You are currently viewing Najboljša barva za lase brez amoniaka [barva, ki ne poškoduje las in jim povrne sijaj]

Najboljša barva za lase brez amoniaka [barva, ki ne poškoduje las in jim povrne sijaj]

Si tudi vi želite sijoče in zdrave lase? Potem preberite tale zapis in se potopite v svet ekoloških barvil za nego in barvanje las. Dobili boste tudi odgovor katera je najboljša barva za lase brez amoniaka.

Moje poznavanje kane sega leta nazaj, ko mi je bila kana predstavljena kot fantastično naravno barvilo, ki ne poškoduje las, ne razdraži lasišča in ne vsebuje amoniaka in ostalih škodljivih snovi. Predstavljena mi je bila kot zelišče duhovnega pomena, ki simbolizira blagoslov.

Vse od takrat, moji lasje niso občutili druge barve.

1. Kana je najboljša barva za lase brez amoniaka (10 razlogov zakaj je kana najboljša)

Kana (Lawsonie Inermis) je rastlina, ki so jo že davno uporabljali kot odlično naravno barvilo za lase. Znana je po vsem svetu, saj ne poškoduje las in lasišča.

Že stoletja se kana uporablja za nego in barvanje las, poslikavo telesa ter za barvanje tkanin in usnja. Tekom let je kana prišla na slab glas, saj so ji zaradi velikega povpraševanja po intenzivnejših barvah začeli dodajali težke kovine in druge zdravju škodljive snovi. Razvile so se alergije in nezadovoljstvo, kana pa je skoraj odšla v pozabo. Rečeno je bilo celo,  da škoduje zdravju. Vendar to vsekakor ne bo držalo. Kana ima veliko koristnih in zdravilnih lastnosti, zato jo uporabljamo v različne namene.

10 razlogov zakaj je kana najboljša naravna barva za lase brez amoniaka:

 1. 100% kana je odlična za nego lasišča in las.
 2. Ima antibakterijske in protiglivične lastnosti, zato je zelo uporabna je v boju s prhljajem in s srbečim lasiščem.
 3. Na vaše lase deluje kot odličen balzam.
 4. Krepi lasne korenine, lase nahrani, spodbuja njihovo rast.
 5. Preprečuje redčenje las ter cepljenje konic.
 6. Odlično prekrije sive lase. Ampak pozor! Siv las bo postal oranžno-rdeč.
 7. Kana ni testirana na živalih.
 8. Nima neprijetnega vonja.
 9. Ne  vsebuje agresivnih snovi, ne pečejo in ne dražijo.

1.1 Zelišča za naravno barvanje las

V kombinaciji z ostalimi naravnimi barvili, kot so amla, indigo, sena in hibiskus lahko dobimo čudovite barvne odtenke. Vsak odtenek je malo drugačen, saj se tudi lasje razlikujejo od posameznika do posameznika. Barva po nanosu naravne barvne mešanice pa je odvisna tudi od debeline lasu, naravno prisotnega pigmenta v lasu, osnovne barve las, …

Kanin prah je zadnje čase zelo priljubljen med ženskami, saj kana las ne uničuje. Lase obloži, jih neguje ter jim povrne sijaj. Lasje postanejo močnejši, debelejši in bolj sijoč. Kano uporabljamo tudi v druge namene. Zelo priljubljena je na primer za poslikavo telesa.

Za sijoče in gladke lase se zelo priporoča uporaba naravnega šampona Shikakai. Prah shikakaija se pomeša z vodo in nanese na lasišče. Mešanica se v masira v lasišče in lase ter nato izpere z vodo.

2. Kaj morate vedeti preden kupite kano?

Pred nakupom kane se posvetujte z nami, saj se sam princip barvanje razlikuje od barvanja s kemičnimi barvami. Nekaj nasvetov na kaj moramo biti pozorni, preden se odločimo za barvanje s kano:

 • Kana je samo ena. Oranžno rdeče barvilo (siv las obarva oranžno rdeče). Z ostalimi zelišči lahko dobite ostale naravne barvne odtenke, kot so temno rjava, svetlo rjava,…
 • Kana nikakor ne more las pobarvati na »blond«!
 • Potrebno je je pripraviti dan pred barvanjem.
 • Na laseh jo pustimo 4 ure ali več (lahko tudi čez noč).
 • Pazite da je kana čimbolj sveža, saj samo sveža kana vsebuje največ pigmenta.

3. Zakaj je najboljša barva za lase brez amoniaka?

Običajne barve za lase vsebujejo amoniak in ostale škodljive snovi. Po navadi te snovi delujejo tako, da las odprejo in ga obarvajo. Barve so resda bolj obstojne, ampak si v telo vnesete snovi, ki so zdravju škodljive.

Zavedati se moramo, da vsak izdelek, ki ga nanesemo na lasišče v telo preide le v nekaj sekundah. Zato je zelo pomembno, kaj uporabljamo.

3.1 Vplivi amoniaka in ostalih strupenih snovi na lasišče in telo

Amoniak je zdravju škodljiva snov, ki ga kot agresivno sredstvo uporabljajo kot eno od sestavin nekaterih gospodinjskih čistilnih sredstev, v kozmetični industriji (npr.:barve za lase),… Amoniak povzroči reakcije na koži, škoduje lasem, lasišču, pojavi se lahko motnja dihanja ali celo rak. Pri uporabi konvecionalnih barv, katere vsebujejo amoniak, nekatere študije kažejo tudi na razvoj levkemije in ostalih težkih bolezni.  

4. Kako barvati lase doma (navodila za pripravo mešanice za barvanje las)

Barvanje s kano predstavlja poseben pristop in se razlikuje od barvanja s kemičnimi barvami. Kano je potrebno zmešati dan prej, saj le tako barvilo v kani (lavson) dobi svojo moč. Kano uporabljamo samostojno ali v različnih mešanicah s seno, indigom, hibiskusom ali amlo.

Priprava mešanice za barvanje:

Kaj potrebujemo za pripravo mešanice: prah kane, posodo (ne sme biti kovinska), leseno žlico, vodo, škarje, folijo.

 1. Prah kane stresemo v posodo in zmešamo z vodo, ki ne sme imeti več kot 40°C ali čajem in pripravimo jogurtu podobno zmes.
 2. Posodo neprodušno zapremo (s folijo) in jo 24 ur pustimo na sobni temperaturi.

Barvanje las:

Potrebujemo: mešanico barve, zaščitne rokavice, brisačke, ogrinjalo, prozorno zaščitno folijo, leseno žilico in škarje.

 1. Pred barvanje pripravljeno mešanico še enkrat premešamo in jo nanesemo na čiste in suhe lase in lasišče.
 2. Ko zaključimo z nanašanjem lase ovijemo s prozorno folijo za živila, da se zmes ne posuši.
 3. Kano na laseh pustimo delovati 4 ure.
 4. Odstranimo prozorno folijo in lase spiramo ta dolgo, da izperemo vso zmes.
 5. Nanesemo šampon, ga rahlo v masiramo in dobro speremo.

Dokončna barva las se razvije po 48 urah. Koliko kane bomo potrebovali pa je odvisno od dolžine naših las.

5. Zaključek

Upam, da vam je članek predstavil katera je najboljša barva za lase brez amoniaka. Čas je, da začnemo skrbeti za svoje telo in uporabljati naravne barve za lase, brez primesi, brez amoniaka, brez težkih kovin in brez ostalih škodljivih snovi.

Vir: 1 – Henna Wikipdia

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Morda vam bo všeč: