You are currently viewing Laneni kruh

Laneni kruh

Ste že poskusili laneni kruh? Sestavljajo ga naravne hranilne sestavine, ki imajo ugoden vpliv na naše zdravje.

Priprava lanenega kruha je precej enostavna, kruh pa je zelo okusen. Če ga poskusite s čokoladnim namazom Tiger, vam zagotovo ne bo žal.

Pripomočki za pripravo

Potrebovali boste naslednje pripomočke:

  • Posoda za mešanje sestavin
  • Merilna posoda
  • Metlica za mešanje
  • Čajna žlička
  • Tehtnico
  •  Posoda 
  • Peki papir
  • Pekač

Sestavine za laneni kruh

  • 40g psilium – mleta semena indijskega trpotca
  • 150g lanene moke
  • 10g pecilnega praška
  • 20 g sezamovih semen
  • 1 čajna žlička soli
  • 225 ml vode
  • 2 čajni žlički kisa
  • 3 jajčni beljaki
  • olivno olje

Laneni kruh- priprava

  1. Pečico segrejte na 175 °C.
  2. Vse suhe sestavine zmešajte v večji posodi. Zavrite vodo.
  3. Suhim sestavinam dodajte kis in jajčne beljake.
  4. Postopoma dodajajte vodo in konstantno mešajte. Pazite, da testa ne mešate predolgo ali pregrobo, ker se testo med pečenjem ne bo dvignilo.
  5. Roke pokapajte z olivnim oljem in oblikujte 8 enako velikih kroglic.
  6. Položite jih na pekač, na katerega ste položili peki papir.
  7. Kroglice pecite približno 50-60 min (odvisno od pečice in velikosti kroglic).
  8. Kruhki so pečeni ko jih potrkate po dnu in zaslišite votel zvok.

In ne pozabite… Laneni kruh je s Tiger namazom mnogo okusnejši! Poskusite, ne bo vam žal.

Uporaba indijskega trpotca

Indijski trpotec ali psilium ima ugoden vpliv na naša prebavila. Lupine semen indijskega trpotca (vlaknine) so topne v vodi, ob stiku z vodo močno nabreknejo in ustvarijo gel, ki potuje po črevesju ter ga nežno in učinkovito očisti. Indijski trpotec ima ugodne učinke na črevesje, pomaga tako pri zaprtju, ko pri napihnjenosti in driski. Ne pozabimo na tekočino!

Uporabljamo ga tudi pri kuhi in peki, kot na primer v naši zmesi za kruh. Velikokrat ga kot eno od sestavin najdemo v brezglutenskih receptih, saj psilium testo naredi rahlejše in izboljša njegovo teksturo.

Izdelki, uporabljeni v objavi: