Kdaj pa bi pekli biskvit brez glutena, če ne za rojstni dan? Najboljši čas za peko biskvita so zagotovo razna praznovanja. Ko ga še lepo okrasite in dodate malenkosti, nastane prava rojstnodnevna torta.
Biskvit brez glutena je osnova za pripravo raznovrstnih okusnih tort, sladic in ostalega peciva. Je odlična domača sladica, ki vedno popestri praznovanje.
Sladica je enostavno pripravljena ter primerna za vse, ki ne smejo uživati glutena, saj je narejena izključno iz brezglutenskih sestavin.
Nekaj več časa lahko namenite dekoraciji. Kako boste biskvit okrasili in kakšna bo krema v torti je predvsem vaša odločitev. V nadaljevanju vam predstavljamo sočno torto z enostavno pripravo. Sestavine lahko najdete tudi v naši spletni trgovini BioKatka.si v kategoriji hrana.
Pripomočki za pripravo – Biskvit brez glutena
Za pripravo biskvita brez glutena bomo potrebovali naslednje pripomočke:
- Tri posode za mešanje sestavin
- Metlica za mešanje in ročni mešalnik
- Jedilna žlica
- Peki papir
- Pekač za torto
- Tehtnica
Sestavine za pripravo biskvita brez glutena
- 5 jajc
- univerzalna mešanice moke brez glutena 180 g
- trsni sladkor 100 g
- maslo 80g
- 1 x pecilni prašek iz vinskega kamna
- 1 x vanilijev sladkor
- Maslo ali kokosovo olje za pekač (če želimo imeti temen biskvit dodamo kakav ali stopljeno čokolado)
Priprava sladice biskvit brez glutena
- Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo v trd beljakov sneg.
- V posodo z rumenjaki dodamo trsni sladkor, vanilijev sladkor ter staljeno in rahlo ohlajeno maslo ter dobro premešamo.
- V drugo posodo presejemo moko in pecilni prašek iz vinskega kamna.
- Nato v zmes rumenjakov, sladkorja, vanilijevega sladkorja in masla postopoma vmešamo presejano brezglutensko moko s pecilnim praškom iz vinskega kamna.
- Čisto na koncu zmesi previdno vmešamo še sneg iz beljakov.
Peka biskvita brez glutena
- Na spodnji del pekača za torto položimo peki papir. Obod pekača namažemo z maslom ali kokosovim oljem.
- V pekač vlijemo testo in ga položimo v ogreto pečico.
- Pečemo približno 30 minut pri temperaturi 180 °C. Biskvit je pečen takrat, ko zobotrebec zabodemo v sredino biskvita in ga izvlečemo suhega.
- Pečen biskvit ohladimo pri sobni temperaturi.
Sestavine in priprava nadeva in dekoracija torte
Sestavine:
- 500 ml sladke smetane
- 2 vrečki vanilijevega sladkorja
- jagodni kompot
Priprava in dekoracija:
- Sladko smetano stepemo in ji dodamo vanilijev sladkor.
- Biskvit položimo na krožnik in ga vodoravno prerežemo.
- Spodnjo polovico navlažimo z jagodnim kompotom in nanj nanesemo približno polovico stepene sladke smetane.
- Na smetano razporedimo jagode in nanje previdno položimo zgornjo polovico brezglutenskega biskvita.
- Biskvit premažemo z ostalo smetano in ga okrasimo po lastnih željah.
- Preden boste torto servirali, jo imejte vsaj 2 uri prej v hladilniku.
Mi smo uporabili brezgutensko univerzalno moko Spielberger, pecilni prašek iz vinskega kamna Biovegan in ekološki trsni sladkor Cristallino Rapunzel.
Zanimivost
Ali veste da je od tort, ki jih poznamo danes, verjetno najstarejša linška torta, ki je ime dobila po avstrijskem mestu Linz. Recept za torto izvira iz 350 let stare kuharske knjige. Kdo ga je izumil pa bo verjetno ostala skrivnost.
Biskvit brez glutena je lahko osnova za pripravo raznovrstnih tort. Iz njega lahko pripravimo okusne domače sladice.
Želimo vam dober tek! ?
V receptu so uporabljeni izdelki : Spieleberger(1) in Rapunzel (2) Biovegan (3)
Izdelki, uporabljeni v objavi:
Lastnica spletne trgovine BioKatka.si in urednica spletne strani.
Ste si mogoče ogledali izdelke v akciji?