You are currently viewing Koliko vode moramo popiti na dan ?

Koliko vode moramo popiti na dan ?

Ste se že kdaj vprašali koliko vode moramo popiti na dan ? Delež vode v telesu znaša približno 60 odstotkov. Telo nenehno izgublja vodo, največ urinom in potom, nekaj pa tudi z dihanjem. Da preprečite dehidracijo telesa, je nujno potreben zadosten vnos tekočin (najbolje pitne vode).

Koliko vode potrebujete na dan?

Povprečno aktivni odrasli in mladostniki od 15. leta dalje dnevno potrebujejo približno 2 do 2,5 litra tekočine dnevno (približno 35 ml vode na kilogram telesne teže).

Mladostniki, mlajši od 15 leta dnevno potrebujejo približno 1,5 l tekočine, otroci pri približno petih letih pa nekaj manj kot liter.

Večino vode dobimo z zaužitjem tekočin, le približno 20% vode dobimo s hrano. Najboljša pijača za hidratacijo organizma je zagotovo pitna voda.

Koliko vode potrebujemo dnevno je odvisno tudi od:

  • Prehrane – če pijete veliko kave, če vaša prehrana vsebuje veliko slane, začinjene in sladke hrane, lahko izgubite več vode, to pa je potrebno nadomeščati.
  • Letnega časa – poleti oziroma v toplejših mesecih boste zaradi močnejšega potenja potrebovali več vode.
  • Športne aktivnosti – športno aktivni potrebujejo več vode. Tekočino nadomeščajte pred, med in po vadbi. Pri daljših naporih je priporočljivo nadomeščati tudi elektrolite.

Za hidratacijo telesa je ključno, da so elektroliti prisotni v ionski obliki. V študiji o pomembnosti elektrolitov za rehidracijo telesa, je osem oseb pilo navadno vodo, drugih osem pa vodo, z dodanimi elektroliti. Ta dodatek elektrolitov navadni vodi je zmanjšal potrebo primerne količine tekočine za optimalno hidratacijo telesa.

To pomeni, da lahko dodajanje elektrolitov tekočini pripomore k temu, da med fizično aktivnostjo organizem ne potrebuje tako velike količine vode, ki obremeni želodec in predstavlja dodatno breme, obenem pa zmanjša utrujenost pri daljših fizičnih naporih.

Najpogostejši znaki dehidracije

Človeško telo je sestavljeno iz približno 60% vode. Za splošno delovanje telesa je potrebno telesu zagotoviti dovolj tekočine. Zato je dobro poznati načine, kako poskrbeti za primerno hidratacijo telesa ter preprečiti dehidracijo. Najpogostejši znaki dehidracije telesa so:

  • Zaprtje – zelo pogosta težava, zaradi pomanjkanja tekočine v telesu je zagotovo zaprtje. Povečan vnosa vode lahko pomaga pri lažjem odvajanju blata.
  • Glavobol – dehidracija lahko pri nekaterih posameznikih povzroči glavobol in migreno. Nekatere raziskave so pokazale, da je glavobol eden najpogostejših simptomov dehidracije.
  • Žeja
  • Temen urin močnega vonja
  • Suha usta

V času, ko vas muči žeja, že lahko čutite prve znake dehidracije (utrujenost, glavobol).

Če se močno potite (npr. pri športni aktivnosti), poskrbite, da boste izgubljeno tekočino nadomestili z zadostno količino vode. Ne pozabite tudi na elektrolite in magnezij. Magnezij je mineral, ki prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, k ravnotežju elektrolitov, k delovanju živčnega sistema in k delovanju mišic. Več o njem si lahko preberete v članku Magnezij – mineral dobrega počutja.

Večjo količino vode potrebujete tudi takrat, ko imate vročino, bruhate ali imate drisko.

Za konec …

Koliko vode moramo popiti na dan vam nihče ne more natančno povedati, saj je odvisno od mnogo dejavnikov. Zagotovo pa vam bo pomagalo, če boste spremljali znake dehidracije in poskrbeli, da zaužijete dovolj tekočine.

Viri: Healthline- https://www.healthline.com/health/symptoms-of-dehydration-in-elderly; NIJZ – https://www.nijz.si/sl/dehidracija

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Morda vas zanima: