You are currently viewing Čiščenje pečice s sodo bikarbono [In kisom]

Čiščenje pečice s sodo bikarbono [In kisom]

Čiščenje pečice, je zaradi vseh nakopičenih nečistoč in mastnih ostankov, lahko zelo težavno opravilo. Ostanki hrane in olja, ki med peko pršijo pri pečici, lahko naredijo vašo pečico kot platno, po katerem se je razlila barva. Kako se obnese čiščenje pečice s sodo bikarbono?

Čiščenje pečice ne bi smela biti težka naloga. Tudi za posebna čistila vam ni potrebno zapraviti dodatnega denarja. Pravzaprav sta vse, kar potrebujete, da vaša pečica ponovno zažari, samo dve sestavini, ki ju imate verjetno že v vaši kuhinji. To sta soda bikarbona in kis.

Čiščenje pečice s sodo bikarbono in kisom je zelo učinkovito. Glavna prednost pa je ta, da je tako čiščenje povsem naravno, brez uporabe dragih, kemičnih čistil.

Ti dve sestavini sta izvrstni in povsem naravni. Z njima lahko pripravite naravno čistilno sredstvo, ki ne pusti ostankov škodljivih hlapov v vaši pečici in odlično nadomesti številna običajna čistila za pečice.

Sodo bikarbono in kis lahko uporabite tudi za učinkovito čiščenje drugih površini. Če še niste prebrali zapisa kako očistiti avtomobilske sedeže ali pa kakšen je postopek za pranje perila s sodo bikarbono ste seveda vabljeni k branju.

Sestavini sta povsem nestrupeni in varni za uporabo na površinah, ki pridejo v stik z živili. Soda bikarbona (naravno deluje bazično) in kis (naravna kislina) skupaj pomagata odstraniti trdovratne madeže in maščobe ter omogočata enostavno brisanje. 

Če vas moti volj po kisu, lahko domačemu čistilu za čiščenje pečice dodate dve do tri kapljice eteričnega olja. Zlasti priporočljivo je eterično olje čajevca, ki deluje kot antiseptik in naravni razmaščevalec.

Za čiščenje stekla pečice pa lahko pripravite pršilo iz enakih delov vode in kisa ter dodate nekaj kapljic eteričnega olja limone.

Kakšen je postopek in kaj potrebujemo za čiščenje pečice s sodo bikarbono in kisom?

Verjetno ste že slišali, da je lahko samočistilna funkcija pečice zelo neprijetna, saj lahko iz pečice zelo zasmrdi po zažganem. Nekateri zaradi smradu ta postopek celo odsvetujejo in ne priporočajo njegove uporabe, saj obstaja seveda boljši način.

Poglejte si popolnoma varno, naravno in učinkovito metodo za čiščenje pečice brez kemikalij. Potrebovali boste nekaj časa in volje, vendar se bo izplačilo. Poleg tega imate verjetno vse, kar potrebujete, že v svojih omarah.

Potrebovali boste:

  • Soda bikarbona
  • Kis
  • Voda
  • Gumijaste rokavice
  • Krpa
  • Plastična ali silikonska lopatka

1. Izpraznite pečico

Iz pečice odstranite vse, kar imate v pečici, tudi rešetke. Zelo pomembno je, da pečico vedno izpraznite. To morate storiti tudi, če uporabljate samočistilno funkcijo pečice. Vročina namreč lahko med ciklom čiščenja poškoduje predmete, ki so ostali v pečici. 

Čiščenje perila s sodo bikarbono
Rešetke pustite namakati nekaj ur, da se dobro namočijo

Ko odstranite rešetke, jih odložite v pomivalno korito. Tam jih pustite nekaj ur, da se dobro namočijo. Nato jih očistite s čistilno gobico, dobro sperite in posušite. Če rešetke potrebujejo temeljitejše čiščenje, nanj nanesite čistilno pasto iz sode bikarbone. Uporabljajte jo samo na rešetkah iz nerjavečega jekla, saj lahko soda bikarbona razbarva aluminij.

2. Iz pečice odstranite ostanke hrane

Če pečice niste po vsaki uporabi redno čistili, se je morda v njej nakopičilo veliko zažgane hrane. Pred nanosom paste iz sode bikarbone poskušajte odstraniti čim več te nakopičene hrane. To storite s plastično ali silikonsko lopatico.

3. Pripravite pasto iz sode bikarbone in vode

Za čiščenje pečice s sodo bikarbono boste potrebovali pasto. V posodi zmešajte 3/4 skodelice sode bikarbone in 1/4 skodelice tople vode. Mešajte toliko časa, dokler ne dobite paste, ki jo je mogoče enostavno razmazati. Po potrebi prilagodite razmerje obeh sestavin, dokler ne dobite mazljive paste.

Upoštevajte, da velika pečica morda zahteva več paste. Če želite dodati katero koli eterično olje, ga dodate sedaj. Pasti po želji dodajte dve do tri kapljice eteričnega.

4. Premažite pečico

Pasto iz sode bikarbone nanesete po notranjih površinah pečice, pri tem pa se izognite grelnim elementom, odprtine v pečici pa zaščitite s folijo.

Pasta iz sode bikarbone

Pasto lahko nanesete z roko, vendar potrebujete gumijaste rokavice. Lahko pa za to opravilo uporabite lopatico. Pasto enakomerno nanesite po pečici. Nič ni narobe, če pasta na nekaterih delih pečice porjavi.

5. Pasto pustite delovati čez noč

Ko pečico premažete s pasto, pustite, da mešanica sode bikarbone in vode deluje vsaj 12 ur. Lahko jo pustite delovati čez noč.

6. Obrišite pečico

Potem ko ste pustili, da pasta iz sode bikarbone deluje vsaj 12 ur ali pa čez noč, vzemite vlažno krpo in obrišite čim več posušene paste iz sode bikarbone. Za odstranjevanje paste po potrebi uporabite plastično ali silikonsko lopatico. 

7. Notranjost pečice popršite s kisom

V steklenico s pršilko nalijte kis in popršite notranjost pečice. Popršite povsod, kjer še vidite ostanke sode bikarbone. Kis bo reagiral s sodo bikarbono in se nežno spenil.

Očiščena pečica

8. Ponovno obrišite notranjost pečice 

Vzemite vlažno krpo in obrišite preostalo penasto mešanico kisa in sode bikarbone. Postopek ponavljajte toliko časa, dokler ne izginejo vsi ostanki sode bikarbone. Med brisanjem po potrebi dodajte več vode ali kisa, da bo pečica res čista in sijoča.

9. Obrišite vrata pečice

Z mehko krpo in mešanico enakih delov vode in kisa obrišite vrata pečice. Izogibajte se močenju tesnil.

Kako pogosto je potrebno čiščenje pečice s sodo bikarbono in kisom?

Kako pogosto bi morali čistiti pečico je seveda odvisno od tega, koliko jo dejansko uporabljate. Strokovnjaki priporočajo, da bi morala biti pečica temeljito očiščena vsakih nekaj tednov.

Zaključek in viri

Obstajajo različni načini čiščenja pečice, vendar veliko teh metod vključuje uporabo kemikalij. Uporaba postopka za čiščenje pečice s sodo bikarbono je odlična, učinkovita in naravna alternativa močnim kemikalijam. Za čiščenje pečice uporabite pasto s sodo bikarbono in kisom ter se izognite strupenim snovem.

(1) Wikihow.com