You are currently viewing Klorela in Spirulina [in razlike med njima]

Klorela in Spirulina [in razlike med njima]

Klorela in spirulina sta v naši prehrani zelo koristni algi, seveda, če ju uživamo redno. Toda kaj je tisto, kar ju naredi tako zdravi? Kakšna je razlika med Klorelo in Spirulino? Katera je boljša in kakšni so njuni učinki na telo boste izvedeli v tem zapisu.

Klorela
Klorelo algo lahko kupite v spletni trgovini BioKatka

1. Klorela in spirulina [in kaj jima je skupno?]

Klorela in spirulina imata veliko več skupnega, kot imata razlik. Če ju resnično želite spoznati, je tukaj napisano, kaj morate o vsaki vedeti. Kako sta si podobni in kako se razlikujeta.

Obe vrsti alg sta izjemno bogati s hranili in zagotavljata široko paleto vitaminov, mineralov in antioksidantov. Med njima obstaja nekaj manjših razlik, na primer vsebnost kalorij in beljakovin.

Obe algi imata močne antioksidativne lastnosti in ščitita celice pred prostimi radikali. Algi lahko pomagata izboljšati zdravje srca ter lahko pomagata pri uravnavanju ravni krvnega sladkorja.

Ti dve algi sta zelo priljubljeni. Zagotavljata številna hranila, vitamine in minerale, kot so jod, železo, magnezij, kalij, klorofila, vitamin A in vitamine skupine B, betakaroten. Vsebujeta veliko biološko dostopnih beljakovin. Klorela in spirulina sta pomembna vira vitamina B12 in sta odlična prehranska dopolnila, saj imata veliko koristnih lastnosti. Ugotovljeno je, da klorela in spirulina pomagata pri izločanju težkih kovin in strupov iz telesa.

2. Razlika med klorelo in spirulino [7 razlik med njima]

Klorela in spirulina sta algi, ki sta si zelo podobni po sestavi, ne pa v sorodstvenem smislu. Klorela je enocelična zelena alga, spirulina pa spada med modrozelene alge. Obe algi sta zelo hranljivi in varni za uživanje. Uspevata lahko v sladki ali slani vodi.

7 razlik med njima:
 • klorela ima več omega-3 maščobnih kislin kot spirulina,
 • klorela ima več kalorij kot spirulina,
 • klorela ima močnejši razstrupljevalni učinek od spiruline,
 • klorela vsebuje več klorofila,
 • klorela je bogatejša z antioksidanti,
 • spirulina je bogatejša z beljakovinami (aminokislinami),
 • spirulina je bogatejša z vitamini in minerali.

3. Kdaj uporabiti klorelo in kdaj spirulino [in njuna sestava]

Klorela lahko vsebuje beljakovine (več kot 40%), ogljikove hidrate (20%), nenasičene maščobne kisline (20%), vitamine (vitamin A, B1, B2, B12, biotin, D) in minerale (železo, cink, magnezij), klorofil, antioksidante.

Klorelo v svojo prehrano dodajamo počasi, saj se želimo izogniti težavam, kot so krči, napihnjenosti,… Začnite z majhno količino klorele, da vidite kako jo vaše telo sprejme. Nato odmerek povečujete.

Spirulina vsebuje mnogo več beljakovin (esencialnih aminokislin) kot klorela, kar do 77%. Bogata je tudi z nasičenimi maščobnimi kislinami, vitamini (B1, B2, B3, B6, B9, C, D in E) in minerali (selen, baker).

3.1 Kaj je klorela?

Klorela je enocelična zelena alga, ki raste v sladki vodi. Obstaja več kot 30 različnih vrst te alge, vendar sta najbolj poznani Chlorella vulgaris in Chlorella pyrenoidosa.

Klorela slovi po svojem razstrupljevalnem učinku, saj iz črevesja odstranjuje težke kovine in toksine.

Kot prehransko dopolnilo spodbuja delovanje jeter, uživamo jo kot pomoč pri hujšanju, zaprtju, pri pomanjkanju železa ter za »celjenje« črevesne sluznice.

Klorela je bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, vitaminom A, vitaminoma B1, B2, biotinom in vitaminom D, železom in cinkom.

3.2 Kaj je spirulina?

Spirulina je vrsta cianobakterij, ki spada v družino modro-zelenih alg.

Spirulina je odlična pri spodbujanju imunskega sistema in odpravljanju utrujenosti, saj je bogata z vitamini (B1, B2, B3, B6, B9, C, D in E), minerali (baker, selen) in beljakovinami (aminokislinami). Vsebuje jih mnogo več kot klorela.

Uživanje spiruline se priporoča vsem:

 • kot dodatek k športni prehrani,
 • pri hujšanju,
 • spodbujanju delovanja jeter,
 • zdravju kože in las.
Spirulina
Spirulina spada v družino modro-zelenih alg.

4. Kako uživati alge?

Za boljši razstrupljevalni učinek se priporoča uživanje obeh alg. Lahko jih uživate tudi izmenično. Klorela deluje zelo razstrupljevalno in veže toksine iz črevesja, spirulina pa bo krepila vaš imunski sistem in vas okrepila.

4.1Kdo ju ne sme jemati?

Preden jemljete katero koli prehransko dopolnilo se posvetujte z zdravnikom. Med jemanjem prehranskih dopolnil in zdravil lahko pride do interakcije.

5. Zaključek

Klorela in spirulina sta ali in namenjeni kot prehransko dopolnilo naši zdravi prehrani. Ti dve zdravi algi bosta povečali vnos hranil, vitaminov in mineralov v naše telo, vendar z njima ne moremo nadomestiti zdrave hrane. Ker sta obe algi izjemni po svojem delovanju, je nemogoče reči katera je boljša ali katera bolje deluje.

Reference: (2)

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Morda vas zanima: