You are currently viewing Celiakija [Kakšni so simptomi in kakšna je moja zgodba ?]

Celiakija [Kakšni so simptomi in kakšna je moja zgodba ?]

Diagnoza: celiakija! Ko po dolgih, mučnih in izčrpajočih mesecih hujšanja, driske in slabega počutja končno slišiš diaganozo. V tistem trenutku resnično ne veš, ali bi bil vesel, prestrašen, žalosten,… Odvija se koktail čustev hkrati, pa vendarle začutiš olajšanje, saj se je končno končala saga obiskov pri zdravnikih in specialistih, …

Celiakija – kaj pa sedaj? Čeprav bolezen zamen ni bila neznanka, pa je izkušnja s to boleznijo prinesla svoje. Vprašanja kaj jesti, kako doma, saj otroci in mož nimajo celiakije, prilagajanje, navzkrižne kontaminacije … Milijon vprašanj, na katere ne poznaš odgovora, ampak upaš, da se bo s časoma že nekako vse postavilo na svoje mesto.

Sedaj po več letih od postavitve diagnoze je vse to postalo del mene, rutina. Pravilo, ki se ga moram držati, če želim da ostanem zdrava je: Če nisi 100% prepričan kaj je v hrani – te hrane ne jej.

V zapisu vam bom predstavila, kaj je celiakija, kakšna je razlika med celiakijo in alergijo na gluten in katera prehranska dopolnila me spremljajo preko celega leta.

Kaj je celiakija?

Celiakija avtoimunska bolezen, ki prizadene predvsem tanko črevo, povzroča pa jo reakcija na gluten, beljakovino, ki jo najdemo v pšenici in drugih žitih, kot sta ječmen in rž.

Bolezen se lahko razvije v katerikoli starosti in je povezana z drugimi avtoimunimi boleznimi, kot sta diabetes mellitus tipa 1 in Hashimotov tiroiditis.

Ob izpostavljenosti glutenu se sproži nenormalen imunski odziv, ki povzroči nastanek več različnih protiteles in s tem lahko prizadenejo različne organe.

Odsotnost Črevesnih resic
Odsotnost Črevesnih Resic (desno) – posledica celiakije

Zaužitje glutena v tankem črevesju sproži vnetno reakcijo in lahko povzroči atrofijo črevesnih resic, ki obdajajo tanko črevo. To vpliva na absorpcijo hranil, kar pa pogosto vodi do anemije (slabokrvnosti). Anemija me je spremljala celo življenje, vendar pa večjega poudarka zdravniška stroka na to ni dajala. Tako pač je!, je bil njihov odgovor.

Kaj je gluten?

Gluten je beljakovina v pšenici, ječmenu, rži in drugih žitih. To je tisto, zaradi česar je testo elastično in daje kruhu žvečilno strukturo. Nam bolnikom s celiakijo pa povzroči nemalo težav.

Simptomi celiakije

Klasični simptomi, ki spremljajo celiakijo so težave s prebavili, kot so kronična driska, napihnjenost trebuha , malabsorpcija, izguba apetita, čeprav slednjega pri meni ni bilo.

Pri otrocih se pojavi tudi zastoj v rasti. To se pogosto pokaže med šestim mesecem in dvema letoma starosti.

Simptomi celiakije pri odraslih

Če bolnik s celiakijo po naključju poje nekaj, kar je vsebovalo gluten, ima lahko naslednje simptome:

 • napihnjenost,
 • bolečine v trebuhu,
 • zgaga,
 • zaprtje ali driska,
 • vetrovi,
 • anemija,
 • bolečine,
 • utrujenost,
 • glavobol,
 • izguba teže,
 • poškodba živčnega sistema, mravljinčenje rok ali nog, težavami z ravnotežjem,
 • celiakija lahko povzroči tudi izgubo kostne gostote in zmanjšano delovanje vranice.

Prav take simptome pa imajo lahko ljudje pri nezdravljeni celiakiji.

Simptomi celiakije pri otrocih

Otroci, ki imajo celiakijo imajo pogosteje težave s črevesjem, zaradi zmanjšane absorpcije hranil pa tudi ostale težave.

 • napihnjenost ali otekanje trebuha,
 • driska, zaprtje,
 • izguba teže,
 • bruhanje,
 • anemija,
 • poškodba zobne sklenine,
 • zakasnjena puberteta,
 • razdražljivost,
 • hiperaktivnost, p
 • počasna rast in nizka telesna višina.

Ni nujno, da bodo te simptome imeli vsi bolniki s celiakijo. Nekateri ne opazijo nobenih težav, kar lahko zelo oteži postavitev diagnoze.

Vzroki za nastanek celiakije

Raziskave niso pokazale natančnega vzroka za pojav celiakije. Ponavadi gre nastanek celiakije pripisati dednosti. Ker v naši družini celiakije do postavitve moje diagnoze ni bilo, je bilo vse še toliko težje.

Celiakijo lahko sprožijo zdravstveni dogodki, kot sta virusna okužba ali operacija, lahko pa tudi čustveni dogodki ali nosečnost. Ko sedaj gledam za nazaj, kakšni so bili vzroki v moje primeru? Da, zagotovo je bila mešanica vsega skupaj!

Testiranje za celiakijo

Zdravniki s pomočjo krvnih preiskav in drugih testov pomagajo ugotoviti, ali imate celiakijo:

 1. Serološki testi – dokazovanje za celiakijo značilnih protiteles:
  • -EMA – antiendomizijska protitelesa,
  • t-TG – protitelesa proti tkivni transglutaminazi tip 2,
  • DGP – protitelesa proti deamidiranemu gliadinskemu peptidu.
 2. Genetsko testiranje – določitev zapisa za HLA-DQ2 in HLA-DQ8.
 3. Histološka analiza sluznice tankega črevesa – endoskopija omogoča, da zdravnik pogleda v vaše tanko črevo in vzame malo tkiva, da ugotovi, ali je poškodovano.

Če ste na dieti brez glutena, jo morate pred testom na protitelesa opustiti, da bodo rezultati pravilni.

Zdravljenje

Zdravljenje je zelo »preprosto«. 100% izogibanje glutenu. Kot ve vsak bolnik s celiakijo, je edino zdravljenje stroga dieta brez glutena. Brez izjem. Brezglutenska hrana bo postala edina hrana na vašem jedilniku.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo pri celiakiji

Pomanjkanje mikrohranil kot so železo, folna kislina, vitamini B6 in B12, vitamin D, baker in cink je zelo pogosto zlasti pri bolnikih z nezdravljeno celiakijo.

Vitamini in minerali

Pomanjkanja hranil lahko privede tudi do nevroloških in psihičnih zapletov in sprememb kostne gostote. Glede na posvet z zdravnikom ali dietetikom se bolnikom s celiakijo priporoča uživanje naravnih prehranskih dopolnil za kvalitetnejše zdravje.

Študije so pokazale, da imajo lahko bolniki z nezdravljeno celiakijo, kjer je črevesna sluznica zelo prizadeta, pomanjkanje vitamina B12, železa, folne kisline, vitamina D in cinka.

Pri večini bolnikov odstranitev glutena iz prehrane vodi do histološkega okrevanja in normalizacije črevesne sluznice, s tem pa tudi dvig ravni železa, vitaminov in mineralov.

Anemija zaradi pomanjkanja železa je najpogostejši zunaj črevesni znak za celiakijo in običajno izzveni ob upoštevanju diete brez glutena.

Vendar lahko pri nekaterih bolnikih na dieti brez glutena primanjkuje tudi folata in vitamina B12, kar zahteva dodatek vitamina za izboljšanje zdravstvenega stanja.

Podobno tudi izključitev glutena iz prehrane ne normalizira vedno mineralne gostote kosti; v teh primerih je priporočljivo dodajanje vitamina D in kalcija.

Odprava vnetja sluznice morda ne bo zadostovala za odpravo pomanjkanja magnezija. Ker imajo žitni izdelki brez glutena nižjo vsebnost magnezija v primerjavi z drugimi, ki vsebujejo gluten, je potrebno pri bolnikih s celiakijo spodbujati prehrano, obogateno z magnezijem.

Dodatke uživajte le, če ste se posvetovali z zdravnikom ali dietetikom. Jaz pa vam bom zaupala, katere prehranske dodatke uživam sama.

Probiotiki

Za krepitev črevesne sluznice so seveda najboljši probiotiki.  Pri celiakiji so najpogosteje raziskane Lactobacilli in Bifidobacterium bakterije, ki ugodno vplivajo na zdravje in obnovo sluznice, po nekaterih študijah pa imajo tudi vpliv na razgradnjo glutena in njegovih škodljivih fragmentov.

Dokazano je, da lahko Lactobacillus razstruplja fragmente gliadina, bifidobakterije pa lahko zmanjšajo nenormalno odpiranje tesnih stikov v sluznici črevesja, ki jih povzroča gluten pri osebah s celiakijo.

Bifidobacterium Longum je probiotični sev, ki je klinično učinkovit, dobro uveljavljen in ima dolgo zgodovino uporabe pri ljudeh za lajšanje prebavil, imunoloških in nalezljivih bolezni. Preberite si tudi kaj so prebiotiki in kakšna je razlika med probiotiki in prebiotiki.

Spoznajte tudi nepatogeno kvasovko saccharomyces boulardii, ki ima protivnetne lastnosti, zavira rast slabih bakterij v črevesju  in hkrati izboljšuje ravnovesje med dobrimi bakterijami in zdravjem tkiva želodca in črevesja.

Zato me preko celega leta spremljajo Viridian Probiotiki Saccharomyces Boulardii, ki imajo izredno korist za vzpostavitev ravnovesja v mojem črevesju. Hkrati vplivajo tudi na boljše počutje. Namig: če vas ti probiotiki zapirajo, zaužite tudi magnezij.

Multivitamini

V hrani brez glutena pogosto primanjkuje ključnih hranil, kot so železo, cink, magnezij, fosfor in vitamini B, mineralov v sledovih. Multivitamini so kot dodatek super za pridobivanje številnih ključnih vitaminov in mineralov, ki niso prisotni v vaši prehrani. Na prvem mestu je seveda zdrava prehrana!

Kalcij

Kalcij je zelo pomemben mineral, vendar ga je enostavno predozirati. Idealno je, da bolniki s celiakijo dnevne potrebe po kalciju dosežejo z uravnoteženo prehrano.

Če se odločite za prehranski dodatek kalcija izberite kalcijev citrat, ki se bolje absorbira kot kalcijev karbonat. Poleg tega ne povzroča toliko plinov ali napihnjenosti. Kalcijevi dodatki naj vsebujejo tudi magnezij in vitamin D, ki pomagata pri absorpciji.

Vitamin D

Zelo pomemben vitamin za vse, ne samo za bolnike s celiakijo!

Vitamin D lahko pomaga pri celjenju sluznice tankega črevesja. V telesu nastopa kot hormon in pomaga pri uravnavanju le teh. Kalciju pomaga pri boljši absorpciji in pri preprečevanju težkih bolezni. Je najboljši vitamin za izboljšanje razpoloženja in krepitev imunskega sistema.

Poleg probiotikov je ta dodatek, ki ga jemljem celo leto.

B kompleks in vitamin B12

Vitamini skupine B skrbijo za vaše dobro počutje in zmanjšuje izčrpanost in utrujenosti. Pomembni so za presnovo, proizvodnjo rdečih krvnih celic in obnovo tkiva.

Če je črevesje poškodovano, telo ne more pravilno absorbirati vitamina B12, kar včasih povzroči pomanjkanje. Ravno vitamin B12 je tisti, ki prispeva k pravilnemu delovanju živčnega in imunskega sistema in prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju.

Cink

Mnogi ljudje, ki so jim na novo diagnosticirali celiakijo, imajo zelo malo cinka. Cink je zelo pogosto prezrto mikrohranilo, kljub številnim vlogam, ki jih ima v našem telesu za ohranjanje zdravja. Sodeluje v več kot 200 encimskih procesih in je odgovoren za rast in razvoj, pomaga pri celjenju ran in ščiti naš imunski sistem. Pomaga lahko tudi pri kakovosti nohtov, kože, dlesni in las. “

Magnezij

Pomanjkanje magnezija ima lahko številne zdravstvene posledice. Z ustreznim magnezijem boste morda spali veliko bolje. Preprečuje tudi pojav mišičnih krčev v nogah ali trzanja oči. Magnezij potrebujete tudi za proizvodnjo prebavnih encimov.

Za zdravljenje pomanjkanja magnezija je priporočen dnevni odmerek 300 mg magnezija. Višje potrebe po magneziju imajo ljudje, ki so pod stresom, športniki, tisti, ki imajo sladkorno bolezen ali jemljejo določena zdravila.

Železo

Železo prispeva k sproščanju energije pri presnovi; priporoča se ga pri slabokrvnosti, utrujenosti, šibkosti in izčrpanosti.

Celiakija, alergija na gluten in intoleranca (občutljivost) na gluten [Razlike]

Celiakija ni intoleranca na gluten ali alergija. Izrazi, ki se med seboj pogosto zamenjajo ali se zanje domneva, da so enaki.

Intoleranca (občutljivost) na gluten in alergija sta bili zamenljivi. Skupno o njih govorimo kot o “neceliakijski občutljivosti na gluten.

Alergija na gluten je imunski odziv. Najpogostejša je pri otrocih. Pri zaužitju glutena pride do reakcije v telesu, ki se kaže kot bolečine v trebuhu, slabost in bruhanje, driska, draženje ust in grla, koprivnica in izpuščaj, zamašenost nosu, draženje oči, težave z dihanjem.

Izdelki brez glutena
Znak, ki označuje izdelke, ki ne vsebujejo glutena

Simptomi se pojavijo dokaj hitro, lahko že v nekaj minutah po zaužitju glutena.

Intoleranca (občutljivost) na gluten je stanje, ki povzroča enake simptome kot jih imajo ljudje s celiakijo, vendar imajo negativen test na alergijo in nimajo prisotnih protiteles, ki se razvijejo pri celiakiji (ki povzročajo poškodbo tankega črevesja).

Celiakija avtoimunska bolezen, ki prizadene predvsem tanko črevo, povzroča pa jo reakcija na gluten, beljakovino, ki jih najdemo v pšenici in drugih žitih, kot sta ječmen in rž.

Za razliko od celiakije, kjer telo napada tanko črevo, ljudje z alergijo na gluten in intoleranco ne kažejo, da imajo v telesu povišane vnetne parametre.

Pri vseh je prehrana brez glutena edini način za odpravo simptomov. Toda za osebo, ki ima opravka s celiakijo, je še bolj pomembno preprečiti vnetje in črevesne poškodbe, ki jih povzroči uživanje glutena.

Celiakija in prehrana

Študija potrjujejo, da so ljudje s celiakijo pogosto izpostavljeni glutenu v hrani. Informacije o glutenu v hrani morate poiskati na etiketah živil. Vendar obstajajo določena živila, ki verjetno vsebujejo gluten. Izogibate se predelani hrani, razen če je označena “certificirano brez glutena” in ne samo “brez pšenice”.

Živila, ki vsebujejo gluten

 • Pšenica
 • Pira
 • Ječmen
 • Pšenični škrob
 • Pozorni bodite tudi pri: predelanem mesu, vključno s hrenovkami in mesom za kosilo, solatnih prelivih, omakah, juhah.
 • Upoštevajte, da se lahko gluten skriva v: zdravilih, vitaminskih dodatkih, šminkah in balzamih za ustnice, zobnih pastah in ustnih vodicah.

Hrana brez glutena

Čeprav se zdi, da ne smete jesti skoraj nič, se dobijo tudi živila, ki so primerna za nas. Vsa živila morajo biti brez glutena, brez sledi in »čista«.

Npr.: ajdova moka je v izvorni obliki brez glutena. Če pa jo meljejo na isti mlin, kot glutenske moke, ni več primerna za ljudi s celiakijo. Moka je kontaminirana in lahko povzroči nemalo težav.

 • Sadje in zelenjava
 • Fižol in leča
 • Oreški in semena
 • Jajca
 • Sveže (nepredelano) meso in ribe
 • Amarant
 • Ajda
 • Koruza
 • Riževa in krompirjeva moka
 • Lan
 • Proso
 • Kvinoja
 • Riž
 • Soja
 • Tapioka

Mleko in mlečni izdelki

Na začetku diete brez glutena večina ljudi ne uživa mlečnih izdelkov.

Težave z glutenom pri celiakiji povzročajo poškodbe črevesja, zato mnogi bolniki ne morejo pravilno prebaviti nekaterih živil, kot je laktoza (mlečni sladkor).

Po diagnozi celiakija se večini bolnikov svetuje, naj začasno izločijo mlečne izdelke iz prehrane. Ko bolnik s celiakijo več mesecev (npr.: pol leta) sledi strogi brezglutenski dieti (čas se lahko razlikuje od osebe do osebe), se črevesje pogosto obnovi in prebava se izboljša.

Nekaterim se povrne sposobnost pravilnega prebavljanja laktoze, pri drugih pa lahko intoleranca na laktozo vztraja.

Zaključek

Ko pogledam nazaj, se mi je zdelo neverjetno, da je mogoče živeti s tako diagnozo in brez uživanja kruha, testenin, rogljičkov, hrane v gostilnah. Vendar pa hočeš ali nočeš prideš do spoznanja – da celiakija je bolezen, ki me bo spremljala celo življenje. In ne ne bom več uživala glutena.

Vir: (1) Društvo celiakija , (2) Niddk

Članek na spletni strani BioKatka.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.