You are currently viewing Čiščenje hladilnika [s preprostimi sredstvi]

Čiščenje hladilnika [s preprostimi sredstvi]

Temeljito čiščenje hladilnika je običajno potrebno vsaj dvakrat letno. Če želite, da vaša hrana ostane dlje časa sveža, vam to opravilo ne uide. Toda ali ni s čiščenjem veliko dela? Kaj pa vse kemikalije, ki jih lahko vnesete v hladilnik z raznimi čistili? Saj jih verjetno nočete ob hrani, ki jo potem pojeste.

Kaj če za čiščenje hladilnika ne potrebujete kemičnih sredstev? Kako očistiti hladilnik s preprostimi sredstvi? Naučite se, kako uporabljati preprosta sredstva in ekološka čistila za čiščenje vašega hladilnika. Vaša hrana si zasluži čist hladilnik! In vi tudi.

V članku preberite kako poteka čiščenje hladilnika, vzdrževanje čistoče in kako se znebiti neprijetnega vonja hladilnika!

Temeljito čiščenje hladilnika [Koraki za čiščenje]

Pri čiščenju pozabite na strupene kemikalije. Za čiščenje hladilnika potrebujete le nekaj naravnega detergenta za pomivanje posode in kis. Preprosto in varčno.

 • Pred čiščenjem obvezno izklopite hladilnik iz električne napeljave, saj ga bo potrebno odtajati.
 • Iz hladilnika vzemite vso hrano, pijačo in druge predmete.
 • Odstranite vse odstranljive dele – police, predale. Odprite vrata zamrzovalnega predala.
 • Pričnite s tajanjem hladilnika. Tajanje običajno traja kar nekaj časa. Če hladilnik nima vgrajenega zamrzovalnika, potem tajanje ni potrebno.
 • Medtem, ko se hladilnik taja, vse police in predale, ki ste jih odstranili, operite s toplo milnico in obrišite s krpo.
 • Hrano, ki se je pokvarila, odložite na kompostnik. Ostalo pa shranite in jo po koncu čiščenja vrnite v hladilnik.
 • Hlajene hrane ne puščajte zunaj več kot dve uri.
 • Ko se je hladilnik odtajal, obrišite mokro notranjost in odstranite posodo z vodo.
 • Detergent za pomivanje posodo vlijte v toplo vodo in pripravite milnico za čiščenje hladilnika.
AlmaWin detergent za pomivanje posode
AlmaWin Detergent za pomivanje posode
 • Očistite in razkužite celotno notranjost hladilnika. Pričnite v zgornjem delu hladilnika.
 • Notranjost očiščenega hladilnika obrišite s čisto in suho krpo.
 • Ne pozabite očistiti in obrisati notranjosti vrat in vseh predalov, ki jih ni mogoče odstraniti.
 • V hladilnik namestite vse police, predale in druge odstranljive dele, ki ste jih očistili in posušili.
 • Nazadnje v hladilnik zložite še hrano.

Razkuževanje hladilnika

V hladnem in vlažnem okolju se plesen zlahka nakopiči, brez da bi sploh vedeli kdaj se je to zgodilo. Kis je varno in naravno sredstvo, s katerim se lahko znebite kakršnih koli neprijetnosti, ki se naselijo v vašem hladilniku. Za razkuževanje hladilnika uporabljajte samo kis, saj je odličen za čiščenje, uniči plesen in je nestrupen.

Celotno notranjost hladilnika obrišite s kisom.

Za čiščenje hladilnika uporabite ekološka čistila
Čiščenje z milnico in toplo vodo

Puščanje vode iz hladilnika [Ali nabiranje vode v hladilniku]

Se vam dogaja, da je pod hladilnikom nastala luža? So predmeti, hrana in police v hladilniku mokri ali pa na njih stoji voda. Brez skrbi. Verjetno se vam je samo zamašila odtočna cevka, po kateri teče voda, ki se sprošča ob taljenju ledu in kondens, ki nastane ob odpiranju vrat.

Odtočna cevka za kondenz se nahaja v spodnjem delu hladilnika na zadnji stranici. Običajno je vgrajena nad predalom za zelenjavo. Za njeno čiščenje uporabite dolg tanek predmet in ga vtaknite v cevko ter poskusite odstraniti predmet, ki se je zagozdil. Običajno se uporabi tanka žica.

Občasno je potrebno očistiti tudi predal za kondenz. Nahaja se na na zadnji strani spodaj pod hladilnikom. Pred čiščenjem je potrebno obvezno izklopiti hladilnik iz električne napeljave.

Če tudi to ne bo pomagalo, potem je čas, da pokličete serviserja.

Kako ohranjati čistost v hladilniku

 1. Pazite, da bo vse, kar zlagate v hladilnik čisto. V razliti hrani in tekočinah se lahko naselijo bakterije in glive. Obrišite vse kozarce in jih previdno zaprite preden jih položite v hladilnik.
 2. Meso ali ribe vedno položimo na krožnik ali v posodo.
 3. Vsak dan preverite hladilnik in vzemite ven pokvarjeno hrano.
 4. Če se je kaj razlilo, ni potrebno očistiti celega hladilnika. Očistite samo del, ki je onesnažen in razkužite s kisom.
 5. Tako bo vaš hladilnik dlje časa čist!

Kako se znebiti neprijetnih vonjav, ki prihajajo iz vašega hladilnika

Neprijetne vonjave iz hladilnika prihajajo, če se je hrana v hladilniku pokvarila. Neprijetne vonjave lahko oddaja tudi hrana, ki je sicer okusna in ni pokvarjena, ampak oddaja drugačne vonjave, ko je ohlajena. Vir neprijetnih vonjav je lahko tudi skisano ali pokvarjeno mleko, gnilo sadje itd.

Za odstranjevanje neprijetnih vonjav vam ne bo potrebno čistiti hladilnika. Neprijetnih vonjav v hladilniku se lahko znebite s sodo bikarbono. V hladilnik položite majhen krožnik in nanj vsujte pol kozarca sode bikarbone, ki bo nevtralizirala slabe vonjave. Soda bikarbona je enaka, kot jo lahko uporabimo za čiščenje pečice.

Čiščenje hladilnika daje osupljive rezultate
Rezultat čiščenja hladilnika

Čiščenje hladilnika – Zunanjost

Občasno morate očistiti tudi zunanji del hladilnika. Čiščenje zajema obe stranici, zadnjo stran in vrata hladilnika. To čiščenje lahko opravite na zelo preprost način.

Z milnico, ki ste jo pripravili iz tople vode in detergenta za pomivanje posode obrišite zunanjost in gumo na vratih hladilnika. Nato obrišite še s čisto vlažno krpo on posušite s kuhinjsko brisačo.

Zaključek

Ko odprete vrata hladilnika, ni lepšega od pogleda na čist in razkužen hladilnik brez neprijetnih vonjav. Ekološka čistila, kis in soda bikarbona v kombinaciji z vodo bodo dali super rezultate. Upamo, da so vam bili nasveti kako poteka čiščenje hladilnika s preprostimi sredstvi všeč. Naravna čistila za dom postajajo vse bolj pomemben faktor v skrbi za naše zdravje.

Viri: (1) Momcandothis.com