You are currently viewing Enostaven recept za kruh [kako pripraviti najboljši domači kruh]

Enostaven recept za kruh [kako pripraviti najboljši domači kruh]

Tudi vas zanima enostaven recept za kruh? Pa je res tako enostavno speči okusen domač kruh? Star slovenski pregovor pravi, da kruha ne naredi moka, ampak roka. In večina gospodinj se s tem strinja. Mešanje, gnetenje, vzhajanje so temelji peke domačega kruha.

Oglejte si  recepte in navodila za pripravo najboljšega domačega kruha! Za vas smo izbrali tri recepte, od tistega najbolj enostavnega pa do osnovnega tradicionalnega recepta za peko kruha, ki je nekoliko bolj zahteven.

Če ste navdušenec nad kruhom, vam bo ta zapis pisan na kožo. Poiščite svoj najljubši recept in ga preizkusite.

Trije enostavni recepti za kruh

Če še nikoli niste pekli kruha, si oglejte tri recepte za peko najboljšega in najbolj slastnega kruha. Mogoče vas bo kateri izmed njih navdušil. Nas je tisti pod številko 2. Pirino moko lahko brez težav nadomestite tudi z brezglutensko moko. To je kruh, ki vedno uspe.

Enostaven recept za kruh
Peka domačega kruha na tradicionalni način v krušni peči

1. Osnovni recept za domači kruh [6 temeljev za peko kruha]

Ste se že kdaj lotili peke najboljšega domačega kruha. Sama priprava je vse prej kot enostavna, vendar, ko bo zadišalo po sveže pečenem kruhu, se mu zagotovo ne boste mogli upreti.

Sestavine in priprava domačega kruha

Za peko tradicionalnega domačega kruha boste potrebovali eno večjo in eno manjšo posodo, tehtnico, merilni vrč, čajno žličko, veliko žlico, metlico za mešanje, pekač in peki papir.

Sestavine za peko:

 • 500 ml mlačne vode
 • 20 g sladkorja
 • 25 g svežega kvasa
 • 2 čajni žlički soli
 • 1 velika žlica olivnega olja
 • 800 g moke

Priprava domačega kruha:

 1. V skledi zmešajte malo mlačne vode, nadrobljen sveži kvas in polovico sladkorja. Dobro premešajte ter skledo postavite na toplo, da kvas vzhaja.
 2. V drugi, malo večji skledi zmešajte moko, sol in preostanek sladkorja. Na sredi naredite jamico in vanjo ulijte mešanico s kvasom, preostanek vode ter olje.
 3. Zmes gnetete toliko časa (približno 7 minut), da dobite gladko, elastično testo. Testo nato oblikujte v obliko hlebčka.
 4. Hlebček položite v skledo, ga pokrijte z vlažno krpo in ga pustite vzhajati približno eno uro, oziroma toliko časa, da se količina testa podvoji.
 5. Ko je testo dovolj vzhajano, ga še enkrat pregnetete in oblikujete v hlebček ter ga položite v pekač, v katerega ste prej dali peki papir.
 6. Testo pustite še enkrat vzhajati (za približno 30 minut). Pečico ogrejete na 220°C in vanjo položite pekač s testom. Kruh pecite približno 45 minut.
 7. Pečen kruh vzemite iz pečice in ga ohladite na rešetki. Če želite da je skorja kruha mehka, ga pokrijte s krpo in počakajte, da se ohladi.

Najprej zmešajte mlačno vodo, moko in sol, in sicer naj bo mešanica čimbolj čista. Kvas dodajte na koncu, tako, da ne pride v neposreden stik s soljo. Sol namreč uniči vzhajalni učinek kvasa. Kvas torej dodate, ko sta sol in moka že premešana v mlačni vodi.

6 korakov za peko kruha

Kruh je pečena mešanica moke, kvasa, soli, vode, olja in ostalih sestavin. Če želimo speči resnično dober kruh, ga moramo izdelati iz kvalitetnih sestavin ter po tradicionalnem postopku. Peka kruha poteka po korakih. Vsak korak je zelo pomemben, saj samo tako lahko naredite najboljši in najokusnejši kruh. Peka najboljšega kruha vključuje naslednje osnovne korake:

1. Izbira sestavin – sestavine za peko kruha morajo biti prvovrstne kvalitete, saj samo tako lahko zagotovite, da boste spekli kvaliteten kruh.

2. Mešanje – sestavine je potrebno dobro premešati. Koliko časa traja mešanje je odvisno od uporabljene moke in od načina mešanja. Po mešanju mora testo biti brez grudic, gladko in elastično.

3. Gnetenje – z gnetenjem vzpostavimo glutenske vezi, ki naredijo testo voljno in elastično. Gnetemo približno 8 minut.

4. Vzhajanje – ko testo za kruh pregnetete, ga pustimo vzhajati (fermentirati). Med vzhajanjem se testo počasi spreminja iz grobe goste mase v gladko, raztegljivo testo.

5. Peka – ko je testo drugič vzhajalo ga postavite v ogreto pečico.

6. Kruh po peki – ko je kruh pečen, ga vzamete iz pečice in postavite na rešetko. Če na kruhu želite mehko skorjico ga pokrijte s krpo. Če pa vam to ne ustreza pustite, da se ohladi na zraku.

2. Kruh brez gnetenja

Enostaven recept za kruh brez gnetenja vsebuje vsega štiri sestavine, ki jih enostavno zmešate in testo za kruh je pripravljeno. Primeren je za vse tiste, ki nimajo časa oziroma je peka kruha iz osnovnega recepta prezahtevna. Čeprav je sama peka zelo preprosta, pa je okus kruha brez gnetenja zelo dober in hrustljav. 

Kruh brez gnetenja-Enostaven recept za kruh
Brezglutenski kruh brez gnetenja

Sestavine in priprava kruha brez gnetenja

Za peko kruha brez gnetenja boste potrebovali: Peki papir, podolgovat pekač, skledo, metlico za mešanje, čajno žličko, merilni vrč in tehtnico.

Sestavine za peko:

Priprava kruha brez gnetenja:

 1. V večji skledi zmešajte vse suhe sestavine in dodate vodo.
 2. Sestavine dobro premešajte, da nastane gladka zmes.
 3. V podolgovat pekač v katerega ste dali papir za peko, dodajte zmes za kruh.
 4. Pekač postavite v pečico in pečete 60 minut pri temperaturi 200 °C.

Zanimivost

To je recept za kruh, ki vedno uspe. Namesto pirine moke, lahko po vaši želji uporabite tudi drug tip moke. Če ne smete uživati glutena, lahko uporabite katerokoli brezgutensko moko.

3. LCHF kruh iz lanene moke

Kruh bo navdušil vse tiste, ki jim je v življenju pomembna zdrava prehrana. Primeren je tudi za ljudi, ki se prehranjujejo po LCHF načinu diete ali za tiste, ki ne smejo uživati glutena.

Sestavine in priprava LCHF kruha

Za preko kruha po LCHF receptu boste potrebovali: Peki papir, podolgovat pekač, skledo, metlico za mešanje, čajno žličko, merilni vrč in tehtnico.

Enostaven recept za kruh za navdušence LCHF diete vsebuje:

Priprava LCHF kruha:

 1. V skledi zmešajte laneno moko, moko iz indijskega trpotca, sol, eritritol v prahu z magnezijem in pecilni prašek iz vinskega kamna.
 2. Mešanici dodajte jajca in mlačno vodo.
 3. Vse skupaj dobro premešajte z električnim mešalnikom.
 4. Maso prelijte v pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem.
 5. Kruh pečete 60 minut pri temperaturi 175°C.
 6. Ko je kruh pečen, ga  vzemite iz pekača in ga pustite, da se popolnima ohladi.

Kaj je LCHF dieta?

LCHF je način prehranjevanja oziroma dieta, ki temelji na zdravih maščobah. Že kratica LCHF (Low Carb, High Fat) pove, kako je dieta sestavljena.

Lchf dieta vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov. Tukaj prevladujejo maščobe, nekaj malega je beljakovin. Če uživate hrano brez ogljikovih hidratov,  telo kot primarno vir energije začne koristiti maščobe. Temu procesu pravimo tudi ketoza.

Zaključek

Obstaja veliko različnih receptov za pripravo okusnega kruha, zato se prepustite domišljiji in uživajte v peki. Kateri enostaven recept za kruh pa bo najbolj primeren za vas, pa se se boste seveda odločili sami ?

Viri: (1) Thespruceeats.com, (2) Oblizniprste.si, (3) Pajs brez obresti