You are currently viewing Kaj Je Koencim Q10?

Kaj Je Koencim Q10?

Kaj je koencim Q10? To je snov, ki pomaga ustvarjati energijo v vaših celicah. Najdemo ga v vsaki celici telesa.  Naše telo koencim Q10 proizvaja samo, vendar se njegova proizvodnja močno zmanjša s starostjo. Celice koencim Q10 uporabljajo za proizvodnjo energije, ki jo vaše telo potrebuje za rast in razvoj. 

Če vas o koencimu Q10 zanima več, si preberite spodnji zapis.

Kaj je koencim Q10?

Koencim Q10 je hranilo, ki se naravno pojavlja v telesu. Deluje kot antioksidant in ščiti celice pred poškodbami prostih radikalov in ima pomembno vlogo v presnovi.

Koencim Q10 je snov, ki jo proizvaja naše telo in se shrani v mitohondrijih naših celic. Za proizvodnjo energije pa skrbijo mitohondriji. Prav tako ščitijo celice pred oksidativnimi poškodbami in bakterijami ali virusi, ki lahko povzročajo bolezni.

Proizvodnja koencima Q10 se s staranjem precej zmanjša. Do pomanjkanja pa lahko privedejo tudi genetske napake pri sintezi, mitohondrijske bolezni, prehranske pomanjkljivosti, kot je pomanjkanje vitamina B6, neželeni učinki statinov,…

Nekatere raziskave so pokazale, da ima koencim Q10 več pomembnih vlog v vašem telesu.

Ena njegovih glavnih funkcij je pomagati ustvarjati energijo v vaših celicah. Sodeluje pri tvorbi adenozin trifosfata (ATP), ki sodeluje pri prenosu energije znotraj celic.

Njegova druga pomembna naloga je, da deluje kot antioksidant in ščiti celice pred oksidativnimi poškodbami.

Zakaj ljudje uživajo koencim Q10?

Koencim Q10 je znan tudi kot ubikinon, v telesu se pretvori v aktivno obliko ubikinol, ki jo najdemo v vsaki celici organizma.

Koncentracije koencima so največje v celicah srca, ledvic, jeter in mišic. Koencim Q10 sodeluje pri proizvodnji celične energije. Čeprav ima koencim Q10 ključno vlogo, ima večina zdravih ljudi zadostno koncentracijo koencima Q10 v telesu. S staranjem telesa ali uživanjem nekaterih zdravil  pa lahko pride do pomankanja. Po 40. letu koncentracija koencima Q10 v telesu začne znatno padati.

Nekatere študije so pokazale, da lahko koencim Q10 upočasni, vendar ne ustavi napredovanja Alzheimerjeve bolezni, vendar so za potrditev tega učinka potrebne dodatne raziskave.

Q10 so preučevali tudi kot preventivo pri migrenskih glavobolih, pri nizki vrednosti spermijev, mišični distrofiji, Parkinsonovi bolezni, težavami dlesni, oslabljeni srčni mišici in mnogih drugih težav. Vendar so kljub do sedaj zbranih dokazih potrebne dodatne raziskave, ki bi odkrile prepričljivejše koristi.

Koliko koencima Q10 bi morali vzeti?

Točno določenega odmerka, koliko bi morali jemati koencima Q10 ni. Nekatere raziskave so uporabile odmerke Q10 v razponu med  50mg in 1200 mg pri odraslih, dnevno razdeljenih na več odmerkov.

Običajni dnevni odmerek se giblje med 30mg in 200 mg. Upoštevajte navodila proizvajalca ali se posvetujte s svojim zdravnikom. 

Koencim Q10 in njegovo pomanjkanje

Pomanjkanje se lahko kaže tako pri ženskah, kot pri moških. Plodnost žensk se s starostjo zmanjšuje, zaradi zmanjšanja števila in kakovosti jajčec. S staranjem se proizvodnja CoQ10 upočasni, zaradi česar lahko telo manj učinkovito ščiti jajčeca pred oksidativnimi poškodbami.

Podobno je pri moških. Sperma je zelo dovzetna na oksidativne poškodbe, ki lahko povzročijo zmanjšanje števila semenčic, slabo kakovost sperme in neplodnost. Številne študije so pokazale, da lahko dodajanje koencima Q10 izboljša kakovost, aktivnost in koncentracijo sperme.

Kaj pa srce? Znanstveniki so ugotovili veliko ugodnih učinkov koencima Q10 na naš organizem. Poleg neplodnosti lahko pomaga tudi pri srčno žilnih in nevrodegenerativnih boleznih, migreni, diabetesu.

Koencim Q10 vam lahko pomaga pri ohranjanju mladostne kože. Vaša koža je največji organ in je izpostavljena mnogim škodljivim dejavnikom, ki prispevajo k staranju.

Ti dejavniki so lahko notranji ali zunanji. Nekateri notranji dejavniki vključujejo tudi celično poškodbo in hormonsko neravnovesje. Zunanji dejavniki vključujejo okoljske dejavnike, kot so prekomerno sončenje.

Vse skupaj lahko privede do zmanjšanja vlage v koži in s tem do tanjšanja povrhnjice. Nanašanje koencima Q10 neposredno na kožo lahko omili škodo, ki jo povzročijo škodljivi dejavniki in poveča proizvodnjo energije v celicah ter spodbuja antioksidativno zaščito.

Tako kot za zdravje kože je koencim Q10 dober tudi za možgane. Mitohondriji so glavni generatorji energije v možganskih celicah. Mitohondrijska funkcija se s starostjo običajno zmanjšuje. Skupna mitohondrijska disfunkcija lahko povzroči odmrtje možganskih celic in bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

Možgani so zelo dovzetni za oksidativne poškodbe zaradi visoke vsebnosti maščobnih kislin in velike potrebe po kisiku. To lahko poveča proizvodnjo škodljivih spojin.

Bi lahko koencim Q10 zaščitil tudi pljuča? Od vseh organov v našem telesu imajo ravno pljuča največ stika s kisikom. Zaradi tega so zelo dovzetna za oksidativne poškodbe.

Hrana bogata s Q10

Čeprav lahko koencim Q10 enostavno uživate v obliki prehranskih dopolnil, ga lahko najdete tudi v nekaterih živilih.

  • Meso: svinjina, govedina in perutnina
  • Mastne ribe: postrv, skuša in sardela
  • Zelenjava: špinača, cvetača in brokoli
  • Sadje: pomaranče in jagode
  • Stročnice: soja, leča in arašidi
  • Oreški in semena: sezamova semena in pistacije
  • Olja: sojino in oljno olje

Zaključek

Koencim Q10 je v maščobi topna, vitaminu podobna spojina, ki ima veliko pozitivnih koristi na telo. Sodeluje pri proizvodnji celične energije in služi kot močan antioksidant. Ta lastnosti nam pomaga pri ohranjanju celic ter preprečevanju nekaterih težav.

Koencim Q10 lahko uživate kot prehransko dopolnilo, posebno če vas že pestijo zgoraj opisane težave. Poleg tega ga najdete tudi v nekaterih živilih. Ker se proizvodnja koencima Q10 s starostjo zmanjšuje, bi lahko odrasli vseh starosti imeli več koristi, če bi ga ustrezno nadomestili, seveda v posvetu z zdravnikom.

Viri: 1 – Pubmed: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26111777/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24578993/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23912751/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28066832/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8241707/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11375753/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20673763/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20702843/

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Morda vas zanima: