You are currently viewing Kruh iz pirine moke brez kvasa

Kruh iz pirine moke brez kvasa

Ali že poznate ta zelo preprost domač recept za kruh iz pirine moke brez kvasa?

Recept za peko kruha iz pirine moke vsebuje samo štiri sestavine!

Priprava je zelo enostavna, brez gnetenja in vzhajanja, kruh pa je odličnega okusa. Zelo dobro poznan je tudi tistim, ki se spopadate s kandido.

Pripomočki za pripravo

Potrebovali boste:

 • posodo za mešanje,
 • merilno posodo,
 • metlico za mešanje,
 • podolgovat pekač za kruh,
 • peki papir.

Sestavine kruh iz pirine moke

 • 500g pirine moke
 • 1 žička soli
 • 17g pecilnega praška iz vinskega kamna (1 zavitek)
 • 500ml mlačne vode (uporabimo lahko tudi mineralno vodo)

Opis priprave – kruh iz pirine moke

 1. Pečico segrejte na 200 °C.
 2. V posodi zmešajte vse suhe sestavine in jim dodajte mlačno vodo (po želji mineralno vodo). Mešajte tako dolgo časa, da nastane gladka zmes, brez grudic.
 3. V podolgovat pekač v katerega ste dali papir za peko, dodajte zmes za kruh.
 4. Pekač postavite v pečico in pečete 60 minut pri temperaturi 200 °C.

Zmesi za kruh iz pirine moke lahko po želji dodate tudi razna semena (sončnična, sezamova, chia, bučna…) ali pa mu dodate vlaknine – indijski trpotec ali psilium, ki ima tudi ugoden vpliv na naša prebavila, testo pa naredi rahlejše in izboljša njegovo teksturo.

Semen indijskega trpotca (vlaknine) so topne v vodi, ob stiku z vodo močno nabreknejo in ustvarijo gel, ki potuje po črevesju ter ga nežno in učinkovito očisti. Indijski trpotec ima ugodne učinke na črevesje, pomaga tako pri zaprtju, ko pri napihnjenosti in driski. Ne pozabimo na tekočino!

Psilium ali indijski trpotec
Psilium ali indijski trpotec dobite TUKAJ.

Kaj je pira?

Pira je zelo stara vrst pšenice, ki ima veliko pozitivnih učinkov na telo. Za razliko od klasičnih vrst žita je bolj odporna zaradi česar ne vsebuje toliko fitofarmacevtskih sredstev in je manj spremenjena (križana).

Življenje olajšuje vsem, ki imajo težave s kandido, saj je zelo bogata z rudninami in vitamini.  Vitami B-kompleksa, ter vitamini A, D in E ter fosfor, mangan, magnezij in železo ji dajejo idealno prehransko vrednost.

Kuhano piro lahko postrežete kot dodatek k solati ali kot zakuho v juho, lahko pa iz nje skuhate tudi pirino rižoto, ki ji lahko dodate meso in zelenjavo. 

Nekateri piro tudi zmeljejo in iz mlete kaše delajo sladice ali polpete. Večino zdravju koristnih snovi je v ovojnici zato za peko uporabljajte le polnovredno moko ter izkoristite vse prehranske vrednosti tega starega žita.

Dober tek – naj vam kruh iz pirine moke brez kvasa čim bolj tekne.

Vir: (1) Rapunzel (2) Spielberger

Izdelki, uporabljeni v objavi: