You are currently viewing Kako učinkovito razstrupiti telo?

Kako učinkovito razstrupiti telo?

Smo v obdobju, ko je čas za razstrupljanje oziroma detox telesa. Veliko krat se poraja vprašanje, kako učinkovito razstrupiti telo? Kljub temu, da vas grejejo sončni žarki, žal utrujenost in slabo počutje v tem obdobju pesti veliko ljudi. Poleg tega ste lahko tudi brez energije, niha vam razpoloženje, imunskim sistem ne deluje najboljše.

Da se vrnemo k razstrupljanju. Kaj je razstrupljanje? Razstrupljanje telesa ali detoksifikacija je odstranjevanje nakopičenih škodljivih snovi iz telesa (1).

Biološko gledano je telo že opremljeno z več sistemi za razstrupljanje. Potrebno jih je le okrepiti, da bodo sposobni sami izločiti strupene snovi iz telesa. Ključni razstrupljevalni organi so črevesje, jetra in ledvica.

Kako učinkovito razstrupiti telo?

Kako si lahko pomagate, da bo vaše telo ponovno v formi, da se osvobodi toksinov in da se vam ponovno vrne energija? Spodaj vam podam nekaj nasvetov za razstrupljanje.

 • Uredite prehrano

Zelo pomembno je, da v času razstrupljanja (in tudi sicer) uživate zdravo in uravnoteženo prehrano, bogato z zeleno zelenjavo in polnovrednimi živili. Prehrana in življenjski slog ključna dejavnika dobro zdravje posameznika.

 • Zadostna količina vode

Obvezno je uživati zadostno količino tekočine (najbolje vode). Da se strupi izločijo iz organizma potrebuje vodo. Koliko vode popiti na dan si lahko preberete v blog zapisu Koliko vode popiti na dan?

Redno pitje zadostnih količin vode je izredno pomembno, saj na ta način izboljšujete tudi stanje kože, ohranjate zdravje srca in ožilja ter nudite podporo mišicam in sklepom, da tečejo kot namazani. Žal pa se nam kljub temu, da se zavedamo kako pomembno je uživanje tekočine zgodi, da na pitje radi pozabimo.

 • Spanje

Zagotovite si zadostno količino spanja. Kakovostno in urejeno spanje je povezano z boljšo kvaliteto življenja. Med samim spanjem se telo obnavlja. Z zadostno količino spanja pa poskrbimo tudi za dobro psihično počutje. Zjutraj se zbudimo spočiti, imamo več energije in smo dobro razpoloženi.

 • Dodajte magnezij

Magnezij je mineral, ki na telo deluje zelo bazično. Daje nam energijo in odlično vpliva na naše mišice. Sodeluje v več kot 100 procesih v telesu.

S strani evropske agencije za varnost hrane (EFSA) ima magnezij odobrene naslednje zdravstvene trditve:

 • prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti,
 • prispeva k ravnotežju elektrolitov,
 • prispeva k delovanju živčnega sistema,
 • prispeva k delovanju mišic,
 • ima vlogo pri sintezi beljakovin,
 • prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju,
 • prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob,
 • ima vlogo pri delitvi celic.
 • Razstrupite črevesje in dodajte probiotike

V črevesju domuje na milijarde bakterij, nepatogene  ali dobre ter patogene ali slabe bakterije. Če se črevesna mikrobiota poruši, prevladajo patogene glive, kvasovke in bakterije. Ker se v »zdravem« črevesju tvori kar 70% imunskega sistema, zaradi porušene flore lahko privede do nastanek kroničnih bolezni. Črevesje potrebuje predvsem vodo, zelenjavo in vlaknine ter dodajanje dobrih probiotikov.

DODAJTE PROBIOTIKE. Napisano z veliko, ker je izrednega pomena. Namreč, v črevesju se nahaja ogromno mikroorganizmov. Ko z razstrupljevalnimi dodatki »odstranimo« patogene organizme, je naša naloga, da jih nadomestimo z dobrimo. To pomeni, da uživamo kvalitetne probiotike.

Eno od prehranskih dopolnil, ki je tudi odlično za razstrupljanje celotnega organizma je zagotovo Alga klorela. Ta alga veže toksine in jih izloči iz telesa. Klorela poleg uspešnega razstrupljanja tudi krepi telo, saj vsebuje dragocene vitamine, minerale in ostala hranila.

Poleg klorele se za razstrupljanje organizma odlično obnese tudi zeliščni pripravek iz origana, bazilike in nageljnovih žbic. Da je za razstrupljanje organizma nepogrešljiv tudi izvleček grenivkinih pešk, se je izkazalo že mnogokrat, saj njegove antibakterijske, antivirusne in protiglivične lastnosti delujejo ravno v ta namen. Vedno se zraven priporoča uživanje probiotikov.

 • Jetra

Jetra so prva obrambna linija pred toksini. Delujejo kot filter, ki preprečuje, da bi strupene snovi prešle v vaš krvni obtok.

Eno od zelišč, ki je primerno za regeneracijo in obnovo jeter ter za razstrupljanje je pegasti badelj. Na tej rastlini je bilo izvedenih več sto študij. To zelišče ugodno deluje na holesterol in obnavlja že poškodovane celice.

 • Ledvica

 Ledvica nenehno filtrirajo kri in izločajo toksine v obliki urina. Zelišče, ki je primerno za krepitev ledvic je njivska preslica, ki je izjemo bogata s silicijem.

Zaključek

Če ste brez energije, vam razpoloženje niha, imunskim sistem pa ne deluje najboljše je morda čas za razstrupljevanje organizma. Upam, da ste v zapisu dobili informacije, kako učinkovito telo razstrupiti telo.

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Viri: 1 – Wikipeda

Morda vas zanima: