You are currently viewing Kako očistiti avtomobilske sedeže

Kako očistiti avtomobilske sedeže

Kako očistiti avtomobilske sedeže je za večino še vedno prava uganka, saj opravilo ni tako preprosto. Vendar pa je zelo priporočljivo, da od časa do časa poleg notranjosti avtomobila, temeljito očistimo tudi avtomobilske sedeže. Vedno se je lepo usesti v čist avtomobil s čistimi sedeži.

V nadaljevanju si preberite najboljše načine kako očistiti avtomobilske sedeže.

Kako očistiti avtomobilske sedeže iz blaga?

Seveda sedeži niso v vseh vozilih opremljeni z oblazinjenim usnjem. V vstopnih in srednjih razredih, so sedeži običajno prevlečeni s srednje ali nižje-cenovno tkanino. Slednje še posebej velja za starejše modele avtomobilov. 

Ker so sedeži iz blaga neprestano izpostavljeni trenju, se lahko močno umažejo, ne da bi to sploh opazili. To se izkaže zlasti na prevlekah iz črne ali temnejše tkanine. Zgodi se tudi najbolj previdnim lastnikom, ki se uspejo izogniti razlitju pijač ali razsutju drobtin. Večina sodobnih notranjosti avtomobilov je izdelanih iz temnih materialov, saj bolje skrivajo umazanijo, vendar lahko sčasoma še vedno izgubijo svoj prvotni izgled.

Če je vozilo opremljeno s sedeži iz bež, krem, bele ali svetle tkanine, bo umazanija bolj vidna s prostim očesom. Enako velja za razlitja tekočine in za madeže. 

Preprost postopek kako očistiti avtomobilske sedeže na klasičen način

Če so sedeži zaščiteni s prevlekami, odstranite prevleke s sedežev. Večina sedežnih prevlek je pralna v pralnem stroju. Preprosto vrzite prevleke v stroj in pustite, da se posušijo.

Preden pričnete s šamponiranjem sedežev v avtomobilu morate poskrbeti, da na prevlekah ni drobnih delcev, suhe umazanije, živalskih dlak in drobtin. Uporabite sesalnik za prah ali mehko krtačo. Dlake hišnih ljubljenčkov, ki so vdelane v sam material sedeža, s krtačo za lase dvignite in izbezajte, da jih lahko dosežete in posesate.

Z manjšimi nastavki za sesalnik poizkusite doseči vse razpoke in šive vsakega sedeža. (Če imate v avtu veliko dlak hišnih ljubljenčkov, boste morda morali sedež obrisati tudi z valjčkom za vlakna ali s posebnim orodjem za odstranjevanje dlačic).

Ko odstranite vso vidno umazanijo, odprite vrata ali okna, da je notranjost avtomobila prezračena. Vzemite steklenico šampona in po navodilih proizvajalca poškropite del sedeža, kjer se madež nahaja. Običajno je najbolje, da je območje umazanije vlažno, vendar ne namočeno. Čistilno raztopino nežno mešajte s čopičem z mehkimi ščetinami.

Čistilo pustite nekaj minut delovati na sedežu nato pa vzemite čisto krpo iz mikrovlaken. Najbolje je, da imate eno krpo rezervirano samo za namen čiščenja avtomobilskih sedežev.  Obrišite vlažno površino, da čim bolj posušite sedež.

Osredotočite se na majhne površine. Na ta način boste zagotovili, da čistilo ne bo nanešeno predolgo časa in da bo vsak del sedeža temeljito očiščen, preden se boste premaknili na naslednjega. Pomembno je tudi zagotoviti enakomeren nanos šampona, da se izognete vidnim lisam ali celo plesni, ko se sedež posuši.

Povzetek:

 1. Posesajte drobtine in dlake hišnih ljubljenčkov s sesalnikom
 2. Odprite okna, da se avtomobil zrači
 3. Nanesite čistilno sredstvo in ga nežno vtirajte
 4. Obrišite čistilo z brisačo iz mikrovlaken. Delajte hitro, da se tkanina ne bo prej posušila, saj se na ta način lahko umazanija vtisne nazaj v sedež
 5. Ponavljajte postopek, dokler ne boste zadovoljni s čistočo svojih sedežev.
 6. Po želji lahko še enkrat posesate sedež, da pospešite postopek sušenja. Pred uporabo avtomobila pustite, da se sedeži posušijo.

Odličen v boju z madeži je zagotovo Bossy Chick. Uporabljate ga tako, da na suho bombažno krpo ali mehko krtačko nanesite nekaj kapljic odstranjevalca in previdno očisti tekstilno površino. Z mokro krpo obrišite celotno površino, kjer je bilo čistilo. Posebna sestava omogoča, da sredstvo prodre globoko v tkanino ter zmehča in raztopi trdovratne madeže. Učinkovito razgrajuje maščobne, beljakovinske in škrobne madeže, kot so madeži: jajc, mleka, krvi, kave, paradižnika, kozmetičnih preparatov, vina, trave, olja, maščob, sadja, omak, ipd. Pri tem NE poškoduje tkanine ali barve tkanin. Lahko se uporablja za vse vrste tkanin, razen za volno, svilo in občutljive tkanine.

Kako očistiti avtomobilske sedeže na alternativni način? [Uporabite sestavine iz vaše kuhinje]

Če pri roki nimate namenskega čistila za čiščenje sedežev, lahko uporabite alternativno možnost čiščenja. Ta način je tudi bolj ekološki in primeren za čiščenje sedežev, kjer sedijo otroci.

Namreč agresivna čistilna sredstva lahko povzročijo draženje in srbenje kože. V hujših primerih celo alergijske reakcije.

Za čiščenje na ekološki način boste potrebovali:

 • ¼ skodelice  sode bikarbone
 • 1 Skodelico tople vode
 • 1 Skodelico alkoholnega kisa
 • ½ Skodelice detergenta za pranje perila ali za pomivanje posode
 • Krtačko za čiščenje
 • Steklenično z nastavkom za razprševanje
 • Krpo/brisačo iz mikrovlaken

Sodo bikarbono zmešajte s toplo vodo, da se stopi. Nato dodajte še alkoholni kis in detergent ter mešanico prelijte v stekleničko.

Tako kot pri klasičnem čiščenju tudi tokrat najprej sedeže temeljito posesajte. Čistilo razpršite na madeže in ga pustite delovati od 20-25min. S količino nanosa ne pretiravajte, saj vam bodo kasneje lahko na površini ostali vidni kolobarji. Pazite, da se nanos ne posuši. Med delovanjem nanosa avto ne sme biti na soncu. Nato vzemite ščetko in čistilo s krožnimi gibi narahlo vtirajte v madež. Za odstranjevanje pene uporabite čisto mlačno vodo in brisačo iz mikrovlaken. Ko so madeži obrisani, pustite, da se sedeži posušijo – najbolje na zraku.

Kako očistiti avtomobilske sedeže - Sesanje

Čiščenje sedežev iz blaga je veliko lažje očistiti kot usnjene sedeže. To je posledica dejstva, da za sedeže iz blaga ne potrebujete namenskih in dragih čistilnih izdelkov.

Kako očistiti avtomobilske sedeže iz usnja?

Še ne tako dolgo nazaj so bili usnjeni sedeži rezervirani za luksuzne avtomobile. Ker pa so usnjene prevleke postale cenovno ugodnejše, se uporabljajo tudi v srednjih in nižjih avtomobilskih razredih. 

Razumevanje čiščenja usnjenih sedežev [In zakaj je usnje različnih barv]

Za razliko od običajnih sedežnih prevlek iz blaga ali vinila usnje potrebuje nekoliko drugačen pristop. Pokazali vam bomo nekaj skrivnosti postopkov za oskrbo usnja in pa postopke čiščenja po korakih.

Avtomobilsko usnje je pobarvano s temeljnim premazom, ki mu sledi izbrana barva, da se dobi želeni odtenek.

Med postopkom barvanja se pore usnja zamašijo, saj material barvilo absorbira v notranjost usnja. Po končanem nanosu barve, pa se površina lakira, da se zaščiti spodnja barvna plast. Postopek je precej podoben postopku barvanja avtomobila, kajne?

Zaščitni prozorni premaz na usnjenih sedežih

Prozoren premaz v avtomobilskih barvah daje močan sijaj in polepša končni izgled. Enako je s premazom na usnjenih avtomobilskih sedežih. Pravi namen tega premaza pa je v resnici zaščita barve pred bledenjem in pred vremenskimi vplivi.

Lakiranje bo v osnovi zatesnilo barvo usnja. Če prozoren premaz zaradi staranja in pretiranega trenja zbledi, bo barva izpostavljena vremenskim vplivom. Najlažji način za ugotavljanje, ali je prozorni premaz zbledel j,e da opazujemo, če se je sčasoma spremenila barva našega sedeža.

Ko se odločamo kako očistiti avtomobilske sedeže, ki so narejeni iz usnja je najbolj pomemben korak določitev stanja prevleke. Če so sedeži starejši, se močno odsvetuje uporaba agresivnih in močnih čistilnih sredstev, saj lahko na površini teksturi sedežev povzročijo nepopravljivo škodo.

Kako ugotoviti, če je premaz na usnju zbledel [Preprosti test] ?

Vzemite majhno brisačo iz mikrovlaken in jo rahlo navlažite s čisto vodo. Brisačo rahlo podrgnite po določenem območju in poiščite sledi prenosa barve na krpo. Če na brisači vidite barvo usnja, to pomeni, da je prozoren zaščitni premaz za usnje izginil. Če ne, je z zaščito usnjenih sedežev vse v najlepšem redu.

Zakaj je to pomembno? Zato, ker je za pravilen način čiščenja usnjenih avtomobilskih sedežev pomemben pregled stanja materiala, preden se odločite, kako očistiti avtomobilske sedeže in kakšen način uporabiti.

Zakaj pri novih avtomobilih izdelki za čiščenje avtomobilskih sedežev ne bodo delovali?

Če je vaš avto še vedno razmeroma nov (verjetno star približno dve leti in ima števec prevoženih kilometrov manj kot 25.000 kilometrov), potem uporaba vseh vrst izdelkov za čiščenje usnja ne bo delovala.

Usnjeni balzam je narejen tako, da prodre globoko v material, da nahrani in osveži površino. Z obstoječim prozornim premazom na vrhu usnja pa bo izdelek obstal na vrhu prozornega plašča in pritegnil še več in več umazanije. Posledica bodo še bolj umazani sedeži.

Preprosti koraki ocene stanja materiala [Kako preverite stanje usnjenih sedežev]?

Pred nakupom dragih čistil si oglejte nekaj preprostih korakov za pregled in oceno stanja materiala.

Usnjeni sedeži v avtomobilu
1. Očistite sedeže

Usnjene sedeže in notranje obloge, prevlečene z usnjem, očistite s sesalnikom. Bodite pozorni na šive. Najbolje je, da s površine posesate  čim več umazanije, peska in drobtin, da se izognete poškodbam zaradi trenja. Čeprav je v osnovi usnjeni sedež bolj trpežen proti umazaniji, je tudi veliko bolj občutljiv in nagnjen k odrgninam. Pri čiščenju je zato potrebno biti še posebej pazljiv, predvsem pri sesanju z ostrimi plastičnimi nastavki.

2. Vzemite vzorec

Z vlažno brisačo iz mikrovlaken celotno površino temeljito obrišite. Med brisanjem usnjenih sedežev ne pritiskajte močno. Če so madeži trdovratni, jih pustite pri miru. S tem se boste ukvarjali kasneje.

Trik je v odstranjevanju površinske umazanije z usnja. Zdaj je tudi pravi čas, da preverite barvni prenos na krpo iz mikrovlaken. Bodite pozorni na določena področja na usnjenih sedežih, ki so že brez zaščitnega premaza. Kjer je zaščita še v redu, pri kasnejšem čiščenju ne boste nanašali čistila. Ta površina se tudi z lahkoto očisti brez dodatnih čistil.

3. Preverite rezultate

Ocenite količino dodatnega čiščenja. Po sesanju in brisanju sedežev se lahko zdaj pripravite na naslednjo fazo. Če so sedeži zaradi trdovratnih madežev še vedno umazani, boste potrebovali ustrezno čistilo za usnje. Če so sedeži po začetnem brisanju dovolj čisti (predvsem pri novejših avtomobilih), vam ni treba storiti ničesar več..

4. Čiščenje s čistilom

Za razliko od sedežev iz blaga, je uporaba namenskega čistila pri čiščenju usnjenih sedežev nujna. Namensko čistilo za usnjeno oblazinjenje je lahko v obliki kreme, spreja ali pa šampona.

Potrebno je upoštevati navodila na čistilu. Običajno se izdelek samo nanese na umazanijo in površina obriše s čisto brisačo iz mikrovlaken. Za izredno umazane površine povečajte koncentracijo čistila in drgnite s ščetko z nežnimi ščetinami, vendar pazite, da ne pritiskate preveč, saj lahko na usnju pusti poškodbe.

Rezultat čiščenja bo svetlejše in manj sijoče usnje, saj je čisto usnje po navadi mat videza. Postopek ponavljajte dokler ni brisača čista, ko obrišete čistilo iz sedeža.

Zelo priporočljivo je kasneje nanesti tudi zaščito za usnje, da usnjene sedeže še dodatno zaščitimo pred trenjem. Za starejše avtomobile (z nagubanimi in zbledelimi usnjenimi sedeži) bo nanos lepega in enakomernega zaščitnega sloja povrnil videz usnjene površine.

Koliko vlage je potrebno med čiščenjem?

Ko končate s čiščenjem avtomobilskih sedežev s čistilom in brisačo iz mikrovlaken, naj bo usnje le nekoliko vlažno na dotik. Večinoma se priporoča, da se sedeži pustijo naravno sušiti. Zato vedno načrtujte čiščenje sedežev, kadar ne planirate nobenih potovanj.

Najbolje je, da je avto parkiran v senci ali v garaži in da se po končanem čiščenju pustijo okna odprta, da se v avtomobilu prepreči nabiranje vlage.

Kako ohraniti čistočo avtomobilskih sedežev?

Ko očistite avtomobilske sedeže, je pametno, da jih tudi zaščitite. Pri sedežih iz blaga in vinila bo to preprečevalo nalaganje madežev in umazanije, kar pomeni, da vam jih ne bo treba čistiti tako pogosto.

V avtomobilu z usnjenim oblazinjenjem zaščita usnja ne bo le pomagala, da usnje ostane čisto, ampak je to tudi bistveni del njihovega vzdrževanja. Ker je usnje naravni izdelek, se ne sme preveč izsušiti. Če pride do izsušitve, usnje razpoka in izgubi prožen občutek in naraven vonj.

Zgoraj omenjeni nasveti za čiščenje usnja so primerni za vse barve avtomobilskega usnja, vključno s črnimi, belimi, bež, rjavimi ali rumenimi sedeži. Začetni postopek čiščenja bo enak, ne glede na to, ali ste v luksuznem ali nizkocenovnem avtomobilu.

Trik je v tem, da preden se odločite za način čiščenja, vedno ocenite stanje usnjenih sedežev. To vam bo tudi prihranilo nakup izdelkov, ki jih ne potrebujete.

Viri: (1) Parents.com