You are currently viewing Moksanje [Kaj je moksanje in kako deluje]?

Moksanje [Kaj je moksanje in kako deluje]?

Ste že kdaj slišali za izraz moksanje? Če vam ta beseda nič ne pomeni, ste mogoče že slišali za zelišče, ki zdravi 100 bolezni?

Moksanje je alternativna toplotna terapija, kjer s sežiganjem posušenih zelišč in segrevanjem določenih akupunkturnih točk na telesu, poživimo pretok energije. Terapija izhaja iz tradicionalne kitajske medicine in je uporabna pri različnih zdravstvenih težavah.

Kako se moksanje izvaja in kako deluje boste izvedeli v nadaljevanju zapisa.

Kaj je moksanje?

Kot smo povedali, je moksanje alternativna oblika toplotne terapije na določenih akupunkturnih točkah, pri kateri se posušeno zelišče, običajno je to pelin, sežiga blizu površine kože. Namen tega postopka je ogrevanje in poživitev pretoka Qi energije v telesu. S tem pa odpravite nekatere patogene vplive.

Moksanje izvira iz tradicionalne kitajske medicine in se za spodbujanje zdravljenja uporablja že tisočletja. Za moksanje uporabljamo mokso.

Kaj je moksa [In kakšne vrste poznamo]?

Moksa je paličica/cigara, običajno narejena iz posušenih in zoglenelih listov pelina. Že tisočletja se uporabljajo kot toplotna terapija za spodbujanje zdravljenja in za pospeševanje pretoka Qi energije po telesu.

Poznamo dimne in brezdimne mokse. Moksanje z dimno mokso nam lahko predstavlja majhni neprijetnosti. To sta dim in vonj. Čeprav je dimna moksa prava, tradicionalna in najprimernejša za terapijo, žal pri izgorevanju ustvari veliko dima in je zelo aromatična.

Ravno zaradi tega se se veliko ljudi poslužuje brezdimne mokse, ki je narejena iz zoglenelih listov pelina.

Kako moksa deluje?

Tradicionalna kitajska medicina izvaja moksa terapije po akupresurnih točkah. S tem aktivira meridiane in prežene hlad iz telesa, ga razsluzi in okrepi imunski sistem.

Uporablja se lahko za pospeševanje cirkulacije ali mišične napetosti. Še posebej je primerna pri lajšanju bolečin, ki se pojavijo kot posledica izpostavljenosti hladnemu ali vlažnemu vremenu. Te bolečine se namreč največkrat pojavijo ob spremembi vremena. Uporablja se tudi za zdravljenje nekaterih drugih vrst bolečin (npr.: artritis).

Moksanje se lahko uporablja za preprečevanje bolezni in za ohranjanje zdravja. Je preprosta metoda, ki jo je zelo enostavno uporabiti doma.

Kdaj uporabljati moksanje?

Ali je mokso varno poskusiti? Seveda. Če raziskujete alternativne načine zdravljenja, jo je vredno poskusiti. Pri domači uporabi lahko moksamo točko okoli trebuha in področje pljuč.

Nikoli ne moksamo obraza (obnosne votline).

Ena najbolj cenjenih akupunkturnih točk je pravzaprav ravno v popku! Skozi to točko prodre največ energije do vseh organov. Posebno tistih, ki jo najbolj potrebujejo.

Z moksanjem okoli popka krepimo in obnovimo imunski sistem, podpiramo zdravje sečil in ledvic, prebavnega in reproduktivnega sistema. V veliko pomoč nam je tudi pri ponovnem stiku z lastno notranjo močjo.

Moksanje lahko izvajate preko celega leta. Pogosto se ga ljudje poslužujejo takrat, ko nastopijo težave. Moksanje pa je še posebej priporočljivo ob vsaki polni luni ter ob enakonočju (v marcu in septembru). Takrat deluje še močneje, telo pa se hitreje okrepi. Ob enakonočju en dan moksanja šteje za tri dni.

Uporaba mokse pri otrocih

Posebna previdnost velja pri otrocih. Nikoli jih ne moksano na golo kožo. Otrok naj ima oblečeno majčko ali bodi. Zanje je primerno samo moksanje na predelu med lopaticami.

Kako nam moksanje lahko pomaga?

Zagovorniki alternativne medicine trdijo, da je lahko moksanje v pomoč pri mnogih zdravstvenih težavah.

Moksate lahko, če imate:

 • ginekološke težave, menstrualne bolečine in krči, močne krvavitve – moksa pomaga ublažiti simptome, povezane z menstrualnim ciklusom;
 • težave s pljuči;
 • glavobole, migrene;
 • bolečine v križu in vratu;
 • moksanje je odlična podpora razpoloženju – moksnje pomirja;
 • bolečine zaradi poškodb ali artritisa;
 • bolečine v hrbtu;
 • togost mišic;
 • prebavne težave in nepravilno odvajanje – moksanje je izjemno učinkovito pri bolečinah v trebuhu, driski ali zaprtju;
 • pri prehladih, gripi za dvig imunskega sistema – moksa se pogosto uporablja kot pomoč za krepitev imunost in skrajšanje trajanja gripe in prehlada;
 • lajšanje bolečin – toplota z mokso terapijo lahko pomaga izboljšati cirkulacijo, pretok krvi in limfe na področja telesa ter zmanjša bolečino in vnetje;
 • poškodbe – moksanje pospeši celjenje, poveča se gibljivost sklepov in skrajša čas okrevanja.

Za krepitev imunskega sistema, pri ledvičnih težavah in težavah z maternico moksajte predel okoli trebuha. Pri težavah s pljuči, moksajte prsni predel ali predel med lopaticami.

Po mnenju izvajalcev alternativne medicine, toplota ki nastane med moksanjem, pomaga povečati pretok vitalne energije po telesu.

V tradicionalni kitajski medicini je spodbujanje pretoka energije nujno za doseganje zdravja in dobrega počutja. Dejansko naj bi se težave s fizičnim in duševnim zdravjem (deloma) razvile kot posledica blokad.

Kako uporabljati mokso?

Običajno gorečo mokso držimo približno dva do tri centimetre stran od površine kože. Pazite da se z gorečo mokso ne dotaknete kože.

Moksanje izvajamo na goli koži. Izjema so otroci. Pri njih moksamo čez oblačilo. Moksa nikoli ne sme priti v stik s kožo, saj lahko nastanejo opekline.

Želeni predel moksajte dvajset minut na dan.

Postopek in uporaba

Pred uporabo mokse pripravite:

 • vžigalnik in/ali svečo,
 • majhno keramično posodo, na katero lahko položite pepel, ki nastane med moksanjem,
 • majhna brisača, ki jo postavite na del telesa, ki ga moksate, če pade pepel,
 • majhen kozarec vode – za vsak slučaj, če bi se kaj zanetilo! Varnost na prvem mestu ?

Če za moksanje uporabljate dimno mokso, vam predlagamo, da odprete okno, saj dimna moksa ustvari veliko dima in je zelo aromatična.

Kako uporabljati mokso palčko/cigaro:

 1. En konec mokse prižgite z vžigalnikom ali ga pridržite nad svečo. Pri brezdimni moksi lahko traja nekaj minut, da se prižge. Če palčka pravilno zagori, preizkusite tako, da zagoreli konec mokse držite dva do tri cm od zadnje strani dlani in občutite prijetno toploto.
 2. Pričnite z moksanjem.
 3. Zagoreli del mokse pridržite na predelu, kjer potrebujete terapijo. Palčko držite vsaj dva do tri centimetre stran od kože. Tako, da nikoli ne pride do neposrednega stika s kožo.
 4. Moksa palčko premikajte počasi, z majhnimi krožnimi gibi po predelu, kjer potrebujete terapijo. Počasi boste pričeli občutiti prijetno toploto.
 5. Da se izognete opeklinam, pozorno spremljajte stopnje toplote in pepel redno otresajte v posodo.
 6. Ko je terapija končana, prižgano konico moksa palčke podržite pod vodo in jo nato pustite, da se posuši do naslednje uporabe. Lahko pa jo položite v čist kozarec za vlaganje in ga zaprete.

Moksanje okoli popka

Pri moksanju okoli popka morate uporabiti tudi sol. Eno žličko soli nasujete v popek in pričnite z moksanjem. Najprej s prižgano mokso grejte popek, nato pa se s krožnimi gibi počasi pomikajte proti maternici in celotni trebušni votlini. Pazite, da je popek ves čas topel.

Moksanje izvajajte 20 minut na dan, oziroma toliko časa, da vam je udobno in prijetno.

Kdaj moksanje odsvetujemo?

Pomembno je, da se pogovorite s svojim zdravnikom, če razmišljate da bi mokso uporabili med nosečnostjo. Pozornost velja tudi pri ljudeh z alergijami.

Opozorilo in zaključek

Moksanje je zelo učinkovito. Uporabite ga lahko preventivno – za krepitev imunskega sistema ali pa za lajšanje težav, ki vas pestijo. Zelo priročen pripomoček, za odvajanje vlage iz telesa so tudi grelne vrečke, ki jih bomo opisali v naslednjem zapisu, dobite pa jih v naši spletni trgovini.

Pri moksanju je potrebna previdnost. Zato se dobro pozanimajte, če je ta izdelek primeren za vas.

Naj poudarim, da so zapisi na spletni strani BioKatka.si zgolj informativne narave. O zdravstvenih težavah se morate posvetovati z zdravnikom. Kar zagovarjamo zdravju koristne metode, vam v branje ponujamo sporočilo s pridihom “grožnje”, ki smo ga prejeli preko družabnega omrežja.

Da bo moksanje potekalo varno, vam v ogled ponujamo tudi video, ki ga je posnela priznana slovenska naturopatinja Erika Brajnik.


Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Viri

(1) – NCBI

(2) – Takingcharge

(3)– Verywellhealth