iz zaužite hrane. Skupine, ki ponavadi najbolj čutijo pomanjkanje vitamina B12 so:

 • Starejši ljudje (10-30%), ki proizvajajo manj želodčne kisline in beljakovin, ki so potrebne za pravilno absorpcijo vitamina B12 (5).
 • Vegetarijanci in vegani so v nevarnosti zaradi pomanjkanja B12, saj je živalska hrana naravni vir tega vitamina (6).
 • Osebe z motnjami prebavil. Bolezni, ki vplivajo na prebavila (npr. Celiakija, Crohnova bolezen, Ulcerozni kolitis), lahko motijo sposobnost telesa za absorpcijo B12 (7).

Vitamin B12 spada med najboljša prehranska dopolnila, ker ima pomembno vlogo pri proizvodnji energije. Staranje, izločanje živalskih proizvodov iz naše prehrane in bolezni, ki vplivajo na prebavni trakt, lahko prispevajo k nizki ravni B12 in povzročijo utrujenost in izčrpanost.

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je za vitamin B12 odobrila naslednje zdravstvene trditve:

 • Prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.
 • Ima vlogo pri delovanju imunskega sistema.
 • Prispeva k sproščanju energije pri presnovi.
 • Prispeva k delovanju živčnega sistema.
 • Prispeva k presnovi homocisteina.
 • Prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju.

4. Železo

Med najboljša prehranska dopolnila seveda spada tudi železo. Železo je nepogrešljivo za telo, saj ustvarja hemoglobin. Hemoglobin je beljakovina v rdečih krvnih celicah, ki prenaša kisik iz pljuč do organov in tkiv po vsem telesu.

Brez ustrezne ravni železa naše rdeče krvne celice ne morejo učinkovito prenašati kisika v telesna tkiva. To lahko povzroča anemijo s pomanjkanjem železa. (8).

Vzroki za anemijo s pomanjkanjem železa so:

 • Prehrana, ki ne vsebuje dovolj železa: Najbogatejši viri hrane z železom so meso in morski sadeži.
 • Več kot polovica železa v telesu je v krvi. Zato lahko izguba krvi močno zniža raven železa v telesu.
 • Nosečnost: Nosečnice potrebujejo dvakrat več železa za zagotavljanje normalnega razvoja ploda. Na žalost približno polovico vseh nosečnic oslabi anemija s pomanjkanjem železa.

V teh primerih je potreben kakovosten dodatek železa, da preprečite zaplete, ki so povezani s pomanjkanjem železa.

Nosečnice in doječe matere naj se o jemanju železa v nosečnosti ali med dojenjem posvetujejo s svojim ginekologom ali osebnim zdravnikom. Priporočam vam, da preberete tudi blog zapis Pomanjkanje železa v nosečnosti.

Rdeče krvne celice potrebujejo železo za dovajanje kisika v telesna tkiva. Brez železa je dostava kisika v celotno telo omejena, kar lahko povzroči izjemno utrujenost. Stanja kot so dieta s prehrano, ki je osiromašena z železom, prekomerna izguba krvi in nosečnost, lahko povečajo potrebe po železu.

S strani evropske agencije za varnost hrane (EFSA) ima mineral železo odobrene naslednje zdravstvene trditve:

 • ima vlogo pri kognitivnih funkcijah,
 • prispeva k sproščanju energije pri presnovi,
 • ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina,
 • ima vlogo pri prenosu kisika v telesu,
 • ima vlogo pri delovanju imunskega sistema,
 • prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti,
 • ima vlogo pri delitvi celic.

5. Vitamin C

Vitamin C je v vodi topen vitamin, ki v telesu igra pomembno antioksidativno vlogo. Najdemo ga v sadju in zelenjavi (predvsem v pomarančah, jagodah, kiviju, papriki, brokoliju, ohrovtu in špinači).

Priporočeni dnevni vnos vitamina C je 75 mg za ženske in 90 mg za moške. (9) Večjo potrebo po vitaminu C imajo kadilci, bolniki in ljudje s povečano fizično aktivnostjo.

Priporočljivo je, da dnevno količino vitamina C pridobite iz živil. Vsebnost vitamina C v živilih se izgublja s toplotno obdelavo ali z z dolgoročnim shranjevanjem. Da bi telesu zagotovili zadostne količine vitamina C se mnogi izmed nas kupimo prehranska dopolnila vitamina C.

Prednosti uživanja prehranskega dopolnila – vitamina C:

S strani evropske agencije za varnost hrane (EFSA) ima vitamin C odobrene naslednje zdravstvene trditve:

ima vlogo pri delovanju imunskega sistema med intenzivno telesno dejavnostjo in po njej,
ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil,
ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kosti in hrustanca,
ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje dlesni in zob,
ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože,
prispeva k sproščanju energije pri presnovi,
prispeva k delovanju živčnega sistema,
prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju,
ima vlogo pri delovanju imunskega sistema,
ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom,
prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti,
prispeva k obnovi reducirane oblike vitamina E,
povečuje absorpcijo železa.

Viri: Članek je povzet po spletni strani (15).

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Najboljša prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Morda vas zanima: