You are currently viewing Ingver in med [Naravna pomoč pri prehladih]

Ingver in med [Naravna pomoč pri prehladih]

Ingver in med imata mnogo pozitivnih lastnosti in sta odlična naravna pomoč pri prehladnih obolenjih, vnetem grlu ter podpora imunskemu sistemu.

Ingver je več kot samo začimba. Njegovo korenino  so častili že v stari Indiji in na Kitajskem vse do starih Grkov in Rimljanov. Zdravilne lastnosti ingverja so zelo cenjene in so se ohranila vse do danes.

Začimba ingver spada v isto družino kot kardamom in vsem dobro poznana kurkuma.

Ingver in med za vneto grlo

Ravno tako kot ingver, ima lahko tudi med antimikrobno delovanje, ki je lahko doprinos vašemu zdravju. Skupaj sta mnogo bolj učinkovita. Med je dober tudi zato, da omili intenzivno pekoč ingverjev okus.  

Recept za pripravo medu z ingverjem

Potrebovali boste:

  • Pol litra medu
  • 2 korenini ingverja

Priprava: Ingverjevi korenini olupite in naribate. Med in nariban ingver presujete v posodo ter ju dobro premešajte. To mešanico prelijte v steklen kozarec in ga postavite v temen prostor.

Ingver in med - za zdravje
Ingver in med sta odlična za krepitev imunskega sistema.

Med z ingverjem uživajte do tri krat na dan po eno čajno žličko. Žlička ne sme biti kovinska.

Kako uživate ingver pri vnetem grlu

Za lajšanje težav pri vnetem grlu, lahko ingver uživate na več načinov. Izberite tistega, ki vam je najbolj všeč.

Uživanje surovega ingverja za lajšanje težav pri vnetem grlu

Ingver olupite in odrežite 2,5cm dolg kos surove ingverjeve korenine ter jo prežvečite. Ko se ingverjeva korenina spremeni v kašo, jo lahko pogoltnete. Če pa vam okus ni všeč, jo lahko tudi izpljunete.

Ingver ima zelo intenzivno pekoč okus, zato uživanje ingverja ni za vsakogar.

Ingverjev čaj kot pomoč pri vnetem grlu

Takoj ko začutite prehlad, začnite uživati ingverjev čaj. Pitje čaja je zelo priljubljeno, saj je učinkovit domač pripravek za vneto grlo. Ingverjev čaj pomirja grlo, vas ogreje od znotraj in spodbuja potenje.

Priprava ingverjevega čaja je zelo preprosta. V skodelico vrele vode dodajte 2 žlički svežega ali surovega ingverja. Pustite, da vre še 5 minut in odstavite ter precedite. Ingverjev čaj lahko uživate tri krat a dan.

Ingver v prahu proti bolečinam v grlu

Za lajšanje težav z vnetim grlom lahko uživate tudi ingver v prahu. Z njim lahko začinite obroke, lahko uživate sam prah ingverja ali pa dve žlički prahu vmešate v toplo vodo.

Ingver v prahu lahko po želji nadomestite tudi s sesekljano surovo korenino.

Pozitivnih učinkov ingverja na zdravje

Ingver vsebuje bioaktivne spojine, fitohranila, ki imajo lahko blagodejen vpliv na vaše zdravje. Najpomembnejša bioaktivna spojina v ingverjevi korenini so gingeroli in šogaoli, ki so odgovorni tudi za antiemetično delovanje (delovanje proti slabosti).

V alternativni medicini je ingver zelo dobro poznana začimba. Uporabljajo jo za težave s prebavo, zmanjšanje slabosti in v boju proti prehladnim obolenjem. Raziskave kažejo, da ima gingerol močne protivnetne in antioksidativne učinke. Pomaga pa lahko tudi pri zmanjšanju oksidativnega stresa.

Poleg tega ima ingver številne pozitivne lastnosti, ki blagodejno vplivajo na vaš organizem.

Korenina ingverja lahko pomaga preprečevati različne vrste slabost. Ingver pa je najučinkovitejši pri nosečniški jutranji slabosti. Čeprav se ingver šteje za varnega, se mora nosečnica pred uporabo posvetovati s svojim zdravnikom.

Protivnetni učinki ingverja lahko pomagajo pomiriti vneto grlo. Vneto grlo je imunski odziv na okužbo. Ingver omili bolečino, ki se pojavi kot odziv na boj proti okužbam.

Ker ingver lahko okrepi imunski sistem, se bolečina v grlu pomiri hitreje in zmanjša čas do okrevanja. Večino vnetih grl povzročajo virusi. Sem spadajo tudi prehlad in gripa. Ingver učinkovito deluje proti virusom in pospeši okrevanje.

Za prebavne motnje so značilne ponavljajoče se bolečine in nelagodje v zgornjem delu trebuha. Ker ingver pospešuje praznjenje želodca, je to lahko zelo koristno za ljudi s prebavnimi težavami in z nelagodjem v želodcu.

Zdravo črevesno floro vam lahko pomagajo urediti tudi probiotiki

Začnite dan z ingverjem [5 nasvetov kje ga uporabiti]

Zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevu in zakaj ne bi bil ingver sestavni del zajtrka. Ta bo v vaše jutro prinesel edinstvene in neverjetne okuse, s tem pa tudi dobro počutje. V nadaljevanju vam predstavljamo pet načinov, kako lahko ingver vključite v svoj zajtrk.

1. Ingverjev čaj za dobro jutro

Ingverjev čaj je zelo priljubljena pijača v hladnih zimskih dneh. Ne samo, da vas prijetno ogreje, pomaga tudi umiriti želodec, saj je odlična pomoč pri vseh vrst slabosti. Vsebuje tudi vitamin C, ki je odličen za krepitev zdravja. Ingverjev čaj si lahko preprosto pripravite doma. Olupljeno in narezano korenino ingverja dodate v vrelo vodo in nato kuhate še 10 minut. 

2. Začinite jutranjo skodelico kave z dodatkom ingverja

Ekološka kava in ingver ustvarjata močan duet v boju proti prostim radikalom.  Kavi preprosto dodajte do 1 čajno žličko ingverja in odkrijte moč antioksidantov.

3. Ingverjev sok prebudi črevesje

Če želite prebuditi črevesje, poizkusite kot jutranjo pijačo ingverjev osvežilni sok.  Sok ima veliko pozitivnih učinkov za zdravje. Če je samo ingverjev sok za vas premočan, ga lahko dodate v smuti ali h kakšnemu drugemu napitku.

4. Privoščite si ingverjevo pecivo

Seveda lahko ingver uporabljate tudi v priljubljenih pekovskih izdelkih. Lahko so to medenjaki, ingverjeve tortice ali pite. 

Ingver in med naravno

5. Uporabljajte ingver kot sladilo

Iz korenine ingverja lahko zelo enostavno pripravite domač ingverjev sirup. Ta okusni sirup vsebuje samo dve sestavini in vodo. Ingverjev sirup lahko uporabljate v pijačah, pecivu, ovsenih kosmičih, palačinkah in vafljih.

Recept za ingverjev sirup

  • 250g olupljenega in na tanko narezanega ingverja
  • 1 skodelica sladkorja
  • 1 skodelica vode 

Vse sestavine dajte v lonec in na šibkem ognju vrete 30 minut. Nato mešanico precedite skozi gosto cedilo in nalijte v stekleničke.

Lastnosti medu

Kot smo spoznali lahko ingver kot antiseptik pomaga pri okužbah želodca in črevesja. Tudi med vsebuje zelo veliko zdravju koristnih sestavin. Odličen je kot nadomestek rafiniranega sladkorja.

Že od antičnih časov se med uporablja kot hrana in kot zdravilo. Med je sladka, gosta tekočina, ki jo izdelujejo čebele. Čebele nabirajo s sladkorjem bogat cvetni nektar iz svojega okolja. Ta nektar v panju večkrat zaužijejo in prebavijo. Končni izdelek je med. Gosta tekočina, ki čebelam služi kot hrana. Vonj, barva in okus medu so odvisni od vrste cvetja, ki so ga čebele obiskovale.

Oglejte si 4 zelo koristne lastnosti medu.

1. Med vsebuje hranila

Ena žlica medu (21 g medu) vsebuje 64 kalorij in 17 g sladkorja. Med praktično ne vsebuje maščob, vlaknin in beljakovin.

Ingver Sonnentor
Ingver Sonnentor

V medu so v manjših količinah prisotni tudi vitamini, antoksidanti, minerali, in ostale zdravju koristne spojine.

2. Med spodbuja celjenje ran in opeklin

Že vse od antičnega časa se med uporablja za nego ran in opeklin. To se je ohranilo vse do danes

Znanstveniki verjamejo, da zdravilne moči medu izvirajo iz njegovih antibakterijskih in protivnetnih učinkov.

Ena najučinkovitejših vrst medu za zdravljenje opeklin, ran in drugih kožnih stanj, je Manuka med. Prihaja iz Nove Zelandije in je poznan po vsem svetu kot eden najbolj cenjenih naravnih živil, ki ima številne koristi za zdravje. Vključno z antibakterijskimi lastnostmi, ki pomagajo celiti rane.

3. Med lahko pomaga olajšati kašelj pri otrocih

Kašelj je zelo pogosta težava otrok. Okužbe zgornjih dihalnih poti vplivajo tudi na spanje in kakovost življenja. Med lahko pri otrocih, starejših od enega leta, deluje kot naravno in varno sredstvo za pomiritev kašlja.

Kljub temu pa se med ne sme dajati otrokom, mlajšim od enega leta.

4. Med je odličen nadomestek belega sladkorja

Med je okusna, zdrava alternativa belemu sladkorju. Preden ga kupite, se prepričajte o njegovem izvoru.

Upoštevajte tudi to, da ima med kljub številnim ugodnim učinkom na telo, veliko sladkorja in kalorij.

Prednosti medu so najbolj izrazite, kadar nadomešča drugo, bolj nezdravo sladilo.

Ingver in med – Zaključek in reference

Ingver in med sta bogata s hranili in bioaktivnimi spojinami, ki imajo zelo koristne učinke na vaš organizem in pomagajo okrepiti telo. To je ena redkih super živil, ki je dejansko vredna tega izraza. O tem kaj so najboljša prehranska dopolnila smo že pisali. Ingver in med ne spadata mednje, sta pa najbolj domača in najbolj naravna in to z ogromno pozitivnih učinkov na naše zdravje.

Viri: 1 – HealthLine, 2 – PubMed, 3 – Nutriodata